Til hovedinnhold

Platebransjen vil blokkere piratsider direkte i nettleseren

Ønsker kraftigere virkemidler mot piratkopiering.

Bransjeforeningen for plateindustrien i USA, RIAA, har lenge vært på hugget i kampen mot ulovlig fildeling og tok for eksempel i sommer til orde for at Google skulle fjerne piratsider fra søkeresultatene.

Nå har organisasjonen røpet flere detaljer i sin plan for å prøve å få has på piratkopieringen av medlemmenes åndsverk. Det skjedde i form av en høring i den amerikanske kongressen med RIAA-sjefen Cary Sherman, skriver TorrentFreak. RIAA har publisert deler innholdet i høringen på sine egne nettsider.

Blokkering i nettleseren

Under høringen skal Sherman blant annet at sagt han ønsker et nærmere samarbeid mellom dem som sitter på opphavsretten og ulike tjenestetilbydere og nettsteder. Igjen rettet han spesielt oppmerksomheten mot Google, som han mener ikke på langt nær gjør nok.

Sherman ønsket blant annet at selskapet «frivillig» påtar seg å rangere søkeresultatene etter hvorvidt nettsidene er «autoriserte» til å tilby innholdet det søkes etter eller ikke.

RIAA-sjefen vil imidlertid også gå etter nettleserne. Han pekte på at Googles nettleser Chrome har en funksjon for å advare brukeren om farlige nettsider, og foreslo at denne funksjonen kunne brukes på tilsvarende måte til å sende folk bort fra piratnettsider og over til lovlige sider i stedet.

Vil gjenopplive anti-piratavtale

Sherman nevnte initiativene som Google allerede har tatt i kampen mot barneporno, løsninger som potensielt også kan brukes til å blokkere lenker til sider med opphavesbeskyttet materiale.

Under høringen kom det for øvrig også frem at RIAA ønsker å gjenopplive en anti-piratavtale som organisasjonen inngikk i 2007 med blant andre Microsoft, CBS og Disney.

Denne avtalen innebærer blant annet å jobbe for å identifisere og blokkere sider som «hovedsakelig» bryter opphavsretten og gi rettighetshaverne bedre muligheter til å lokalisere stjålet materiale. I tillegg ser man visstnok også på å bruke fingeravtrykk som identifiseringsmetode for å luke bort uautoriserte opplastere av innhold.

Piratene har imidlertid sine egne løsninger:
Den nye piratnettleseren er laget for å omgå blokkeringer »

(Kilde: TorrentFreak, RIAA)

Les også
Svensk fildeler idømt millionbot – for opplasting av én film
Les også
Google-sjefen: – Slik skal vi stanse fordervelsen
Les også
– Sensur av The Pirate Bay er nytteløst
Les også
Saksøker torrent-kjempe for 4,3 milliarder kroner
Les også
Bannlyst film satt piratrekorder
Les også
Den svenske VPN-en iPredator blokkert av PayPal
Les også
Vil fjerne piratsider fra Google-søk
Les også
Stenging av torrent-sider har økt delingen
Les også
Filmselskap: Pirater viser oss hva alle vil ha
annonse