Til hovedinnhold

Her er iPhone 6

Apple lanserte som ventet det nye flaggskipet i to størrelser.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etter mange måneder med rykter og spekulasjoner, lanserte Apple tirsdag kveld iPhone 6.

Som ventet ble det lansert to iPhone-modeller; iPhone 6 med 4,7-tommers skjerm og iPhone 6 Plus med 5,5-tommers skjerm. Dagens iPhone 5S-modell har til sammenligning en skjerm på 4 tommer – mens konkurrentene for lengst har gått over til større skjermer i de aller fleste av sine toppmodeller.

De nye iPhone-modellene er de tynneste noensinne fra Apple. 4,7-tommeren har en tykkelse på bare 6,8 millimeter, og 5,5-tommeren har en tykkelse på 7,1 millimeter mot 7,6 millimeter for iPhone 5S.

På begge telefonene er på-knappen flyttet fra toppen og ned til siden.

Ioneforsterket glass

En av nyhetene med iPhone 6 er at telefonen har fått ioneforsterket glass i stedet for herdet mineralglass som i tidligere modeller. Det skal gjøre skjermen mer ripesikker enn før, og det skal mer til for å knuse den. Skjermen skal også ha enda bedre innsyn fra siden enn dagens, men består altså ikke av det ryktede safirglasset mange mente ville komme, som er et av verdens mest ripesikre materialer.

Endelig støtte for mobilbetaling

Apple Pay bruker NFC og lar deg betale med mobilen i betalingsterminaler. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple har inntil nå ikke hatt støtte for NFC i sine mobiltelefoner, selv om dette er en trådløs teknologi mange satser på – og mener vil bli sentral innenfor mobilbetaling. Her i Norge satser blant annet Telenor og DnB på en NFC-basert betalingsløsing kalt Valyou.

iPhone 6 får med «Apple Pay» støtte for NFC. Betalingsløsningen skal være svært sikker og integreres med Apples fingeravtrykksensor som sjekker at ikke andre enn deg selv kan utføre betalinger.

Løsningen lar deg enkelt betale med mobilen ved å sveipe den over butikkenes betalingsterminaler og godkjenne med fingeravtrykket ditt.

Kraftigere

De nye iPhone-modellene har fått en ny A8-prosessor som skal være 25 prosent raskere enn dagens iPhone 5S. Om du liker å spille er det også verdt å merke seg at de nye telefonene skal kjøre spillgrafikk hele 50 prosent bedre enn forgjengeren.

Selv om iPhone blir kraftigere lover Apple at telefonene deres ikke skal bli like varme som modellene i iPhone 5-familien kan bli under bruk. Dermed unngår A8-prosessoren å måtte senke farten etter en tid, og dermed gi dårligere ytelse, for å kjøle seg ned.

I tillegg til en raskere systembrikke har iPhone 6 og iPhone 6 Plus fått en egen M8-prosessor som registrerer bevegelser. Den klarer automatisk å skjønne forskjellen på om du sykler eller løper, og kan ved hjelp av et barometer kalkulere stigning ved å måle lufttrykket det du er.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nettsider vil laste opptil tre ganger raskere med nye iPhone da de to modellene har fått på plass støtte for den nye trådløse 802.11ac-standarden. Dette er en teknologi flere av Apples konkurrenter har hatt på plass i sine telefone i et år allerede.

Bildestabilisator

Kameraet får fortsatt en 8 megapiksel-sensor, men på iPhone 6 Plus kan det nå skilte med en innebygget bildestabilisator som vil gjøre det lettere å ta gode bilder i lite lys.

Godt batteri

Bedre batteritid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone 6 og 6 Plus har lengre batteritid enn tidligere iPhone-modeller. Med iPhone 6 skal du kunne høre på musikk i opptil 50 timer, se video og surfe på trådløst Internett i opptil 11 timer eller snakke i telefonene i opptil 14 timer med 3G-forbindelse.

iPhone 6 Plus har plass til et større batteri, noe som er grunnen til at du med denne kan høre på musikk i opptil 80 timer, se video i opptil 14 timer, surfe på trådløst Internett i opptil 12 timer eller snakke i telefonene i et helt døgn med 3G-forbindelse.

Standby-tiden er oppgitt til henholdsvis 10- og 16 dager for iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

iOS 8

De nye iPhone-modellene vil komme med iOS 8 – den nyeste versjonen av Apples operativsystem for mobiltelefoner og nettbrett.

Operativsystemet vil se forskjellig ut fra iPhone 6 til iPhone 6 Plus. Den 5,5-tommer store iPhone 6 Plus vil nemlig utnytte det ekstra skjermarealet til å vise deg mer innhold, som ansikter på hvem du snakker med i Meldinger-appen. Om du vender den horisontalt deles menyer og mange apper i to kolonner, akkurat som på iPad i dag.

Den store skjermen gjør det også mulig å presse inn flere tegn på skjermtastaturet, slik at du i større grad slipper å skifte mellom tegn- og symbolvisning. Egne knapper for å klippe ut, kopiere og lime inn tekst er også på plass på tastaturet.

Apple har tidligere hevdet at jo større skjermer man utstyrer telefonene med, desto vanskeligere er det å betjene telefonen med en hånd. Dette er grunnen til at selskapet til nå har laget telefoner med mindre skjermer enn konkurrentene. Nå som de likevel lanserer to nye iPhones hvor begge har relativt store skjermer, har selskapet utviklet en ny og smart måte som lar deg bruke selv deres største modell med en hånd. Funksjonen heter «Reachability» og går ut på at de elementene som er helt i toppen av skjermen – og lengst unna deg – kan hentes ned til rekkevidden av tommeltotten din ved å dobbelttrykke på hjemknappen.

Tanken om at det skal være lett å bruke de nye og større iPhonene med bare én hånd er også grunnen til at på-knappen nå er flyttet ned til siden av telefonen.

Begge de to nye telefonene blir tilgjengelige med 16, 64, eller 128 gigabyte lagring. 32 Gigabyte lagring fases dessverre ut.

iPhone 6 og iPhone 6 Plus kan forhåndsbestilles i Norge fra 26. september. iOS 8 slippes 17. september.

Vil du ha beskjed når iPhone 6 kommer i butikkene? Her setter du opp prisvarsel »

Få med deg vår liveblogg fra Apple-lanseringen her »

annonse