Uenige i bruken av "fri bruk"
Stadig flere klager på mobilselskapenes markedsføring.
Flere mobiloperatører bruker frasen "fri bruk" for å illustrere at du selv med et høyt forbruk i praksis kan bruke mobilen fritt til en fast månedspris. 3000 eller 5000 ringeminutter eller SMS skal det for eksempel mye til for å bruke opp på en måned. Verre er det med datatrafikk, i alle fall for de som når de såkalte strupegrensene.
Med utrullingen av 4G, og ikke minst at det har blitt vanligere å se videoinnhold på mobilen, kan grensene virke urimelige for enkelte av mobilbrukerne. Men er det egentlig villedende markedsføring å si at man tilbyr "fri bruk" når hastigheten reduseres til det ubrukelige etter noen gigabytes? Vi tok spørsmålet til Forbrukerombudet, samt operatørene Telenor og Telio.
– Fri bruk fungerer bedre
Telenor økte denne uken den inkluderte datamengden i sine abonnementer, og annonserte da at Komplett XL nå hadde fått "fri bruk" av datatrafikk, med en hastighetsbegrensning etter 6 GB.
Les mer: Telenor fyller på med megabytes
Flere av våre lesere påpekte at 6 GB slettes ikke kunne kalles "fri bruk". Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier imidlertid at "veldig nær 100 prosent av kundene" ikke opplever 6 GB som noen begrensning:
– Vi mener det er viktig å fortelle denne store kundegruppen at man i praksis ikke vil oppleve noen begrensning her, og da fungerer «FriBruk» mye bedre enn 6GB inkludert. De ytterst få som vil oppleve 6GB som en reell begrensning for surfing via mobilen er oftest svært engasjerte kunder som uansett får med seg bruksgrensene som finnes i abonnementene fra de ulike leverandørene, sier Krokan til Mobilen.no.
Han påpeker at andre operatører bruker begrepet "fri bruk" selv om hastigheten reduseres etter "bare" 4- eller 5 GB også. Krokan legger også til at de tilbyr en datapakke til 99 kroner per måned som gir 2 GB ekstra, men at de vurderer å lage større pakker også.
Flere henvendelser enn før
Forbrukerombudet er i jevnlig kontakt med mobilselskapene og setter rammer for hvordan de får lov til å markedsføre sine produkter og tjenester. Bruken av "fri bruk" har blitt diskutert før, men kanskje spesielt i forbindelse med Mobilt bredbånd. Nå har også mobilkundene begynt å reagere.
– Vi har fått flere henvendelser enn tidligere fra forbrukere som reagerer på at teleselskapene bruker «fri bruk» i markedsføringen av ulike tjenester. Dette kan nok både skyldes at mobilnettet stadig leverer raskere hastigheter og at bruksmønsteret endrer seg – mange forbrukere bruker mer datatrafikk. Det er viktig at begrepsbruken også endres i takt med dette, og at markedsføringen ikke er villedende. Uansett er det viktig at teleselskapene er tydelige på hvilken datamengde som er inkludert i sine tjenester og hva som skjer når forbrukeren overstiger denne grensen, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet til Mobilen.no.
– Vi skal oppdatere vår veiledning for prismarkedsføring av ekomtjenester, og i den forbindelse er det naturlig at vi ser på «fri bruk» og tar dette samlet med hele bransjen, legger han til.
Vil øke ved behov
Mobilselskapet Telio har en strupegrense på 8 GB på et av sine abonnement, noe som er den høyeste grensen som oppgis på bestillingssidene til de ulike operatørene. Noen av dem velger imidlertid å ikke strupe hastigheten hvis noen skulle bikke over, men bruker den heller som sikkerhet mot ekstrem ekstrembruk.Kim Stenslie, salg- og markedssjef i Telio, tror deres strupegrense er satt høyt nok foreløpig. Telio har for øvrig også en begrensning på antall ringeminutter i sitt abonnement som heter "Fri bruk".
– Jeg opplever det som ganske uproblematisk å argumentere for at 5000 minutter i praksis er fri bruk, men det er klart det er teoretisk mulig å ringe mer enn 83 timer i løpet av en måned. På datasiden er 8 GB en mengde det er veldig uvanlig å bruke opp om man kun surfer på mobilen sin eller hører på eksempelvis Spotify. Derimot kan man nå dette nivået og over om man benytter telefonens delefunksjon og kobler opp en PC mot telefonen og surfer eller streamer via denne. Bruken er allikevel «fri» fordi den ikke koster penger verken før eller etter at kvoten er benyttet, sier Stenslie.
Neppe helt fri bruk
Enkelte mobilbrukere etterlyser altså en enda høyere grense, eller at det ikke skal finnes noen begrensninger, for å kunne kalle det "fri bruk".
– Er dere redd for at høyere grenser også vil drive datatrafikken for høyt, slik at dere vil slite med å levere en god nok surfeopplevelse til alle kundene?
– Ja, med helt fri bruk vil vi over tid få en slik effekt. Noen få kunder vil legge beslag på veldig mye av kapasiteten og føre til at det store flertall får dårligere opplevelser og at kostnadene for å bygge nett og derved prisene for å bruke nettet øker. Helt fri bruk har blitt lansert i noen få markeder i verden, blant annet USA og Sverige, og her er man nå på en litt tung og kronglete vei bort fra dette og i retning begrensede pakker igjen, svarer Anders Krokan i Telenor.
Heller ikke tror Telio det vil komme abonnementer som tilbyr hel fri databruk med det aller første.
– Jeg tror det er en stund til du vil se abonnement med helt fri ubegrenset bruk av data, lik de man har på hjemmebredbånd. Årsaken ligger naturligvis i de tekniske begrensningene man har i forhold til deling av den tilgjengelige kapasiteten i den trådløse delen av mobilnettene, avslutter Stenslie i Telio.
Les også: Trond Giske fikk sjokkregning fra Telenor