Til hovedinnhold

– For bedrifter som setter sikkerhet i høysetet

De første mobiltelefonene med Ubuntu Linux kommer allerede i år.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selskapet Canonical har planer om å lansere en versjon av Ubuntu Linux for mobiltelefoner om ikke lenge, og ifølge dem skal det være mulig å få kjøpt en telefon som kjører Ubuntu allerede fra oktober i år. Dermed kaster en ny aktør seg inn i mobilplattformkrigen, etter at BlackBerry nylig relanserte sitt BlackBerry-operativsystem i en helt ny drakt.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Chris Hazelton i rådgivingsselskapet The 451 Group hevder at Ubuntu-telefoner kan være mest aktuelt for selskaper som setter sikkerhet i høysetet, og der IT-avdelingen fortsatt har stor grad av kontroll på hva slags utstyr de ansatte bruker.

Snakker godt med serverparken

Canonical-sjef Mark Shuttleworth fremhever overfor Wall Street Journal at Ubuntu er Linux-basert, og at det derfor er velegnet til å snakke med resten av maskinparken til større selskaper. Linux-baserte løsninger er foretrukket av bedrifter i mange sammenhenger, men spesielt i serverløsninger.

En av fordelene med denne tette koblingen er at Ubuntu-telefonene kan kobles direkte opp mot applikasjonsservere, og på den måten kjøre et bredt utvalg av bedriftskritisk programvare.

Analytikeren Carolina Milanesi i Gartner peker på et mulig problem for Canonical og Ubuntu. Det er en stadig økende trend at arbeidere selv får velge utstyret de skal bruke i jobbsammenheng. Dette er en tilpasning til den enorme populariteten Android-basert utstyr og Apples iOS-enheter har fått på kort tid.

Dermed må Ubuntu i praksis appellere også til de som skal bli sluttbrukerne.

Kan komme først til Europa og Nord-Amerika

I en uttalelse til Wall Street Journal sier Canonical-sjef Mark Shuttleworth at de ferdige telefonene vil bli tilgjengelige i to viktige markeder. Akkurat hvilke markeder dette er sier ikke Shuttleworth noe om – denne gang.

Da vi snakket med Canonical under CES i Las Vegas sa selskapet imidlertid at Vest-Europa var det første stedet telefonene ville bli lansert. I sin nylige uttalelse nevnte også Shuttleworth at Nord-Amerika er blant de viktigste markedene for Canonical. Uten å ha noen endelig bekreftelse kan det altså virke som om USA, Canada og deler av Europa vil få telefonene aller først.

Les også: Viktigste BlackBerry-lansering noensinne

(Kilde: blogs.wsj.com)

Mer om
annonse