Til hovedinnhold

Slik fungerer Apple Watch

Apples smartklokke gjør langt mer enn å vise tiden.

Apple har akkurat bekreftet det alle ventet på: at de i det skjulte har jobbet med en egen smartklokke.

Den svært lekre klokken heter «Apple Watch» og er selskapets første «Wearable device». Klokken er firkantet, med avrundene hjørner og har som ryktet et svært sterkt safirglass som skal gjøre den motstandsdyktig mot riper.

Vær unik

Apple Watch kommer med fire ulike sensorer på baksiden, blant annet en pulsmåler. Dessverre har den ingen GPS-mottaker, og krever dermed at du har med deg iPhone på løpeturen om du vil logge øktene dine. Klokken lar deg velge mellom reimer i en rekke ulike farger. Det kommer tre serier: Apple Watch, Apple Watch Sport og Apple Watch Edition. Disse har hus i forskjellige varianter med utførelse i henholdsvis aluminium, rustfritt stål, og ja, selv 18-karat gull for de av oss med fetest lommebok.

NÅ: Apple har lansert to nye iPhone-modeller:
Én på 4,7-tommer og én på 5,5-tommer »

Samtlige klokker kommer dessuten i to størrelser, liten og stor. Slik kan du kjøpe en klokke som passer håndleddet ditt best, samtidig som den ikke ligner den kameraten eller venninnen din har.

Krone-navigering

Du kan ikke klypeforstørre på klokken selv om den har berøringsskjerm. Apple ville nemlig ikke lage en «nedskalert» iPhone, fortalte Apple-sjefen Tim Cook under kveldens lansering. Du benytter i stedet en krone plassert på siden av klokken for å zoome inn på og navigere mellom de ulike appene som følger med den. Ved å trykke inn kronen går du tilbake til hjemskjermen. Du kan også gjøre ting som å sveipe opp fra bunnen av skjermen for å vise ting som kalenderen din.

Skjermen på klokken aktiveres når du løfter armen din og vrir på håndleddet for å se på den. Den har også talestyring med Siri, som vi kjenner fra iPhone.

Krever iPhone

For å bruke klokken må den pares med en iPhone 5, 5C, 5S, iPhone 6 eller iPhone 6 Plus. Ved å kobles til iPhone kan den fore deg med varslinger om møter eller meldinger som telefonen din mottar uten at du trenger å lete den opp fra lommen. Klokken gjør deg også oppmerksom på nye varslinger ved å vibrere deskré på armen din. For å vise varslinger kan du bare sveipe over skjermen.

Apple Watch krever at du har en nyere iPhone. Foto: Apple

Du kan selvsagt også oppdatere deg på været, finne frem til møtet du skal til med Apple Maps, styre musikken på telefonen din, bla igjennom bilder du har tatt med iPhone, og lese e-post.

Selv dine daglige Twitter-meldinger kan du sende fra klokken, og du får selvfølgelig også Facebook-varslinger på den.

Meldinger du får inn på klokken kan du svare på, men siden skjermen ikke egner seg til å inneholde et helt tastatur, analyserer klokken seg frem til ferdige svar du kan sende på spørsmål du får og presenterer disse for deg. Om klokken ikke finner noe spørsmål kan du svare raskt med ett konfigurerbart smiley-ikon i stedet, og heller forfatte et lengre svar når du kommer hjem eller på kontoret. Smileyen kan du få til å blunke, smile og lignende ved å manipulere den med fingeren din.

Om du har en av de nye iPhone-modellene, iPhone 6 eller iPhone 6 Plus, kan du dessuten sveipe klokken foran betalingsterminalen i butikken for å betale for varene dine. Klokken kan også brukes til å styre Apple TV, og den vil fungere som en søker for iPhone-kameraet ditt.

Smartklokken benytter induksjonslading ved hjelp av en magnetisk ladeflate som fester seg til baksiden av den. Hvor lenge batteriet i klokken lar deg bruke den før den må lades er foreløpig ikke kjent.

Helse i fokus

To treningsapper følger med: Fitness og Workout. Klokken kan registrere bevegelser gjennom hele dagen, og bruker akselerometer, pulsmåler og GPS-en i iPhone-en din til å måle hva du holder på med. Treningsappene kan måle kalorier, hvor lenge du har løpt, og distanse. Om du ønsker det kan du dessuten sende pulsen din i sanntid til venner som også har en Apple Watch, noe som kanskje kan hjelpe på motivasjonen de gangene dere ikke kan løpe sammen. En stoppeklokke-app følger også med.

Om du er av typen som skylder på været for å holde deg innendørs er elektronikken i klokken forseglet, så den blir ingen unnskyldning for å ikke ta en løpetur i regnvær.

Viser også tiden

Apple Watch vil fokusere på helserelaterte apper, men viser selvsagt også tiden – og det svært presist ifølge Apple. Klokken synkroniseres nemlig kontinuerlig med standardtiden. Hvordan den skal presentere tiden kan du selv bestemme, da du kan velge mellom en rekke ulike temaer og bakgrunner. Dette gjøres ved å trykke litt hardere enn normalt på skjermen. Denne har nemlig sensorer som føler hvor hardt du presser.

Ved siden av tiden, om du velger en digital visning i steden for en analog skive, kan du få opp nyttig informasjon i form av aksjekurser og temperatur for stedet du er på akkurat nå i tillegg til datoen.

Apple Watch vil koste fra 349 dollar, og bli tilgjengelig fra tidlig 2015.

Vil du være først ute?
Klikk her for å få varsel når Apple Watch kommer på lager i norske nettbutikker!

iPhone 6 er lansert:
Slik er Apples nye duo i forhold til konkurrentene »

Les også
Vil Apple og Samsung lykkes med sine smartklokker?
Les også
Slik er iPhone 6 sammenlignet med konkurrentene
Les også
Her er iPhone 6
Les også
Apple har sluppet en smartklokke og iPhone 6
annonse