Til hovedinnhold

Jay-Z gikk på en skikkelig piratsmell

Restriktiv albumlansering resulterte i rekordnedlasting.

Artister ser stadig etter alternative måter å få ut musikken sin. Jay-Z inngikk på sin side en eksklusiv avtale med Samsung for sitt nyeste album «Magna Carta Holy Grail». Avtalen lot Samsung gi bort albumet hans helt gratis til en million kunder som hadde en telefon eller nettbrett fra selskapet.

Men alt gikk ikke like smurt som Jay-Z og Samsung hadde tenkt. Enden på visa var at albumet på kort tid ble den mest populære piratkopien på nett.

Fikk det tre dager i forveien

Samsung-kunder kunne laste ned albumet tre dager før alle andre, gjennom en app. Problemet var bare at etterspørselen var enorm, og betingelsene som ble stilt skapte også trøbbel.

Serverne til Samsung gikk ned for telling under lasten av alle som var ivrige etter å høre hva rap-legenden hadde å si denne gangen. Og personer som faktisk fikk installert appen, endte opp med å gå gjennom helt andre kanaler enn tiltenkt for å skaffe seg albumet. Appen tok seg nemlig godt til rette på nettbrett og mobiler.

De som ønsket å nyte artistens seneste toner på lovlig vis måtte blant annet gi appen tilgang til sin egen lokasjon, samtalehistorikk og muligheten til å slette innhold på enheten.

Artikkelen fortsetter under bildet

sitat"I read this and........"Naw I'm cool" pic.twitter.com/x8fXPG1tvC— Killer Mike (@KillerMikeGTO) July 2, 2013"

Dette likte blant annet rapperen Killer Mike dårlig, og han la ut denne posten på Twitter. Og kanskje ble han én av de over 200 000 som lastet ned albumet fra torrent-sider den første dagen. I følge TorrentFreak er «Magna Carta Holy Grail» det mest delte albumet på The Pirate Bay for tiden.

Det er sannsynlig å tro at flere av nedlastingene er gjort av Jay-Z-fans som normalt ville betalt for albumet, om de fikk det samtidig som Samsung-folket. Det spørs om ikke musikkbransjen allerede har gjort seg noen tanker om neste album-lansering.

Albumet lanseres fullt og bredt i dag.

Piratkopiering har blitt høyaktuelt på norsk jord:
Slik skal piratjegerne ta nordmenn som laster ned >>

(Kilder: TorrentFreak, CBC News)

Les også
Stenging av torrent-sider har økt delingen
Les også
Filmselskap: Pirater viser oss hva alle vil ha
Les også
Dette er TV-seriene som ble piratkopiert mest
Les også
En helt ny BitTorrent-teknologi er lansert
Les også
Netflix slapp grove undertekster i barneserie
annonse