Til hovedinnhold

Sony beholder 4K-navnet

Lar seg ikke kue av navneskiftet.

Sony

I forrige uke bestemte CEA (Consumer Electronics Association) at 4K skulle bytte navn til Ultra High Definition, eller UHD. Slik skal nemlig bransjen én gang for alle skille neste generasjons skjermoppløsning fra dagens format med et felles navn.

Dette er ikke alle produsenter enige i. Sony slår nå et slag for å beholde 4K-navnet, melder Dealerscope.

Har satset hardt

Sony mener at det er bra at CEA forsøker å skape en felles betegnelse, men velger likevel å beholde 4K. Mye av årsaken til dette kan være at Sony er en av dem som har gått hardest inn for å gi produktene sine 4K-navnet, fra 4K-kameraer, 4K-projektorer, 4K-TV-er og et studio som leverer 4K-filmer.

Som et slags kompromiss har det japanske selskapet likevel avgjort at de kan kalle formatet for 4K UHD. Dette kan være et trekk som flere vil kaste seg på, med tanke på forvirringen UHD kan skape i framtiden.

Begrepsforvirring

UHD er nemlig betegnelsen for oppløsninger på minst 3840 x 2160 piksler. Alle oppløsninger som er høyere enn dette blir altså hetende Ultra High Definition, til og med den enda villere 8K-oppløsningen.

Mens 4K tilbyr fire ganger så høy oppløsning som 1920 x 1080 piksler (Full HD), kan 8K (7680 x 4320 piksler) skilte med hele 16 ganger så mye.

Kritikken mot 4K og 8K er at navnene er for unøyaktige, ettersom verken 3840 og 7680 vannrette piksler ikke er henholdsvis 4000 og 8000.

Om UHD er mer nøyaktig kan kanskje diskuteres. Det gjenstår dermed å se om flere vil gjøre som Sony og spesifisere ved å kalle det 4K UHD og 8K UHD.

(Kilde: Dealerscope)

annonse