Til hovedinnhold

Facebook har gjort nytt gjennombrudd innen kunstig intelligens

Har laget teknologi som blant annet kan gjenkjenne innhold i videoer.

carlos castilla/Shutterstock.com

Kunstig intelligens er i vinden som aldri før, og blant de mange IT-selskapene som har begynt å satse hardt på utvikling av teknologien finner vi kongen av sosial medier. Nå melder nettstedet TechCrunch og Facebook selv at nye, oppsiktsvekkende fremskritt er gjort.

I forbindelse med Facebooks nylig avholdte utviklerkonferanse F8 viste selskapet blant annet frem en ny teknologi som er i stand til gjenkjenne innhold i videoer med bemerkelsesverdig høyt presisjon.

Gjenkjente 487 sportskategorier

I demonstrasjonen kom det frem at systemet er i stand til visuell identifisering av hele 487 forskjellige sportskategorier. I tillegg til å gjenkjenne de ulike sportsgrenene klarer systemet også å skille mellom grener som har flere likhetstrekk, for eksempel ishockey og kunstløp, samt tennis og bordtennis.

Facebook har imidlertid også gjort store fremskritt når det gjelder tekstbasert, kunstig intelligens. Et system som heter Memory Network, som selskapet selv beskriver på hjemmesiden sin, er blant annet i stand til en detaljert forståelse av innholdet i setninger og å gi sofistikerte svar på spørsmål ved å «lese» tekster.

Denne teknologien ble også demonstrert i en egen video ved å stille systemet spørsmål knyttet til et sammendrag av Lord of the Rings-historien, hvorpå korrekte svar ble gitt på bakgrunn av opplysningene som stod i teksten. Bruksområdene til Facebooks kunstig intelligens-satsing omfatter trolig blant annet muligheten til å servere brukerne relevant og interessant innhold med langt høyere treffsikkerhet.

Gjør også fremskritt med VR

Facebook startet sin satsing på kunstig intelligens allerede for en stund siden. I 2013 kunne vi melde at selskapet hadde etablert et eget senter for forskning på feltet, Senere gjorde de en investering i teknologi som skal gi «tenkende» maskiner. Vi har også tidligere skrevet om den avanserte ansiktsgjenkjenningsteknologien Facebook nå besitter.

I forbindelse med F8-konferansen kunne Facebook for øvrig også avsløre at arbeidet med VR-teknologien stadig gjør fremskritt. Selskapet sier at Oculus-gruppen hos selskapet blant annet jobber med å studere hvordan mennesket oppfatter virkeligheten for å skape virtuelle opplevelser som skal endre fullstendig på måten vi samarbeider og kommuniserer på.

Demonstrasjonsvideone av de nye fremskrittene innen gjenkjenning av tekst og video kan du se under.

Ikke alle er begeistret for kunstig intelligens: Apple-medgrunnleggeren tror maskiner en dag vil ta over for mennesker »

sitat"Some of the leading minds in AI research are working at Facebook to build intelligent machines. One of the group's more recent advances is a technology called Memory Networks, which enables a machine to perform relatively sophisticated question answering, as in this example of a machine answering questions about a Lord of the Rings synopsis.Posted by Facebook Engineering on Thursday, March 26, 2015"
sitat"Some of the leading minds in AI research are working at Facebook to build intelligent machines. They recently developed AI that could identify 487 different categories of sports, and tested it by showing some regional and lesser-known sports.Posted by Facebook Engineering on Thursday, March 26, 2015"
annonse