Nyhet

Sender fotball-VM i 4K-oppløsning

Skarp gladnyhet for japanske fotballfans.

Mens vi fremdeles venter på superoppløsningen 8K, har japanske myndigheter virkelig fått fortgang i sakene når det gjelder lillebror 4K.

Neste år er det som kjent fotball-VM i Brasil, og det japanske innenriks- og kommunikasjonsdepartementet banker derfor i bordet med å vise finalen i fire ganger oppløsningen til Full HD. Europa fikk nylig verdens første 4K-testkanal, og Japan vil ikke være noe dårligere.

To år før skjema

Den planlagte 4K-sendingen i juli 2014 vil skje to år før skjema. Japanske myndigheter hadde opprinnelig planlagt å starte 4K-sendinger i 2016, men teknologisk utvikling og litt god, gammeldags konkurranseånd framskynder hele prosessen.

4K-sendingene vil først starte ved hjelp av kommunikasjonssatellitter, før de gradvis blir flyttet over til kringkastingssatellitter. Digitale bakkesendinger dukker først opp senere.

Teknologien skal altså være klar til bruk innen finalen i fotball-VM, som blir avhold 13. juli neste år. Dersom du av en eller annen grunn skulle være i Japan i stedet for Brasil på dette tidspunktet, har du dermed en glimrende anledning til å sjekke ut den høye oppløsningen.

8K framskyndes også

Ikke bare fotballfans har noe å glede seg over ved denne nyheten. Siden 4K-sendinger begynner å dukke opp to år før opprinnelig planlagt, vil det samme gjelde 8K – video med 16 ganger så høy oppløsning som Full HD. Dette skal nå etter planen begynne lanseringen fra og med 2016.

Utbredelsen av stadig flere 4K-TV-er var en av de store nyhetene i CES-messen i Las Vegas tidligere i år. Vi sjekket ut flere av dem, og ble imponerte over skarphet og oppløsning i bildet.

Fotball-VM i Brasil er det 20. i rekken, og arrangeres i 32 dager fra 12. juni til 13. juli 2014.

(Kilder: The Asahi Shimbun Digital, Reuters)

Les også
Nå tester Japan 4K-TV,  som første i verden
Les også
LG viser trådløs 4K-strømming
Les også
Hva er 4K?
Les også
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray
Les også
Europa får verdens første 4K-kanal
Les også
Sony ønsker 4K-standard
Les også
Dette er også verdens største 4K OLED-TV
Les også
Sony viser frem TV-en vi har ventet på
annonse