Til hovedinnhold

Microsofts kunstige intelligens kan se og svare som et menneske

Stort steg for det amerikanske selskapet.

Den kunstige intelligensen blir stadig mer avansert, og en av dem som jobber hardt ved frontlinjen av teknologien er Microsoft. I et ferskt innlegg på bloggen sin har selskapet nå avduket en ny, avansert teknologi som gjør kunstig intelligens enda mer menneskelignende.

Trykk for større versjon. Foto: Microsoft

Selskapet har nemlig et system som er i stand til en svært sofistikert form for registrering og analyse av omgivelsene, for deretter å kunne gi svar på naturlig formulerte spørsmål om omgivelsene, omtrent på samme måte som et menneske.

Benytter nevrale nettverk

Systemet benytter en kombinasjon av datasyn. maskinlæring og språkfortståelse, og sender den visuelle informasjonen gjennom avanserte, «nevrale» nettverk, altså kunstige nettverk som er inspirert av måten menneskehjernen er oppbygd på.

Teknologien er i stand til å fokusere på de relevante regionene i bildet på egen hånd, basert på hva det er du spør om. Foto: Microsoft

Teknologien skal således kunne «se» omgivelsene og gjenkjenne både objektene og forholdet mellom dem, som igjen kan sette systemet i stand til å blant annet forutsi hendelser og gi svar på ting som ikke nødvendigvis er umiddelbart tilgjengelig informasjon for brukeren.

Systemet skal altså kunne forstå naturlig språk og vil være i stand til å kun fokusere på de elementene i bildet som er relevante i forhold til spørsmålet, og ignorere resten.

Kan brukes i trafikken

I praksis betyr dette at man for eksempel kan spørre om hva som befinner seg på et bestemt sted i omgivelsene, og deretter kan systemet finne frem til stedet på egen hånd, basert på gjenkjennelse av objektene som brukes som visuell referanse.

Et konkret bruksområde kan være trafikksikkerhet, hvor teknologien kan advare deg mot potensielle farer. I så fall kan man for eksempel stille spørsmålet «hva befinner seg bak meg på venstre side?», som gjør at systemet vil fokusere på denne spesifikke regionen og identifisere objekter.

Om du er interessert i å fordype deg i de tekniske detaljene kan du alltids studere selve forskningsdokumentet, som Microsoft har vært elskverdige nok til å dele. Hvordan teknologien eventuelt skal implementeres i et forbrukerøyemed er ennå uvisst, men det er tilsynelatende ikke helt umulig at mobile enheter kan få glede av løsningen på en eller måte.

Facebook jobber med en tilsvarende teknologi: Deres nye system kan også gjenkjenne objekter og forutsi hendelser »

(Via Microsoft News)

annonse