Guide

Slik får du bredbånd der du er i sommer

Priser, dekning, hastighet og teknologi – vi gir deg svaret.

Dekning og teknologier

Kan sjefen la seg overtale til å bevilge noen ekstra feriedager hvis du tar med PC-en på hytta i sommer? Eller vil du bare holde kontakten med venner og oppdatere sosiale medier? Under får du en oversikt over hvilke alternativer du har.

Det kan være greit å tenke over hva dine behov er før du bestiller. Skal du bare sjekke e-post eller lese nettaviser, holder det med et abonnement med liten datapakke. Skal du strømme TV-serier på stranda, bør du velge en pakke med større nedlastingskvote.

Usikker på hvor mye data du bruker? Netcom har laget en liten oversikt:

  • Laster du ned et album fra iTunes på rundt 20 låter nærmer du deg 100 MB.
  • Strømmer du en film på rundt to timer fra Netflix kan du regne med at det tar i overkant av 2,5 GB.
  • Laster du opp et bilde på Instagram eller Facebook bruker du 250 KB.
  • Du kan surfe enkle nettsider i tjue timer før du når 1 GB.
  • Å strømme en 2 minutter lang YouTube-snutt tar 2 MB
  • 4 minutter strømming i Spotify bruker 4 MB.
  • Laster du ned en app tar det rundt 4 MB.

Pass på bindingstiden

De store datapakkene følger stort sett med bindingstid. Noen operatører tilbyr imidlertid også skreddersydde feriepakker, der du betaler for en viss mengde data eller for én uke av gangen. Felles for disse er at det sjelden er de beste hastighetene eller datapakkene du får.

Har du moderat dataforbruk og et abonnement med stor datapakke, kan det være like greit å bruke mobilen som hotspot for å koble PC-en eller nettbrettet til internett. Da deler telefonen sin internettforbindelse med PC-en, og du bruker av mobilabonnementets datapakke når du surfer. Når du har brukt opp datakvota i abonnementet, settes hastigheten ned med mindre du velger å kjøpe ekstra nedlastingskapasitet.

Slik kommer du på nett med PC-en via mobilen >>

Er dere flere som surfer, eller flere dingser er i bruk, kan det være greit å bruke en 4G-ruter. Både Telenor og Netcom tilbyr disse. Da betaler du for mobilt bredbånd som et eget produkt. Til gjengjeld får du datapakker på opptil 30 gigabyte nedlastingskapasitet. Telenor tilbyr i tillegg dobbel datamengde i tre måneder i en pågående kampanje. Vær obs på at disse produktene har bindingstid, så totalregningen for et år blir høy hvis du bare skal surfe litt på hytta.

Lynraskt 4G-bredbånd til PC-en – slik gjør du >>

Denne 4G-ruteren støtter de høyeste hastighetene >>

Ikke alle tilbyr 4G

Tele2 og One Call tilbyr ikke bredbånd via 4G ennå. Tele2 tilbyr 3G-surfing i sitt eget og Netcoms nett, alt etter hvor kunden befinner seg. Også One Call leverer 3G i Tele2-nettet der det er bygget ut, ellers kjører de trafikken sin gjennom Telenors nett.

Her er Telenor dekningskart

Her er Netcoms dekningskart

Skal du til et sted uten 4G-dekning, og dem er det fortsatt mange av, har du fortsatt alternativer. Ice har overlegen flatedekning gjennom sitt mobile bredbåndsnett. Ice leverer også skreddersydde pakker for deg som vil ha bredbånd i bilen.

Ice markedsfører seg også særlig mot båtfolket, siden deres nett har dekning opptil 120 km fra land langs hele den norske kystlinja. Med Ice kan du velge å kjøpe 6 BG pakker for en uke av gangen eller et av og til-abonnement til 199 kr i måneden med 2 GB datakapasitet hver måned. Ice-abonnement krever at du bruker en Ice-ruter eller et USB-modem som kobles direkte til PC-en.

Her er Ice sitt dekningskart

Relativt ny i det norske markedet er Tooway, som selges av Direct Connect. De tilbyr satellittbredbånd via parabolantenne, og har varslet at de vil tilby en kontantkortløsning til hyttefolket. Her er det naturlig å tro at kontantkortkundene, som kjøper en viss mengde datakapasitet som må brukes innen et visst tidsrom, ikke vil få tilgang til de største hastighetene eller datapakkene.

Les mer om Tooway og bredbånd via parabol

Neste side: Dette tilbyr de forskjellige operatørene >>