Til hovedinnhold

Spioner stjal Telenor-sjefenes passord og e-post

– Det er ingen tvil om at vi har tapt data, sier Telenor Norges sikkerhetsdirektør.

Bilde 16185959, iStockphoto

Fredag ble PC-ene til flere av Telenors sjefer tappet for både filer, e-poster, passord og andre data. Nå har de anmeldt hendelsen som industrispionasje til Kripos, melder Aftenposten.

Hackingen ble oppdaget når Telenors sikkerhetssenter registrerte uvanlig aktivitet på PC-ene til flere av de ansatte. Flere av PC-ene ble fjernstyrt av de som stod bak angrepet.

– Vi tar det meget alvorlig av flere sjefer i Telenor blir frastjålet sensitiv informasjon. Det er helt klart at de som står bak, fikk lastet ned stjålet informasjon. Det er ingen tvil om at vi har tapt data, sier Rune Dyrlie, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, til Aftenposten.

Mistanke mot Kina?

Dyrlie vil ikke spekulere i hvem som kan stå bak angrepet, men sier det må være "godt organiserte og ressurssterke kriminelle miljøer" som står bak. Han vil heller ikke gå ut med om han tror angrepet stammer fra Norge eller utlandet.

I sin omtale av denne saken viser TV 2 Nyhetene til at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) tidligere denne måneden kunne bekrefte flere tilfeller av industrispionasje mot norske selskaper. Noen av dem kan angivelig ha kostet norske selskaper kontrakter for flere hundre millioner kroner.

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant hevdet forrige måned at en statlig, kinesisk hackergruppe hadde stått bak en rekke cyberangrep mot Norge, ifølge TV 2 Nyhetene. Etter at den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010 ble Nobels Fredsprissenter hacket. Kinas ferske president, Li Keqiang, avfeide derimot så nylig som sist helg at de holdt på med cyberspionasje. Han kalte dette "grunnløse beskyldninger" fra USA, og manet heller til videre arbeid for å styrke nasjonenes cybersikkerhet.

Også mobilprodusentene i USA og Kina anklager hverandre for industrispionasje:

Les også: – USA har ingen spionasjebevis

(Kilder: Aftenposten, TV 2 Nyhetene, (2))

annonse