Nyhet

Sony ønsker 4K-standard

Men det blir neppe et fysisk diskformat.

TV-er med framtidens oppløsning 4K ble vist fram over en lav sko på årets CES-messe i Las Vegas. Selv om det tilsynelatende kryr av fjernsyn som kan vise fire ganger Full HD, bugner det ikke akkurat over av innhold og avspillere. Det finnes heller ikke et felles distribusjonsformat à la Blu-ray og DVD.

Dette ønsker Blu-ray-pionér Sony å gjøre noe med. På CES viste det japanske selskapet stolt fram en 4K-TV med OLED-panel, og direktør Kaz Hirai forteller at de ønsker et standard 4K-format.

Går sine egne veier

Selv om du skulle anskaffe en gedigen 4K-TV til husholdningen, kan det altså være et risikabelt kjøp. Industrien har foreløpig ikke kommet til enighet om et felles 4K-format, og det later til at en eventuell konsensus befinner seg et stykke inn i framtiden.

I et intervju med The Verge deler Kaz Hirai sine tanker om temaet.

Sony har tradisjonelt gått sine egne veier når det gjelder formater, og noen ganger har det resultert i suksess. Kjente eksempler på Sony-utviklede standarder er CD (sammen med Philips) og Blu-ray, hvorav sistnevnte vant «formatkrigen» mot Toshibas HD DVD. På den andre siden ble ikke MiniDisc den suksessen selskapet håpet på.

Det er heller ikke utelukket at Sony nok en gang vil tråkke opp egne stier i veien mot 4K.

4K-plate usannsynlig

Kazuo Hirai.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Kaz Hirai etterspør således en 4K-standard for både filformat og distribusjon. En satsing på et fysisk diskformat som Blu-ray kan være en opplagt vei å gå, men Sony-sjefen mener at en 4K-plate er usannsynlig – men ikke umulig.

Det felles Blu-ray-formatet har for eksempel ikke noen offisiell arbeidsgruppe på prosjektet, slik det var med DVD på 90-tallet. Skal Blu-ray «oppgraderes» til 4K, må det i tillegg utvikles nye skiver og avspillere – noe som kan bli både dyrt og tidkrevende.

Har tro på Internett

Med 4K-TV-en KD-84X9005 kan brukerne laste ned 4K-filmer til en medfølgende harddisk.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Kaz Hirai har derimot større tro på distribusjon over Internett. Sony har allerede tatt et viktig steg mot nedlasting av 4K i USA, hvor kjøpere av selskapets 4K-TV vil kunne laste ned 4K-innhold direkte til en medfølgende harddisk.

Videre er ikke Sony helt ferske når det gjelder Internett-distribusjon, da PlayStation-eiere for eksempel kan laste ned store spill fra nettet. Det er likevel et godt stykke igjen før det blir snakk om en fullverdig tjeneste for 4K-distribusjon.

Dette er uansett et område Sony ønsker å utforske og teste ut før de vil vurdere et fysisk plateformat. Innen 4K blir virkelig utbredt, må også Internett-linjene verden over bli oppgradert for å takle de mye større datamengdene.

Dermed gjenstår det å se om Sony nok en gang vil gå i bresjen for en ny standard, og om de øvrige selskapene følger etter og blir med på et samarbeid.

(Kilde: The Verge)

Les også
Nå kommer 4K-materialet på Blu-ray
Les også
Endelig slipper Panasonic sin første 4K-TV
Les også
Prisene raser på OLED og 4K
Les også
Sonys 4K-spillere vil kreve konstant nettilkobling
Les også
I dag sender Sony ut 4K-boksen
Les også
Nå tester Japan 4K-TV,  som første i verden
Les også
Mener 4K-oppløsningen kan øke Blu-ray-salget
Les også
Her er Sonys nye 4K-mediespiller
Les også
PlayStation 4 får 4K-filmtjeneste
Les også
LG viser trådløs 4K-strømming
Les også
PlayStation 4 takler 4K
Les også
Sender fotball-VM i 4K-oppløsning
Les også
Europa får verdens første 4K-kanal
Les også
Sony viser frem TV-en vi har ventet på
Les også
RED kliner til med 4K-spiller
Les også
Endelig kommer 4K-filmene
Les også
Sony beholder 4K-navnet
Les også
– 4K vil forbli en nisje
annonse