Til hovedinnhold

BitTorrent-trafikk økte etter blokade

Dårlige nyheter for antipirat-gruppen.

Istock/Niklas Plikk

Den Holywood-finansierte antipiratgruppen BREIN feiret nylig det de kalte en seier mot The Pirate Bay. Grunnen var at de nå har fått enda flere nederlandske internettleverandører til å blokkere tilgangen til nettstedet, slik at hele 90 prosent av nederlandske internettbrukere ikke hadde direkte tilgang. I tillegg mente de å se en nedgang i besøkende på The Pirate Bay.

Nå sier imidlertid XS4All, en av internettleverandørene som ble saksøkt av BREIN, at selv om The Pirate Bay har blitt blokkert, øker BitTorrent-trafikken i landet.

– Siden The Pirate Bay ble blokkert har ikke BitTorrent-trafikken blitt redusert, den har økt i stedet, uttaler XS4Alls talsperson Niels Huijbregts.

Dårlig strategi

BitTorrent-trafikken har økt siden blokkeringen av The Pirate Bay ble innført.Foto: Xs4All

Internettleverandøren sier blokkeringen har gjort svært lite for å endre brukernes vaner, og tror lobbyistene har skutt seg selv i foten med søksmålet, ved å trekke til seg oppmerksomhet fra både media og brukerne.

– Jeg tror økningen kan skyldes mediaoppmerksomheten rundt søksmålet og blokaden. Kanskje folk som frem til da aldri hadde lastet ned, tenkte "jeg hører så mye om nedlasting av musikk og filmer, nå vil jeg også prøve!".

XS4All har sett på aktiviteten på nettverkene sine, siden blokaden ble innført. Det de så var at trafikken på portene som vanligvis brukes til BitTorrent hadde økt. De prøver imidlertid ikke å si at piratkopiering er riktig, men heller at BREIN og andre antipirat-grupper bør prøve en ny taktikk:

– Det jeg vil få frem er å si til BREIN at taktikken deres ikke fungerer. De kan blokkere tilgangen til The Pirate Bay, men det er åpenbart at det ikke har hatt ønsket effekt på den nederlandske nedlastningsoppførselen, forteller Huijbregts.

– Lag en lovlig versjon av The Pirate Bay

Huijbregts mener at i stedet for å fokusere på å blokkere alle sider og stoppe brukerne fra å få tilgang, bør de heller prøve å lage en lovlig versjon av The Pirate Bay.

– Innovasjon er måten å bekjempe piratkopiering på, ikke sensur. Lag en lovlig versjon av The Pirate Bay, hvor alle kan laste ned innholdet de er ute etter. Det er slik internett fungerer, så det er det folk forventer. Desverre er det nesten ingen lovlige modeller som oppfyller forventningene, konkluderer Huijbregts.

Blokkert flere steder

Nederlenderne er ikke de eneste som har fått The Pirate Bay blokkert. I Storbritannia har de største internettleverandørene blitt lovpålagt å blokkere nettsiden, og i India var det også nylig innført en blokade av The Pirate Bay. Denne ble imidlertid opphevet, da nettsiden opprinnelig kun ble blokkert etter klager på én film. Inderne skal nå kun blokkere én og én URL, fremfor hele domenet.

Her i Norden har temaet også blitt diskutert opptil flere ganger. Danmarks høyesterett ba internettleverandørene i landet sitt til å blokkere tilgangen til nettsiden i 2010, mens her i Norge ble en lignende sak slått ned av Telenor, da de ble bedt om å blokkere tilgangen til nettsiden.

Les også: Nå blir Pirate Bay blokkert i Storbritannia »
Les også: Norsk Pirate Bay-gründer ber om nåde »

(Kilde: TorrentFreak, XS4All)

annonse