Nyhet

Europa får verdens første 4K-kanal

Parabol-eiere kan prøve testkanal allerede nå.

Europa er nå først ute i verden med å kunne ta inn en vaskeekte 4K-kanal. Satellittdistributøren Eutelsat har nemlig lansert en testkanal som kan skilte med fire ganger så høy oppløsning som Full HD 1080p.

Kanalen har vært i drift siden 8. januar, men de som hadde sett fram til filmer og TV-serier i superkvalitet, må nok se seg skuffet. Som nevnt er det snakk om en testkanal, og innholdet består følgelig av demosnutter som skal illustrere 4Ks kvalitet.

Mangel på innhold

Både LG, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony og Toshiba viste fram 4K-TV-er på den nylig overståtte CES-messen i Las Vegas. Likevel blir spørsmålet om selve innholdet værende.

Per dags dato er det nesten ingen produsenter eller leverandører av 4K-innhold, for å ikke snakke om kapasitetsmangelen på nettene.

Sony forsøker seg med det som kan virke som en midlertidig løsning. På TV-en KD-84X9005 følger det med et distribusjonssystem som kan vise en håndfull filmer i 4K.

Samtidig leker det japanske selskapet seg med en standard for å levere 4K over Internett, men de har foreløpig ikke avfeid et fysisk format helt.

Som Hobbiten

Sony KD-84X9005 kan vise 4K-filmer via et medfølgende distribusjonssystem.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Nå kommer Eutelsat alle i forkjøpet med den nylanserte demokanalen. Ifølge det franske selskapet er kanalen ment for de som ønsker mer erfaring med 4K – som produksjonsselskaper, betal-TV-selskaper, rettighetseiere og TV-produsenter.

Kanalen sender ut innhold i 3840 x 2160 piksler i progressiv modus, med 50 bilder i sekundet (i stil med Hobbitens 48 bilder i sekundet). Signalet er komprimert i MPEG4 (H.264) og tar et jafs på hele 40 Mb/s av båndbredden.

Til sammenligning krever en vanlig TV-kanal i 720p rundt 10 Mb/s.

Ny videostandard

40 Mb/s er likevel ikke det vi eventuelt kan vente oss av 4K-kanaler i framtiden. Den nye standarden H.265 vil trolig halvere datamengden som kreves for å overføre lyd og bilde. En slik kanal kan distribueres med 20 – 30 Mb/s.

For å se og motta den nye 4K-kanalen skikkelig, må du ha en 4K-TV og en satellittmottaker som takler 4K. Kanalen kan mottas på 10 grader øst via satellitten Eutelsat 10A.

Sjekk ut Eutelsats offisielle nettside for mer informasjon om kanalen og mottak.

(Kilde: HDTVtest)

Les også
Samsungs nye TV-er støtter 4K-strømming
Les også
Slik blir Netflix i 4K – allerede i februar
Les også
Med denne boksen kan du strømme 4K
Les også
Endelig slipper Panasonic sin første 4K-TV
Les også
Slik er det å spille på en 4K-TV til 130 000 kroner
Les også
Trolig den billigste 4K-TV-en i Norge
Les også
Hva er 4K?
Les også
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray
Les også
Sender fotball-VM i 4K-oppløsning
Les også
Sony ønsker 4K-standard
Les også
Dette er også verdens største 4K OLED-TV
Les også
Sony viser frem TV-en vi har ventet på
Les også
Her er Samsungs mystiske nye TV
Les også
4K bytter navn
annonse