Nyhet

Bli med inn i verdens smarteste datamaskin

For første gang får en norsk journalist se hvordan IBMs superdatamaskin Watson virker.

New York/Tek.no:– Watson blir smartere hele tiden. Bare siden du kom inn døra her har datamaskinen lært seg flere nye ting.

Vi er i IBMs supermoderne nye Watson-center midt i New York. For første gang får et norsk medium være med på innsiden og få «The Watson Experience». En guidet tur gjennom verdens smarteste datamaskin. Dette gis normalt bare til potensielle kunder som ser for seg å investere stort i å få ta del i det svært høyteknologiske prosjektet til IBM.

– Vi revolusjonerer en rekke industrier her. Alt fra kokker til leger kan bruke Watsons ekspertise og kunnskap til å jobbe raskere og bedre, sier guiden i det han setter i gang flere titalls skjermer med en live-demo av Watson.

– This is is going to blow your mind, sier han på vei inn.

Er blitt en avansert legeassistent

En av demoene vi får se viser hvordan en helt alminnelig fastlege hvor som helst i verden kan bruke Watson til å stille raskere og bedre diagnoser. Eksempelet er hentet fra virkeligheten, og viser hvordan flere leger brukte seks dager på å stille riktig diagnose på en ung gutt. Med Watson er den samme jobben gjort på rundt to timer. Det skjer fordi Watson forstår sammenhengen mellom symptomer, og kan foreslå hva legen bør se etter.

Disse maskinene kjører IBMs Watson-løsning. Foto: Clockready/Wikipedia

Watson mates hele tiden med enorme mengder data. Hundre tusenvis av legetidsskrifter, diagnoser og sammenhenger kobles til Watson, som på egenhånd kan analysere og forstå denne dataen. Watson kan på minutter gjennomarbeide data som ledende eksperter ville brukt flere uker på. I tillegg lærer Watson mens den jobber. Har Watson først gjort en kobling mellom to datapunkter, kan den det og vet det til neste gang den blir spurt. Watson stiller diagnoser på to timer fordi den har umiddelbar tilgang til all relevant data som noengang er publisert.

– Vi skal aldri erstatte en lege, men vi bygger en svært kraftig assistent til legen, sier Thomas Anglero som er sjef for innovasjon i IBM Norge.

Han er med oss på demonstrasjonen som holdes av IBM på hovedkontoret i New York. Selv om dette er fjerde gang han ser denne demonstrasjonen, virker han overrasket og ekstatisk.

– Tenk deg om en lege i Thailand forstår helt nye sammenhenger i et sykdomsbilde, fordi han får hjelp av Watson. Fem minutter etterpå kan denne dataen være tilgjengelig for en lege i Norge, sier Anglero.

Det lyser i øynene hans mens vi prater om mulighetene. Han er så lidenskapelig opptatt av Watson.

Watson har fått nye bruksområder:
Slik skal Watson kurere kreft »

Er dette kunstig intelligens?

Demonstrasjonen viser hvordan Watson allerede er i bruk på noe så trivielt som en reisenettside. Denne kan du teste selv i dag. Foto: Daniel Rosenquist

– Det offisielle svaret på det er nei. Vi kaller det kognitiv data. Watson kan ikke vite noe den ikke har blitt matet med. Men Watson kan «tenke» og trekke egne konklusjoner, og kan på den måten overraske deg med noe helt nytt. F.eks har Watson laget en egen kokebok, gjennom å analysere og forstå sammenhenger mellom matvarer, sier Anglero.

Kokeboken skrevet av Watson vakte internasjonal oppmerksomhet. Dette var første gang en datamaskin brukte kreative evner til å skape noe nytt.

«Watson forstår ustrukturert data. Alt fra meldinger på Twitter til blogger eller nettaviser. 80% av all data i dag er ustrukturert. Watson vil allikevel forstå sammenhengen», sier demonstrasjonen.

Når Watson leter etter svar vil den for eksempel vektlegge en stor avis eller tidsskrift tyngre enn en blogg. Den er kritisk til kildene til sin egen informasjon.

Ni ulike Watson

Superdatamaskinen jobber på flere ulike områder, og utviklere kan ta bruk i en rekke APIer for å bruke Watsons kraftige hjerne til å jobbe på den måten de selv ønsker. Akkurat nå står det ni ulike Watson-hjerner rundt omkring i verden. Alle disse gjennomarbeider, analyserer og lærer seg nye data hele tiden. Økonomer, kokker og leger er de yrkene som oftest trekkes frem her på IBM-senteret.

«En økonom kan ha fordommer om at en måte å investere på alltid er den smarteste. Kokken kan tenke at du alltid må bruke olivenolje i et type mat. Ofte er det riktig, men tenk deg de gangene fordommene dine hindrer deg fra å gjøre det beste valget? Watson har ingen sånne fordommer. Bare enorme mengder kunnskap. Din menneskelige intuisjon sammen med Watsons database blir en kraftig kombinasjon», fortsetter demonstrasjonen.

Sjefen for innovasjon i IBM Norge, Thomas Anglero, og en av Watsons mange ansikter. Foto: Daniel Rosenquist

Watson er kjent for å ha slått USAs smarteste elite-elever i spørrespillet Jeopardy. For teknologien bak Watson er det svært lenge siden. Datamaskinen kan analysere nyanser i et språk, og forstå intrikate setninger.

Forstår vanskelige spørsmål

Ved vår test får Watson et vanskelig spørsmål:

«Hvilken karakter er den første som nevnes ved navn i boken De Tre Musketerer, og som også er helten i en annen bok av samme forfatter?»

Watson plukker fra hverandre setningen, og begynner å forstå hva vi egentlig spør om. Den gjennomanalyserer milliarder av muligheter, før den begynner å eliminere feil svar. Etter bare noen sekunder har Watson funnet svaret. Ikke fordi den kunne det fra før, men fordi den har lett gjennom sitt enorme bibliotek og selv tenkt seg frem til svaret. Dette skjer live mens vi ser Watson jobbe.

IBM kjøper opp nye dataselskaper fortløpende, for å få tilgang til data som kan gjøre Watson enda smartere. Nylig kjøpte de et selskap som har arbeidet med blant annet røntgen- og MR-bilder. Disse mates i skrivende stund inn til Watson sammen med diagnoser.

– Det gjør at Watson kan forstå sammenhengen mellom en røntgenbilde og en sykdom eller en skade. Om litt kan kanskje Watson se på et MR-bilde og selv stille en helt riktig diagnose, sier Anglero entusiastisk.

Watson til Norge

I løpet av et år vil Watson være i aktiv bruk i Norge, spår Anglero.

En lege analyserer DNA-informasjon, en oppgave Watson nå kan effektivisere betydelig. Foto: IBM

– Hvis du hadde sett kalenderen min så ville du forstått mye. Jeg kan ikke si hvem vi snakker med, men Watson eksploderer i Norge. I løpet av overskuelig fremtid vil du kunne se norske leger som bruker for eksempel en iPad med Watson-teknolog aktivt i sitt arbeid, sier han.

På grunn av lover og regler er det ulik praksis på om et firma bruker en avansert Watson-hjerne i sitt eget eller via nettskyen til et annet land. For Norges del er disse lovene strenge, og IBM er nødt til å bygge en egen norsk versjon av Watson for å drifte tjenester til de norske kundene.

– Vi har nettopp lansert planene om et svært moderne datasenter på norsk jord. Her vil Watson kunne jobbe for våre norske brukere, sier Anglero.

I skrivende stund forstår Watson engelsk, spansk, koreansk, japansk og portugisisk. Å lære den norsk er noe IBM har i tankene foran lansering i Norge. Anglero understreker derimot at Watson ikke trenger å forstå norsk for å kunne fungere på et norsk sykehus.

– Å se på røntgen-bilder og stille diagnoser krever ikke nødvendigvis et språk, sier han.

Du kan teste Watson

Turistguiden til byen Austin i USA har Watson i aktiv tjeneste, og er en enkel måte for hvem som helst å leke med verdens smarteste datamaskin allerede nå. I motsetning til en tradisjonell søketjeneste, vil Watson her huske hvem du er, hva du er interessert i og hva slags budsjett du har f.eks. Den lager hele tiden nye sammenhenger og kommer opp med stadig mer intrikate søketreff. Hver gang du eller andre gjør et søk via denne nettsiden, lærer Watson og blir smartere.

– Det er nesten vanskelig å forstå. Hver gang jeg trekker pusten har Watson blitt litt smartere. Hvis du la deg til å sove nå og våknet om fem år så ville du ikke forstå noen ting lenger. Det ville vært som å våkne opp i en helt annen verden, sier Anglero om hvor rask utviklingen vil være fremover.

USA vil utvikle en exaflops-maskin innen få år:
Skal bygge superdatamaskin som knuser alle konkurrentene »

Les også
Dette skjer når du taster inn Tek.no i nettleseren
Les også
Slik skal IBMs «tenkende» datamaskin kurere kreft
Les også
IBM er i ferd med å gjøre noe smart
annonse