Tek.no

Nyhet

Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill

Googles «DeepMind» danket ut europamester i det svært kompliserte spillet «Go».

Google Deepmind / YouTube-klipp
28 Jan 2016 12:00

Vi serveres nesten daglig nye eksempler på hva fremskrittene innen kunstig intelligens kan utrette, og nå har Googles kunstige hjerne skrevet seg inn i historiebøkene med en temmelig imponerende bragd. Den har nemlig slått et menneske i et komplisert brettspill. Det melder The Guardian.

Spillet det dreier seg om er det kinesiske brettspillet «Go». Googles kunstige intelligens utfordret tre ganger Europa-mester Fan Hui i spillet nylig, og gikk altså seirende ut med en stilling på intet mindre enn 5-0. Bragden regnes som historisk.

Komplisert spill

Go spilles på et kvadratisk rutenett med hvite og sorte brikker og går i korte trekk ut på å plassere brikkene på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, og «omringe» mer territorium enn motstanderen på brettet.

Spillet har relativt enkle grunnregler, men krever svært mye strategi for å lykkes i, og har langt høyere kompleksitet og antall mulige stillinger enn for eksempel sjakk. Go har således blitt regnet som mye vanskeligere å mestre for en datamaskin.

Google klarte det altså likevel, ved hjelp av DeepMind-teknologien, et såkalt «nevralt nettverk» som tidligere blant annet har kjørt algoritmer som kan lære å spille dataspill helt på egen hånd. I dette tilfellet ble det benyttet en ny programvare kalt «AlphaGo».

«Forestiller» seg spillet

I likhet med tidligere systemer fungerer også AlphaGo ved å lære seg spillet og finne de optimale trekkene, men er vesentlig mer avansert enn tidligere løsninger når det gjelder virkemåten.

DeepMind-forsker David Silver fortalte The Guardian at AlphaGo er i stand til å «forestille» seg hvordan resten av spillet forløper seg mange ganger etter hverandre, for på den måten å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer. Den nøyaktige, tekniske virkemåten er naturlig nok ganske komplisert, men kan studeres i forskningsdokumentet (krever registrering).

Kunstig intelligens kan nå også fortelle deg hvor minneverdig et bilde er: Det har forskere ved MIT sørget for »

Les også
Googles kunstige intelligens har gjort det igjen: Slo verdensmester i superavansert brettspill
Les også
Googles kunstige intelligens kan nå lese lepper bedre enn mennesker
Les også
Googles kunstige intelligens klarte det ingen trodde skulle skje før i 2026
Les også
Googles kunstige intelligens settes på den ultimate prøve i historisk oppgjør
Les også
Her navigerer Googles kunstige intelligens gjennom labyrinten på egen hånd
Les også
Nå skal Google gjøre mobilene mye mer intelligente
Les også
Slik gikk det da en datamaskin skulle lage sine helt egne Friends-episoder
Les også
Facebook med store gjennombrudd innen kunstig intelligens
Les også
Google har skapt et system som kan spille spill alene
annonse