Apple har sluppet en smartklokke og iPhone 6

Se alle nyhetene her.

San Francisco/Tek.no: Vi er på plass i San Francisco for å følge Apples lansering av iPhone 6. Denne livebloggen ble løpende oppdatert med de siste nyhetene fra lanseringen.

Her er de viktigste nyhetene:

Apple har lansert iPhone 6:
Her er iPhone 6 i to størrelser »

Apple har lansert sin første smartklokke:
Denne gjør langt mer enn å vise tiden »

Vil du ha beskjed når iPhone 6 kommer i butikk? Her kan du sette opp prisvarsel »

Livebloggen fra tidligere:

20:46: Da ser det ut til å nærme seg slutten. Men først skal U2 på scenen.

20:42: Apple Watch vil for øvrig fungere med Apple Pay – slik at du kan holde klokken inntil en betalingsterminal for å betale.

20:39: Det kommer tre versjoner: Apple Watch, Apple Watch Sport og Apple Watch Edition. For å kunne bruke klokkene må du ha en iPhone 5, 5C, 5S, iPhone 6 eller iPhone 6 Plus. Pris fra 349 dollar, og tilgjengelig fra tidlig 2015.

20:38: Du skal kunne kontrollere Apple TV fra Apple Watch, og av alle ting – bruke klokken som walkie talkie (?). Og som søker til iPhone-kameraet – det siste høres ut som en ganske kul funksjon, hvis det fungerer bra.

20:34: To treningsapper følger med: Fitness og Workout. Klokken kan registrere bevegelser gjennom hele dagen, og bruker aksellerometer, pulsmåler og GPS-en i iPhone-en din til å måle hva du holder på med. Treningsappen kan kan måle kalorier, hvor lenge du har for eksempel løpt, og hvor langt.

20:31: Du kan tvitre rett fra klokken, og det er selvfølgelig også Facebook-varslinger.

20:29: Kommunikasjonsappen har en egen knapp på høyre side av klokken. Der får du opp oversikt over vennene dine. Det er mulig å tegne små tegninger på skjermen, og sende til venner. ...og du kan sende pulsen din til andre. Klokken registrerer pulsen, og sender den til vennen din som vibrasjoner på håndleddet. Hva nå det skulle være godt for...

20:27: Apple Watch har en fotoapp som kan vise miniatyrer av hele bildesamlingen din, som du så zoomer inn på ved hjelp av hjulet. Andre apper er kart og navigasjon.

20:20: Du kan sveipe opp fra bunnen av skjermen for å vise for eksempel kalenderen din eller andre ting. Støtte for ulike typer widgets. Varslinger kommer som vibrasjoner. Får du for eksempel en invitasjon til et møte, kan du sveipe med fingeren for å akseptere eller avslå møteinnkallelsen.

20:18: Klokkevisningen på Apple Watch kan tilpasses slik du vil.

20:12: Apple Watch vil komme i to ulike størrelser. Ved å kombinere ulike størrelser, ulike klokkedesign ulike reimer er det ganske mange kombinasjonsmuligheter.

Klokken kommer i to ulike størrelser.

20:10: Smart ladeløsning. Apple bruker en magnetisk ladekontakt (MagSafe) som benytter trådløs induksjonslading.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

20:08: Skjermen på klokken er av safirglass.

Mobilen gir deg ristende tilbakemeldinger når du trykker, i tillegg til lyd.

20:07: Mange helserelaterte funksjoner i klokken. Vi får komme tilbake til dem når vi får prøvd klokken etter showet.

Ved å berøre to klokker sammen, kan man blant annet tegne til hverandre.

20:06: Skjermen skrus automatisk på når du løfter armen for å kikke på klokken. Og klokken har talestyring. Og berøringsskjerm.

20:02: Apple Watch får en helt nytt brukergrensesnitt, basert på brukergrensesnittet til iPhone. "Pinch to zoom" vil imidlertid fungere dårlig på en så liten skjerm, så i stedet har Apple laget et lite hjul du kan vri på for å zoome inn og ut eller rulle nedover på en side. Hjulet kan trykkes inn for å gå tilbake til hjemmeskjermen.

Slik ser hjemskjermen ut på Apples nye klokke.

19:59 Apples smartklokke heter ikke iWatch – men Apple Watch. Enkelt og greit.Klokken er firkantet, med avrundene hjørner (selvfølgelig). Den ser faktisk veldig lekker ut – og den finnes også i en versjon i 18 karat gull – om du skulle ha for mye penger. Klokken fås med reimer i ulike farger.

Stående applaus i salen...

19:57: Nå lanserer Apple sin første smartklokke.

19:56: ...og One more thing!

19:51: Apple vet ikke hva du har kjøpt, hvor du har kjøpt det eller hvor mye penger du har brukt. Men det er mye fokus på USA og amerikanske betalingsaktører – så vi er usikre på hvor mye av dette som vil være aktuelt for oss her i Norge i første omgang.

19:50: Informasjon lagres kryptert og sikkert på telefonen din, og betalingskortene dine ligger i Apples Passbook-app. De starter i USA med Mastercard, American Express og Visa, og har også med seg de største bankene i USA. Det er mulig å legge til et kredittkort i Passbook ved å ta et bilde av kortet.

19:50: Du skal kunne betale ved å holde telefonen mot en betalingsterminal, og så bruke fingeravtrykksleseren på telefonen for å identifisere deg. Dette funger via NFC.

*blip*, og transaksjonen er gjennomført. .
De nye iPhone-modellene kommer med NFC. .

19:47: Apple Pay er navnet på den nye betalingstjenesten fra Apple.

Apple Pay, selsakpets nye betalløsning.

19:46: Cook forteller hvordan mange er helt avhengige av kredittkortnummere som kan komme på avveie, og plastikkort med en magnetisk stripe som kan bli ødelagt.

19:45: – Vår ambisjon er å få erstatte lommeboka di, sier Cook. Bare i USA foretas det 200 millioner betalingstransaksjoner om dagen. Vi bruker 12 milliarder dollar i året på kredittkort, sier han.

19:45: Tim Cook tilbake på scenen for å snakke om mobilbetaling.

Apple har lansert iPhone 6 og iPhone 6 Plus:

19:40: iOS 8 blir tilgjengelig fra 17. september.

19:40: Priser: iPhone 6 vil koste 199, 299 eller 399 dollar, avhengig av modell – med en toårs binding i USA. Norske priser er ikke kjent ennå, men kommer nok utover kvelden. 6 Plus-modellen starter på 299 dollar. Lansering 19. september i USA, med forhåndsbestilling fra den 12. Samtidig settes prisen på iPhone 5S ned. 115 land vil få tilgang til telefonen innen utgangen av 2014.

19:36 iOS 8. iPhone 6 kommer selvfølgelig med iOS 8 – Apples nyeste operativsystem for iPhone og iPad. Masse nye funksjoner, som blant annet ny meldingsapp for korte talemeldinger, bedre varslinger og ikke minst et ny helseapp.

Helseappen blir alfa-omega i nye iOS 8.

19:33 Optisk bildestabilisering: Den vanlige iPhone 6-modellen har digital bildestabilisering, som tidligere iPhone-modeller. Men 6 Plus-modellen får optisk bildestabilisering. Det betyr at bevegelige linseelementer flytter på seg for å kompensere for rystelser – for eksempel hvis du ikke er helt stødig på hånden.

iPhone 6 Plus har optisk bildestabilisator.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

19:33 Raskere ansiktsgjenkjenning, smilgjenkjenning, osv. Det er mulig å lage panoramaer opptil 43 megapiksler. Video i 1080p med 30 eller 60 bilder i sekundet. Slow-motion i 120 eller 240 bilder i sekundet.

19:32 Kameraet bruker det Schiller kaller en "neste generasjon isight-sensor" som blant annet skal gi mye raskere autofokus. Dobbelt så rask, ifølge Schiller.

19:30 Så litt om kameraet. Oppløsningen er på 8 megapiksler, og det er den samme typen blits som i iPhone 5S - med to ulike fargede lysdioder som kan blande lys for å gi riktig hvitbalanse. Blenderåpning f/2,2 og en ny bildesensor.

19:29 Telefonene støtter 4G i opptil 20 ulike frekvensbånd, som ifølge Apple er mer enn andre smartmobiler. LTE (4G) opptil 150 Mbps støttes. Og det er støtte for wifi-standarden 802.11ac.

19:29 Telefonene har ellers M8-prosessoren som finnes i 5S, som registrerer bevegelser. Og det er barometer som kan gi deg høydemåling.

19:24 Batteritiden skal være like bra eller bedre enn iPhone 5S. På iPhone 6 skal du kunne snakke i telefonen i 14 timer – mot 10 timer på iPhone 5S. På iPhone 6 Plus skal du kunne snakke i 24 timer (3G). Du skal kunne spille av video i 14 timer på Plus-modellen, mot 11 timer på iPhone 6 og 10 timer på iPhone 5S.

De to nye modellene har mye bedre batteritid enn iPhone 5S.

19:18 Brikken skal ha en 20 prosent raskere prosessor og 50 prosent raskere grafikk. Stephen Sherman i Super Evil Megacorp kommer for å vise spilelt Vain Glory.

Vain Glory er et nytt mobilspill som skal være ekstra godt egnet for berøringsstyring.

19:18 iPhone 6 og 6S bruker Apples 64-bits A8-brikke. Den har 2 milliarder transistorer og er produsert med en såkalt 20 nanometer prosess - det vil si at ting er krympet på brikken sammenlignet med forrige generasjon prosessorer.

19:18 Skjermene har fått bedre innsynsvinkel enn tidligere. Brukergrensesnittet på 6 Plus er også litt annerledes. Du kan nå vise mer ved siden av hverandre når du holder iPhone 6 Plus horisontalt. Og du kan se hjemmeskjermen i horisontal modus, slik du kan på iPad.

19:17 iPhone 6 er 6,8 mm tynn, mens 6 Plus er 7,1 millimeter. Det gjør disse til noen av markedets tynneste mobiltelefoner.

19:15 iPhone 6 Plus-modellen har 185 prosent flere piksler enn iPhone 5S. Oppløsningen på 1920 x 1080 punkter er imidlertid ikke høyere enn på mange av konkurrentenes modeller med mindre skjermer – så selv om pikseltettheten er bra, er det ikke markedsledende.

Operativsystemet skal være spesialtilpasset den nye skjermstørrelsen. .

19:10 Apples Phil Schiller kommer på scenen for å gi en nærmere beskrivelse av de nye telefonene. Aluminiumsbakside og Apple-logo i rustfritt stål. Retina HD-skjerm, hva nå det må bety. Den vanlige iPhone-modellen har 4,7-tommers skjerm, mens Plus-modellen har en 5,5-tommer – nøyaktig som ryktene ville ha det til. Oppløsningen er 1334 x 750 punkter på 4,7-tommeren og 1920 x 1080 på Plus-modellen. Oppløsningen på den lille modellen er med andre ord vesentlig lavere enn mange av konkurrentenes toppmodeller.

Slik ser de to nye modellene ut - iPhone 6 og iPhone 6 Plus.
Kameraobjektivet stikker litt ut fra baksiden.

19:08 iPhone 6 dukker opp på skjermen – og den ser ut som på bildene som har lekket den siste tiden. Avrundede hjørner. Og den kommer i to størrelser. iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

19:06 I dag lanserer vi den største forbedringen av iPhone noensinne, sier Tim Cook. Så vises alle generasjonene iPhone på storskjermen.

19:04: Tim Cook, Apple-sjefen, er på scenen. Det er fint å være tilbake på Flint Center, sier han – dette er stedet blant annet den originale Mac-en og iMac-en ble lansert.

Tim Cook.

19:04: Bilde fra salen rett før showet starter!

Nå sitter vi i salen, klare for at Tim Cook skal sette igang.Foto: Apple

19:00 Showet starter straks. Nettet i salen er som vanlig en stor utfordring – men vi satser på å få levert noen gode bilder derfra fra vår utskremte medarbeider Finn Jarle Kvalheim.

18:30: Laaaaang kø av journalister som venter på å få komme inn.

Det kryr av journalister fra alle de største avisene foran inngangen til pressekonferansen.

17:11: Vi er på plass i Cupertino.

Denne bygningen har Apple satt opp for anledningen. Hva skjer på innsiden?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Les også
Apple Watch – dette må du vite
Les også
LG G Watch: Vi tester den billigste Android Wear-klokken
Les også
LG G Watch R: Smartklokka som ser ut som en vanlig klokke.
Les også
Nå kan du strømme Netflix i full HD på iPhone 6 Plus
Les også
Nå kommer mobilbank til smartklokka
Les også
Taiwansk nettside hevder Apple vil slutte med iPad mini
Les også
Nye iMac klarer 5K-oppløsning med hele 60 bilder i sekundet
Les også
Slipper smartklokke for de stilbevisste
Les også
Lumera gjør kameraet ditt smartere
Les også
Vant du trådløs nettverksadapter?
Les også
Slik er iPhone 6 sammenlignet med konkurrentene
Les også
Slik fungerer Apple Watch
Les også
Her er iPhone 6
Les også
Norsk verksted: – Dette er deler til iPhone 6
Les også
Nå kommer iPhone 6
Les også
Slik blir iPhone med nye iOS 8
annonse