Til hovedinnhold

Britene laster ned like mye som før

Pirate Bay-blokade hjalp ingenting, forteller internettleverandør.

Niklas Plikk, Hardware.no

I mai i år ble en rekke britiske internettleverandører pålagt å blokkere tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Nå forteller en britisk internettleverandør til BBC at fildelingstrafikken er tilbake på det samme nivået som før Pirate Bay-blokaden.

Tilbake til normalt nivå

Da blokaden ble aktivert av de seks største internettleverandørene i Storbritannia kunne de meddele at P2P-aktiviteten falt med 11 prosent, sammenlignet med tidligere gjennomsnittstall. Dette varte imidlertid ikke lenge, og det tok ikke lang tid før aktiviteten tok seg opp igjen:

– Vi så et fall da blokaden ble innført. Den ble gjort mer dramatisk av den økte trafikken i ukene som ledet opp til blokaden, forteller den anonyme kilden til BBC.

– Nå er tallene omtrent tilbake til der de var før.

Mange omveier

Internettleverandøren påpeker at tallene ikke sier noe om hvor mange som fildeler eller hva slags materiale som lastes ned, bare at de portene som vanligvis brukes til nedlasting fortsatt er hyppig brukt. Kilden oppgir imidlertid at sperringen som ble innført kan regnes som et lite produktiv løsning, og at "hvem som helst som vet hvordan internett fungerer" kan komme seg forbi blokkeringen.

Da blokkeringen ble gjort kjent la mange fildelere ut guider på nettet for å sette opp omveier og løsninger, slik at de kunne få tilgang til The Pirate Bay selv etter blokkeringen ble innført.

Skjedd flere steder

Utfallet i Storbritannia ligner mye på det internettleverandørene så i Nederland for kort tid siden, da de innførte en lignende blokade. Der fortalte internettleverandøren XS4All at BitTorrent-trafikken hadde gått opp etter at flere av de største internettleverandørene ble pålagt å blokkere tilgangen til The Pirate Bay.

Det britiske Piratpartiet, Pirate Party UK, har jobbet imot blokkeringen siden det først ble foreslått, og sier de ikke er overrasket over resultatet.

– Vi har alltid sagt at blokkering er en ineffektiv metode.

Partiet hans viste sin motstand ved å sette opp en proxy-server som lot britiske brukere få tilgang til The Pirate Bay selv etter blokkeringen ble satt opp i mai.

Les også:

(Kilde: BBC)

annonse