Til hovedinnhold

Stenging av torrent-sider har økt delingen

Andelen ulovlige lenker bare øker.

Hardware.no

RIAA, som representerer den amerikanske plateindustrien, har akkurat blokkert fem millioner sider i søkemotoren til Google. Med disse inntar organisasjonen en andreplass på Googles liste over krav om blokkering av opphavsbeskyttet innhold, skriver TorrentFreak.

Toppen av isfjellet

Til sammen har RIAA sendt over 25 millioner blokkeringskrav til Google siden de startet denne praksisen i 2012. Selv om dette høres mye ut, er det i virkeligheten bare toppen av isfjellet.

Brad Buckles jobber i RIAAs antipirat-divisjon, og han er lite fornøyd med tingenes tilstand. Til TorrentFreak forteller han at selskapet hans bruker «en bøtte til å tømme et helt hav av illegalt materiale som vokser seg større for hver dag».

Problemet for Buckles og de andre rettighetsorganisasjonene er at ingen kan slette innhold på nettet. De kan sende så mange krav om blokkering de vil til Google, men det eneste som skjer er at lenken til innholdet fjernes fra søkemotoren. Innholdet som lenken pekte på vil raskt bli erstattet av flere nye lenker, og runddansen er i gang igjen.

Blokkeringer forverrer problemet

Mens innhold på nett kan kopieres svært lett, er det enda enklere å spre nye lenker til allerede eksisterende innhold. Og interessant nok virker det som bransjens forsøk på å blokkere hele fildelingssider som The Pirate Bay, har fungert som en katalysator for spredning av linker.

I det en fildelingsside blokkeres, spretter det nemlig ofte opp flere proxy-sider som i tillegg til å omgå blokkeringen, også duplikerer alle linkene på denne.

TorrentFreak påpeker at The PirateBay inneholder linker til 5 millioner torrenter, men om man tar alle proxy-sidene med i betraktning, øker antallet betydelig. Nettsider som piratebayproxy.se og tpb.par-anoia.net er bare et par av over 100 proxyer som hver fører til en fordobling av linker til rettighetsbeskyttet innhold.

James Brandes fra selskapet Digital Copyright Consultancy, mener praksisen med blokkering av nettsider nå slår kraftig tilbake på bransjen. Han forteller til ORGzine at proxyer utvilsomt gjør jobben mye vanskeligere for rettighetshaverne, for mens de før kunne nøye seg med å sende blokkeringsordrer for The Pirate Bay, må de nå gjøre samme jobben for alle proxy-alternativene til nettsiden.

En ny allianse er dannet for å ta norske nettpirater:
Slik skal Rettighetsalliansen ta nordmenn som laster ned »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse