Til hovedinnhold

Telenor med Firefox-mobiler

– Vi ser et stort
potensiale i et åpent, web-basert operativsystem, sier Telenor-sjefen.

Kurt Lekanger, Mobilen.no

Mobilen.no / Barcelona: Mozilla har lansert Firefox OS, et nytt mobiloperativsystem bygget på åpne web-standarder. Med seg på laget har de fått med seg tilsammen 17 store, internasjonale teleoperatører – inkludert Telenor.

Firefox OS baserer seg på at alle apper utvikles i HTML5. Selv om det er snakk om web-apper vil appene vil få tilgang til alle de underliggende funksjonene på telefonene. Det skal ifølge Mozilla gi bedre ytelse, samen muligheter for at apper kan bruke funksjoner på telefonen som web-apper normalt ikke har tilgang til (for eksempel kamera).

Telefoner for "nye markeder"

Telenors samarbeid med Mozilla innebærer at Telenor vil begynne å selge Firefox OS-mobiltelefoner i Serbia, Montenegro og Ungarn i løpet av andre halvår. Asia kommer senere.

– Med HTML5 i kjernen av hver eneste funksjon på denne telefonen, fjerner du barrierene for apputvikling som er vanlig med eksisterende mobiløkosystemer. Dette åpner døren til det store utviklermiljøet, som nå har mulighet til å bidra til en helt ny type smartmobil, sier Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Rimelige enheter

Det nye mobiloperativsystemet skal være spesielt godt egnet for rimelige enheter, og ifølge Baksaas vil dette sammen med gode, lokale apper kunne bidra til å stimulere til vekst i datatrafikk i Telenors ulike markeder.

Firefox OS vil i første omgang komme på telefoner fra Alcatel, LG og ZTE, og senere i år vil det komme telefoner også fra Huawei. Alle telefonene vil benytte prosessorer av typen Qualcomm Snapdragon.

Firefox OS er ikke den eneste nye mobilplattformen som introduseres i disse dager. Her kan du lese om Ubuntu for mobil, samt Samsungs nye Tizen-operativsystem.

annonse