Til hovedinnhold

Slik blir iPhone med nye iOS 8

Lar hele husholdningen dele på apper, innhold – og regninga.

Under kveldens lanseringsfest i San Francisco, delte Apple sine planer for neste utgave av OS X. Men, minst like viktig er de mange nyhetene i nye iOS 8.

De helt store grafiske endringene var kanskje ikke ventet i akkurat denne runden. iOS fikk seg nemlig en voldsom oppdatering i fjor, der all designen ble ny. Tiden for imitert skinn og trevirke er altså for lengst forbi. Årets iOS-handler altså mer om funksjonalitet enn om design.

Vi fulgte kveldens Apple-lansering. Les livebloggen på Hardware.no »

App store fornyes

Apples presentasjon i kveld ble delt i to, med de underliggende endringene skilt ut til fordel for de mange utviklerne som følger fesjået. Like fullt – underliggende endringer har det med å komme oss også til gode, så vi tar med noen av dem i denne artikkelen.

En av oppdateringene som vil påvirke både deg og utviklerne er en helt ny App Store. Selv om App Store er en av Apples store melkekuer, har appbutikken for det meste gått uforandret så lenge den har eksistert. Noen oppdateringer har den fått, slik at du for eksempel kan se hvor mange apper du har kjøpt men som ikke er installert, men dagens oppdatering er større.

Nå kan du nemlig opprette familiegrupper der alle er knyttet til din Apple-konto, og ditt kredittkort. Så langt kom Apples presentør, før en liten kunstpause ble lagt inn. Smårollinger og betalingskrøll er naturligvis ikke noe ukjent fenomen for den store produsenten. Prikken over i-en er nemlig at alle kjøpeforespørsler sluses via sjefsenheten.

Nesten alt ved kveldens lansering var fokusert på å koble sammen enheter på den ene eller den andre måten. Familiegruppen som deler bilder og apper var en av disse.Foto: Apple
Veldig mye er basert på tilhørighet til en gruppe i nye iOS. Tekstmeldinger til grupper hører naturligvis også til.Foto: Skjermdump, Apple
Apple har døpt verktøykassen som gir deg ringing og SMS på tvers av dingsene dine for Continuity. Fra høsten av kan du altså ringe fra både en MacBook og en iPad.Foto: Apple

Kortet har makten

Dersom iMamma eller iPappa eier iKredittkortet som kjøpet skal gjøres med, dukker det automatisk opp en melding på sjefs-iPhone-en der kjøpet kan godkjennes.

Slike kjøp blir dessuten delt, på tvers av en families idingser, slik at alle sammen kan ha nyttige og oppbyggelige opplevelser med siste versjon av Game for Cats.

Hvis du er usikker på om appen du titter på kan være nyttig for deg, har Apple dessuten tatt et hint eller tre fra spillbutikken Steam. Nå kan du nemlig se video av appen du ska laste ned før du har kjøpt den.

Denne familieløsningen er tilgjengelig for seks kontoer om gangen, og den går igjen flere steder i nye iOS.

For eksempel har Apples Photostream-løsning automatisk deling innad i familien. Hver kan redigere bilder, og laste dem opp igjen ved siden av originabildet. Slik deling mellom familiemedlemmer skal settes opp med minimal hjelp fra din side

Grunnleggende endringer i iOS

iOS har så langt hatt et ganske ordinært tastatur. Det har små, men greie, taster, og foreslår feilrettinger i hytt og pine. Noen av dem er mindre fornuftige enn andre, og har bidratt til store mengder internetthumor. Like fullt har mange ønsket seg nye løsninger, og det får de nå.

For det første har Apple gjort endringer i sitt eget tastatur. Quicktype skal forsøke å gjette neste delen av setningen for deg, slik at du med veldig få tastetrykk kan forfatte lange svar når du egentlig ikke har anledning.

Funksjonen skal også lære seg skrivestilen til brukeren, men såvidt vi vet blir ikke denne biten tilgjengelig for norske brukere.

Fra iOS 8 kan du bruke hvilket som helst tastatur på idingsen din.Foto: Skjermdump, Apple
Alternative tastaturløsninger er i dag bundet til mer eller mindre nyttige apper i iOS-universet. Swiftkey er f.eks. koblet til sin egen notatapplikasjon.Foto: Swiftkey

Velg tastatur selv

Det er nok uansett et helt lite berg mennesker som venter på den andre delen av Apples tastaturrelaterte nyheter i kveld. Fra og med iOS 8 kan iPhone- og iPad-brukere velge å bruke akkurat det tastaturet de vil.

I dag må som regel tredjeparts tastatur på iOS henvises til den lille, svært spesifikke, appen de leveres med. De kan ikke styre showet i SMS-applikasjonen, eller Safari. Til det har operativsystemet vært for lukket. Apple har nå åpnet litt på stengslene mellom apper, og muligheten til å bruke favorittastene dine er en av konsekvensene.

Apples presentasjon nevnte Swiftkey, som er en av de viktigste tredjeparts tastaturløsningene i dag. Vi regner med de er blant valgmulighetene når iOS 8 når massemarkedet, men det fins mange fler, og Swiftkey blir neppe alene i App Store.

Ring med iPad-en

I presentasjonen av nye OS X Yosemite var Apple tydelige på at de ønsket å sy sammen den grunnleggende funksjonaliteten på tvers av dingsene. Funksjonen har fått navnet Continuity, og via Apple-kontoen din skal den hjelpe deg på tvers av også telefon og nettbrett.

Fra og med iOS 8 skal du altså kunne forfatte tekstmeldinger, eller ringe fra, en iPad, forutsatt at du også har en iPhone med iOS 8 liggende et sted.

Apper kan bytte funksjonalitet

Apple har alltid hatt en veldig annerledes holdning til måten apper fungerer på enn Google og Android har vist. Der apper sømløst kan ta over skjermen på en Android-enhet, har man vært tvunget til å gå fra app til app i iOS.

Den samme åpenheten mellom iOS-apper som tillater nye tastaturløsninger, skal også gi et vell av nye muligheter på denne fronten. For eksempel kan bilderedigeringsapper ta over bildene dine for litt kjapp redigering, rett fra bildegalleriet ditt.

Argumentet mot slik samhandling har tidligere vært sikkerhet. Apple kjører såkalt «sandboxing» for å sikre at appene kjører trygt, og ikke gjør skade, eller tar for seg av informasjonen din. I dette ligger at appene har sin helt egen del av minnet, og ikke får tilgang på mer data enn den trenger for å kjøre.

Nå kan altså apper dele grunnleggende funksjonalitet fra en sandkasse til en annen, og dermed bygge på funksjonalitet som allerede ligger i telefonen. Om dette fungerer fra app til app, eller kun til og fra Apples egen programvare vet vi foreløpig ikke.

iPhone kan kjøre widgets

Apple har som regel sin egen måte å gjøre ting på, men de senere år har vi sett en hel del eksempler på at selskapet også tilpasser seg endringer i markedet rundt. En av de viktigste tilpasningene var nedtrekksmenyen som gir enkel tilgang på varslingene.

Nå får menyen seg et tillegg de fleste Android-brukere er godt vant med. Den kan nemlig kjøre småprogrammer, ikke så rent ulike de vi kjenner fra hjemmeskjermene på en Android-telefon.

Her kan du legge til det du måtte ønske av småapper, som alle kan gi informasjon du trenger i menyen. Dette be demonstrert fra scenen ved at presentøren høynet et E-bay-bud på en gitar han hadde lyst på. Alt ble gjort direkte fra varslingsmenyen, og det måtte ikke appveksling til.

Vis fingeren til alle

Også fingeravtrykksensoren Touch ID fikk en liten overhaling i dag. Fra før kunne den brukes til å låse opp iOS-dingser, eller til å godkjenne kjøp i App Store. Nå åpnes funksjonaliteten opp for tredjeparts apper.

Det betyr at du skal kunne logge inn på alt fra Facebook til E-bay uten å trenge annet enn en finger.

Apple var imidlertid svært påpasselige med å legge til at selve fingeravtrykket er godt gjemt, i en kryptert del av telefonen.

Ellers har iOS fått en rekke forbedringer, både når det kommer til bildefiksing, og enkel navigering i systemet. Like fullt er det to andre endringer du mest sannsynlig vil merke mer til i det kommende året.

Apple lanserte mye fint for utviklerne. Spritekit og Scenekit skal tjene utviklere flest, mens Metal er det nye språket tung 3D skal kodes i.Foto: Apple

Skroter dinosaurer

Apple har nemlig skrotet to virkelig store stykker arvegods. Appene for iOS ble tidligere skrevet ved hjelp av språk som Objective C og OpenGL. Begge disse språkene har vært med oss i en årrekke, og Apple hiver dem nå ut til fordel for egne språk.

Der Swift er navnet på den forenklede programmeringen som tar over for Objective C, er Metal råtassen som tar hånd om 3D-funksjonalitet i tyngre apper og spill. Begge skal gjøre iPad og iOS svært mye raskere, og gi mer ressurser til utviklerne.

Under kveldens lansering fikk vi også små innblikk i nysatsinger som Homekit og Healthkit. Førstnevnte skal gjennom en standardisert løsning la deg fjernstyre huset ditt, inkludert lys, låser og garasjeport. Healthkit skal ta seg av alle dataene iOS lærer om helsen din. Den skal også kunne kobles sammen med andre, og liknende tjenester.

Et større amerikansk helseforetak var inkludert i kveldens lansering, og alt tyder på at Apple vil at du skal se mot lommen din hver gang du tenker på ordet «fastlege». Her ble det nemlig beskrevet til dels store mengder automatikk, der leger automatisk rykket ut på bakgrunn av unormalt høye blodtrykksmålinger.

Kommer til høsten

Mye av dette er forholdsvis nytt, og akkurat hvordan det vil virke her på berget er for tidlig å si. Det vi vet er at iOS 8 er tilgjengelig for utviklere fra og med i dag, mens folk flest får tilgang på det nye operativsystemet til høsten.

Vi blir ikke overrasket om iOS 8 også følges av en helt ny iPhone.

Les også
Nå får du «ny» iPhone
Les også
Her er iPhone 6
Les også
Apple har sluppet en smartklokke og iPhone 6
Les også
Apple oppdaterer iOS, OS X og iTunes
Les også
OS X får splitter ny design
Les også
Se alle nyhetene fra Apples storlansering
Les også
Nå har de knekt iOS 7.1
Les også
Vi har klådd på Apples nye iPhone
Les også
– iPhone har blitt en ny telefon
annonse