Tek.no

Nyhet

Se USAs liste over de verste pirat-nettstedene

The Pirate Bay er i godt selskap blant de «beryktede» nettsidene.

Duc Dao/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
14 Feb 2014 05:30

Hvert år utarbeider det amerikanske byrået Office of the United States Trade Representative (USTR), som er presidentens rådgivende organ for handelspolitikk, en liste over nettsteder de mener er involvert i brudd på opphavsretten.

Listen er en del av en rapport som heter «Out-of-Cycle Review of Notorious Markets», og utarbeides som et ledd i å eksponere nettsidene og legge til rette for eventuelle rettslige tiltak. Den baseres i stor grad på anbefalinger fra representanter for rettighetshavere, som bransjeorganisasjonene RIAA og MPAA.

Ny verstingliste offentliggjort

Nå melder TorrentFreak at listen for 2013 er offentligjort, og inneholder både forventede og litt mer overraskende navn.

Listen består av til sammen 23 nettsteder, hvorav selve kongen på haugen, The Pirate Bay, selvsagt er nevnt. Om The Pirate Bay skriver USTR blant annet at nettstedet fortsetter som før til tross for dommene til grunnleggerne, og byrået nevner også pirat-nettleseren som bittorrent-siden lanserte i fjor.

Det er imidlertid ikke bare torrentsider som er representert, men uventet nok også seriøse nettlagringstjenester som RapidShare, som totalt sett står for en meget liten andel av den ulovlige fildelingen. USTR peker på en enkeltsak fra Tsjekkia, hvor RapidShare ble dømt til å betale en erstatning på 26 000 dollar til en filmregissør for distribusjonen av en av hans filmer.

Omfatter også utstyrsprodusenter

Andre nettsider er ikke engang å regne som piratnettsteder som sådan, for eksempel kinesiske Aiseesoft, som ifølge USTR utvikler og selger utstyr til å blant annet fjerne kopisperrer på DVD-er.

De øvrige nettstedene er som følger: PutLocker, Baixedetudo.net, Darkwarez.pl, Ex.ua, Extratorrent.cc, Free-tv-video-online.me, KickassTorrents.com, Kuaibo.com ,Mp3skull.com, Rapidgator.net, Rutracker.org, Seriesyonkis.com, Torrentz.eu, Uploaded.net, vKontakte.com, Wawa-mania.ec, Xunlei.com, Kankan.com, Zamunda.net, Arenabg.com og Zing.vn.

Hele «Out-of-Cycle Review of Notorious Markets»-rapporten til USTR kan du for øvrig lese her.

Piratjakten har startet også i Norge: Én nedlasting kan være nok til å bli fanget opp »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Nå går platebransjen etter YouTube-brukere
Les også
Stor, svensk torrentside raidet av politiet
Les også
Fjerner blokkeringen av The Pirate Bay
Les også
The Pirate Bay går så det suser
Les også
Massiv suksess for «piratnettleseren»
Les også
Vil fjerne piratsider fra Google-søk
Les også
Stenging av torrent-sider har økt delingen
annonse

Les også