Nyhet

Facebook med store gjennombrudd innen kunstig intelligens

Har utviklet teknologi som kan gjenkjenne objekter og forutsi hendelser.

Allerede i 2013 ble det kjent at Facebook ville satse stort på kunstig intelligens, med etableringen av et eget senter for forskning på området. I en pressemelding kan Facebook nå melde at selskapet har gjort nye, store fremskritt innen kunstig intelligens.

Fremskrittene innebærer at selskapet har utviklet nye teknologier som blant annet er i stand til å identifisere objekter i bilder med høy presisjon, forstå naturlig språk, forutsi hendelser frem i tid og «planlegge» på egen hånd.

Kombinerer spåk og bildegjenkjenning

Mer konkret har Facebook nå blant annet klart å kombinere sin eksisterende teknologi for språkforståelse, kalt «MemNets», med den avanserte bildegjenkjenningsteknologien som vi har skrevet om tidligere.

Selskapet har også laget et system som kan forutsi hvordan virtuelle byggeklosser vil falle, basert på egen læring. Foto: Facebook

Dette legger blant annet til rette for at man kan spørre systemet for eksempel om hva som befinner seg på et bilde med naturlig språk, og deretter få svar. Selve bildegjenkjennings-teknologien er for øvrig også blitt mye bedre, ifølge Facebook, og arbeider nå 30 prosent raskere enn tidligere.

Kanskje enda mer interessant er et nytt system som er i stand til å «observere» serier av hendelser, og deretter på egen hånd forutsi hva som kommer til å skje i bestemte situasjoner, basert på informasjonen som systemet har «lært».

Spiller brettspill på egen hånd

En av testene av dette systemet bestod i å bygge ustabile tårn av virtuelle byggeklosser, og deretter la systemet forutsi hvilke klosser som kom til å falle. Systemet skal ha klart å gjette riktig i hele 90 prosent av tilfellene, som ifølge Facebook skal være bedre enn det mennesker hadde vært i stand til.

Til sist jobber selskapet også med en kunstig intelligens-løsning som er i stand til å planlegge på egen hånd. Denne løsningen tar form som en «bot» som er blitt satt til å spille et brettspill kalt «Go». Systemet skal ifølge Facebook nå være bedre enn en dyktig, menneskelig spiller og like avansert som de beste kunstig intelligens-systemene etter å ha spilt i bare noen få måneder.

Nøyaktig hva det er Facebook skal bruke de teknologiske fremskrittene til, og hva det eventuelt har å si for forbrukere, er ikke helt klart, men man skal ikke se helt bort fra at fremskrittene vil legge grunnlaget for vesentlig mer avanserte Facebook-funksjoner i fremtiden.

IBM jobber også iherdig med kunstig intelligens: Vi tok en nærmere titt på verdens smarteste datamaskin Watson »

Les også
Googles kunstige intelligens settes på den ultimate prøve i historisk oppgjør
Les også
Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill
Les også
Slik gikk det da en datamaskin skulle lage sine helt egne Friends-episoder
Les også
Kunstig intelligens kan fortelle deg hvor «minneverdig» et bilde er
Les også
Microsofts kunstige intelligens kan se og svare som et menneske
Les også
Facebooks nye tjeneste er trolig ulovlig i Norge
Les også
Med denne skal DJI gjøre dronene til «tenkende» roboter
Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
Forskere laget datasystem som kan bedømme kunst
Les også
Slik skal IBMs «tenkende» datamaskin kurere kreft
annonse