Til hovedinnhold

Ubuntu-mobilen kommer ikke likevel

Klarte ikke å få inn mer enn litt over en tredjedel av pengene de trengte for å realisere prosjektet.

Canonical

I juli lanserte Canonical en svært kraftig mobiltelefon som skulle kjøre selskapets Ubuntu-operativsystem. Telefonen fikk navnet Ubuntu Edge, og skulle bli den første telefonen som skulle finansieres utelukkende ved hjelp av såkalt crowdfunding – kronerulling via spleiseportalen Indiegogo.com.

For å kunne gå igang med produksjonen av telefonen, var Canonical avhengig av å få inn hele 32 millioner doller i støtte.

I dag gikk fristen ut, og det er derfor klart at prosjektet likevel ikke blir noe av.

Ubuntu Edge blir aldri satt i produksjon. Foto: Canonical

«Vi fikk inn 12 809 906 millioner dollar, som gjør dette til den største crowdfunding-kampanjen med fast innsamlingsbeløp noensinne», skriver Canonical i en uttalelse.

Kampanjen var satt opp slik at alle innsamlede midler automatisk blir tilbakebetalt til de som har bidratt, hvis man ikke når målet.

«Vi har fått forsikringer fra PayPal om at alle tilbakebetalinger vil være gjennomført innen fem arbeidsdager», skriver Canonical.

Innsamlingsrekord

Mesteparten av pengene Ubuntu Edge fikk inn, kom i løpet av de første dagene. Ifølge Canonical satte Ubuntu Edge en rekke rekorder, og var blant annet det prosjektet som raskest nådde to millioner dollar. De første to millionene kom inn i løpet av 7 timer og 59 minutter, og for ni dager siden passerte Ubuntu Edge 10,27 millioner – som var den gamle crowdfunding-rekorden.

Slik ser Ubuntus operativsystem ut. . Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selv om Ubuntus egen telefon ikke blir noe av, vil Ubuntu-operativsystemet ifølge Canonical dukke opp på andre telefoner neste år.

Canonical-sjef Mark Shuttleworth sier ifølge avisen The Guardian at selv om prosjektet strandet, så betyr det ikke slutten på hans drøm om en Ubuntu-mobil. Operatører og mobilprodusenter skal være interessert i å bygge telefoner med Ubuntu, men det vil bli billigere og enklere modeller enn det Ubuntu Edge ville blitt.

– Flere aktører i bransjen har tatt kontakt med oss, sier Shuttleworth til The Guardian.

Kraftig maskinvare

Telefonen selskapet drømte om å lansere skulle få en 4,5 tommers skjerm dekket med kostbart safirglass, og den skulle få den raskeste prosessoren som var tilgjengelig på lanseringstidspunktet. Den skulle komme med mye minne, og kunne kjøre både Android og Ubuntu samtidig.

Ved å koble telefonen til skjerm, tastatur og mus skulle du kunne gjøre om telefonen til en fullverdig PC. Les mer om Ubuntu Edge og spesifikasjonene på Amobil.no.

Les også: – Ubuntu-telefoner er for bedrifter som er opptatt av sikkerhet

annonse