Til hovedinnhold

Samsung snart klar med Tizen

Android og iOS-utfordrer presenteres i februar.

Google og iOS har til sammen over 90 prosent av det globale markedet for smartmobiler. Samsung har hatt stor suksess med sine Android-mobiler, men vil likevel lansere smartmobiler basert på operativsystemet Tizen, som startet som et samarbeid mellom Samsung og Intel.

Slippes på Mobile World Congress

Samarbeidet er senere utvidet til å omfatte flere selskaper i Asia, blant disse den japanske operatøren NTT DoCoMo og den kinesiske mobilprodusenten Huawei. Den japanske avisen Mainichi siterer kilder som hevder telefoner med Tizen vil bli vist på den kommende verdenskongressen for mobiltelefoni i Barcelona (MWC) i februar.

Samtidig vil selskapene presentere en egen «appstore» for apper til Tizen-mobiler.

Japan først?

Samsungs Tizen-mobiler skal være klare for salg i løpet av våren, men det er ikke kjent om det bare gjelder i utvalgte markeder i Asia, eller om telefonene også vil bli tilgjengelige i Europa.

NTT DoCoMO har tidligere sagt at de ville komme med en Tizen-mobil i 2013, men dette ble utsatt på grunn av forsinkelser i utviklingen av produktet.

Knallhard kamp om posisjoner

Ifølge IDC hadde Android ved utgangen av Q3 2013 en markedsandel på 81 prosent, mens iOS som nummer to hadde 12,9 prosent. Dette er operativsystemer der Google og Apple dikterer spesifikasjonene.

iOS finnes bare på Apples egne telefoner, mens nesten alle andre mobilprodusenter har modeller som kjører Android.

Kontroll over alle ledd i næringskjeden

Hensikten med Tizen skal være å lansere et operativsystem der Samsung og de øvrige Tizen-selskapene selv kan ta kontroll over utviklingen. Målet er å vinne tilbake en del av den inntektsstrømmen som nå går til Google.

Med Tizen kan både mobilprodusenten og operatøren gjøre egne tilpasninger. Titzen skal bli tilgjengelig på så vel toppspesifiserte mobiler, som på enklere økonomimodeller for utviklingsmarkeder.

Kan dumpe Android

Enkelte medier spekulerer i at Samsungs langsiktige plan er å droppe Android til fordel for Tizen. Sett i lys av hvordan selskapet gjorde det med sitt forrige forsøk på å utvikle et eget OS (Bada), er det liten grunn til å tro at Tizen vil kunne gi Android nådestøtet med det første, om noen gang.

Det er ikke første gang vi hører at Samsung er klare for å lansere Tizen. Konserndirektør Lee Young Hee i Samsung, sa allerede i mars at Tizen bare var 5-6 måneder unna.

Spent på det nye OS-et? Les om Tizen her

annonse