Til hovedinnhold

– Telenor lar kundene ta risikoen

Forbrukerombudet skeptisk til ny betalingstjeneste for mobil.

Forbrukerombudet

Forbrukerombudet varsler nå at de vil klage Telenors nye betalingsløsning i Google Play inn for markedsrådet. Tjenesten lar Telenor-kunder betale for Google Play-apper via mobilregninga.

Forbrukerombudet mener Telenors nye tjeneste er å regne som en betalingsløsning, og at det derfor er i strid med finansavtaleloven at kundene er dårligere beskyttet mot misbruk enn når de bruker bankkort.

Les også: – Du risikerer å måtte betale for noe du ikke har kjøpt

Hvis bankkortet ditt blir misbrukt med koden, betaler du en egenandel på 1200 kroner. Hvis banken kan bevise at du har vært grovt uaktsom, for eksempel ved å oppbevare koden i lommeboka sammen med kortet, må du betale en egenandel på 12 000 kroner. Hvis kortet ditt har blitt misbrukt uten bruk av kode eller annen autentisering, betaler du ingenting.

Hvis mobilen din blir stjålet og misbrukt, er du ansvarlig for alt misbruk. Dette er betingelsen i de norske mobiloperatørenes abonnementsvilkår.

Siden Forbrukerombudet mener at Telenors Google Play-tjeneste er å regne som en betalingsløsning, er de opptatt av kundene må inngå en egen avtale om betalingstjenester før de tar tjenesten i bruk.

I første omgang går kritikken på Telenor Google Play-tjeneste, der du kan betale med mobilregningen. Forbrukerombudet ønsker imidlertid nye betingelser for alle mobiloperatørenes betaltjenester.Foto: Kurt lekanger/Mobilen.no

– Legger risikoen på kunden

Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet er opptatt av at kundene ikke kan bli pålagt å ta risikoen når betalingen skjer uten passord eller kode. Han viser til at når du betaler med kort med nettet, er det nettbutikken som har bevisbyrden for om det faktisk er deg som har bestilt varene og at det ikke foreligger misbruk.

­– Når du oppgir koden eller passordet ditt, gir du en fullmakt til den som foretar betalingen. At bare kortet eller telefonen er brukt, sier ingenting om du har gitt noen fullmakt, sier Gjedrem til Mobilen.no.

Gjedrem er ikke redd for at nye regler skal gå utover brukervennligheten:

– Jeg kan ikke se noen grunn til det. Det er enkelt og greit å bruke kort, så jeg kan ikke skjønne at dette er vanskelig. Jeg sier ikke at du må bruke kode heller, bare at risikoen må plasseres annerledes hvis du ikke gjør det, sier Gjedrem.

Forbrukerombudet er i gang med tilsvarende prosesser mot de andre mobiloperatørene i forbindelse med at alle disse planlegger egne eller felles betalingsløsninger i løpet av nær fremtid.

– Målsetningen er at all mobilbetaling, også hos de andre, skal være rimelig og følge finansavtaleloven, sier Gjedrem til Mobilen.no.

Maksgrense på 1000 kroner

Telenor har følgende kommentar til Forbrukerombudets utspill:

– Vi ønsker å behandle henvendelsen fra Forbrukerombudet før vi spesifikt uttaler oss om det som fremgår i brevet. Generelt opplever Telenor at kundene er fornøyd med å kunne kjøpe Apps og spill i Google Play over mobilregninger, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

For å betale for Apps og spill i Google Play over mobilregningen må registrert bruker være over 18 år. Telenor har i tillegg en beløpsgrense for kjøp i Google Play på maksimum 1000 kroner per måned.

Les mer: Vil samle alle dine kredittkort i én app >>

annonse