Tek.no

Nyhet

Kunstig intelligens kan fortelle deg hvor «minneverdig» et bilde er

Og du kan teste teknologien selv på Internett.

MIT
20 Des 2015 18:00

Det er nok ennå et stykke igjen til genuint «tenkende» datamaskiner er et faktum, men stadig skjer det arbeid som gir oss innblikk i potensialet til kunstig intelligens. Nå har forskere ved teknologiuniversitetet MIT gjort et nytt, stort fremskritt innen avansert bildegjenkjenning.

Det MIT-forskerne har gjort er å utvikle en algoritme kalt «LaMem», som er i stand til å avgjøre hvor «minneverdig» et bilde er, altså hvor enkelt det er å huske.

Benytter «nevralt nettverk»

Teknologien dreier seg om avansert maskinlæring, hvor flere titalls tusen bilder først ble matet inn i algoritmen.Disse bildene hadde først blitt vist til et menneskelig testpanel via Internett, og deretter ble bildene gitt en slags «poengsum» basert på hvor godt testpanelet husket bildene.

Du kan selv teste teknologien ved å laste opp dine egne bilder.
Skjermdump

Bildene som var enklest å huske ble så analysert av et såkalt «nevralt nettverk», det vil si kunstig intelligens som er modellert etter virkemåten til hjernen. Dette systemet var i stand til å finne mønstre i bildene på egen hånd for å avgjøre hva som kjennetegner bildene som har en tendens til å sitte i hukommelsen.

Elementene som kjennetegner slike bilder ble merket av algoritmen i form av et slags varmekart. Systemet ble testet mot mennesker, og skal ha vært i stand til å forutsi hvilke bilder som fester seg best i hukommelsen med nesten like høy presisjon som mennesker, som er et ganske imponerende resultat.

Test algoritmen selv

Løsningen skal også ha vært 30 prosent mer presis enn tilsvarende kunstig intelligens-konsepter som det er blitt eksperimentert med tidligere. Forskerne ser for seg at teknologien kan få en rekke ulike bruksområder. Blant annet kan den brukes til å utvikle mer effektive, visuelle læringsverktøy innen utdanning.

Forskerne foreslår også personlige assistenter som kan hjelpe brukeren med å huske saker og ting. Teknologien kan dessuten benyttes til å gjøre reklamer mer virkningsfulle, og muligens også legge til rette for bedre og mer slagkraftige innlegg på sosiale medier, om dette mot formodning skulle være den høyeste prioriteten.

Interessant nok er en demoversjon av algoritmen tilgjengelig via Internett. Det betyr at du selv kan teste algoritmen ved å laste opp egne bilder fra harddisken og sjekke hvor minneverdige de er.

Microsoft jobber også iherdig med kunstig intelligens: Selskapet har utviklet teknologi som kan se og svare som et menneske »

Les også
Snart kan stemmeassistentene forstå deg like godt som mennesker
Les også
Nå skal Twitter læres opp til å forstå sarkasme
Les også
Microsofts kunstige intelligens kan se og svare som et menneske
Les også
Nå kan du delta i arbeidet med Googles kunstige hjerne
Les også
Facebook med store gjennombrudd innen kunstig intelligens
Les også
Nå finnes det en databrikke som kan «lage» nye minner i hjernen
annonse

Les også