Til hovedinnhold

Nye iMac klarer 5K-oppløsning med hele 60 bilder i sekundet

Amerikansk nettside bekrefter at Apples nye alt-i-ett-PC farer med kraftig skyts.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Ole Henrik Johansen

Apples «alt-i-ett» maskin, iMac, har kommet i en ny versjon. Det som er spesielt for den nye varianten er at maskinen har fått en skjerm som kan gi deg en vanvittig høy oppløsning. I kjølvannet av at det ble kjent at den nye Retina-skjermen får støtte for 5K, eller 5120 x 2880 piksler, har antall bilder i sekundet blitt et omdiskutert tema.

Grunnen er at maskinen skal kunne klare å presse frem 60 bilder i sekundet selv med 5K-oppløsning, en datamengde for eksempel dagens nyeste DisplayPort ikke har båndbredde nok til å overføre. Likevel kan Ars Technica etter å ha brukt maskinen over en tid, bekrefte at maskinen klarer 60 Hz selv med 5K-oppløsning.

5K-oppløsningen krever mye krefter

Det krever naturlig nok en del krefter for å kunne holde en bildeflyt på 60 bilder i sekundet med 5K-oppløsning. Den nye iMac-en bruker grafikkløsninger fra AMD, i form av Radeon R9 M290X eller Radeon M295X. Samtidig er det kraftigste prosessoralternativet en Intel Core i7 på 4,0 GHz.

Likevel har det vært stilt spørsmål om hvordan overføringen av signalene har vært løst, siden for eksempel verken den nye HDMI 2.0-standarden, eller DisplayPort 1.2, har nok kapasitet til å takle denne datastrømmen.

Bekrefter at det stemmer

Nederst ser du den nye porten som Apple bruker på sin nye iMac. .Foto: iFixit

Amerikanske Ars Technica viser til skjermbilder fra et program som heter SwitchResX, når de bekrefter at oppdateringsfrekvensen stemmer. Selv når de endret oppsettet slik at HiDPI-modusen, Apples egen teknologi som gjør at ikoner ikke blir bittesmå ved høy oppløsning, ble satt til side til fordel for en uskalert oppløsning på 5120 x 2880, viste målingene fortsatt 60 bilder i sekundet.

Grunnen for at dette lar seg gjøre forklarer nettsiden ved å peke til en oppdagelse som iFixit gjorde da de plukket maskinen fra hverandre. Under panseret fant de nemlig en modifisert, innebygget DisplayPort-variant, og denne overføringen hadde 60 pinners tilkobling, i stedet for 40 som er det vanlige.

Ergo har Apple etter alle solemerker fått på plass en løsning som gir nok båndbredde til at grafikk-kortene kan forsyne den 27-tommer store Retina-skjermen med 5K-oppløsning – med hele 60 bilder i sekundet.

Ved å øke oppløsningen på skjermen kan du sitte nærmere en større overflate:
Les mer om hvor stor skjerm du kan ha med de ulike oppløsningene (Ekstra) »
(Kilde: Ars Technica, iFixit)

Mer om
annonse