Til hovedinnhold

iPad Air kommer til Norge 1. november

Apple har lansert to nye iPad-er og en rekke andre nye produkter.

Tirsdag kveld lanserte Apple femte generasjon iPad, som noe overraskende fikk navnet iPad Air – fordi den er vesentlig tynnere og lettere enn forgjengeren. I tillegg kom det også en ny og oppgradert utgave av iPad mini med Retina-skjerm. Begge iPad-ene er utstyrt med Apples nyeste og kraftigste prosessor, Apple A7.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De nye iPad-ene kommer til Norge den 1. november, og Norge er med andre ord med på første runde – i motsetning til hva som var tilfelle da Apple lanserte iPhone 5S og 5C.

Her kan du lese om nye iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm »

Apple lanserte også nye MacBook-er og en ny Mac Pro, i tillegg til at OS X Mavericks ble tilgjengelig for sluttbrukere. Dette operativsystemet blir nå helt gratis.

Amobil har vært tilstede på et pressearrangement i London, hvor Apple har streamet fra hovedlanseringen i San Francisco. Vi kommer med sniktitter på de nye produktene i løpet av tirsdagskvelden.

Her er hele livebloggen fra arrangementet (start fra bunnen):

(Lanseringen er over)

20:25: THE END! Vi skynder oss av sted til demoområdet, og kommer med de første sniktittene på iPad Air og iPad mini Retina senere i kveld.

20:22: Da var iPad-lanseringen over. Så noen nye smartcovere (deksler) til iPad, i nye farger, og Tim Cook er tilbake på scenen for å vise litt mer skrytevideo.

20:20: iPad mini med Retina-skjerm vil koste fra 399 dollar. Oppløsningen på skjermen vil være 2048 x 1536 punkter, samme som den store iPad-en. Med en mindre skjerm betyr det veldig høy punkttetthet. Batteritiden skal være 10 timer, den kommer med 2X wifi, bedre LTE-støtte, 5 megapiksel iSight-kamera, 1080p Facetime-kamera. Farger: Svart eller sølv. Lansering fra 1. november.

iPad Mini har både bedre oppløsning og svært kraftig innmat. Apple beholder dagens iPad Mini på markedet, til en lavere pris.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:18: Det var litt uventet. Den nye iPad mini med Retina-skjerm får også Apples kraftigste prosessor, A7. Det ble spekulert i om den ville komme med A6-brikken som brukes i iPhone 5.

20:17: iPad mini får Retina-skjerm

iPad Mini med Retina-skjerm er lansert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:14: iPad Air kommer til Norge 1. november, ifølge en liste som vises på skjermen. Norge blir med andre ord blant de første landene som får den.

iPad Air rulles ut mange steder i verden samtidig - Norge er med på første utrulling.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:10: ipad Air får, som ventet, den nye A7-brikken som også sitter i iPhone 5S. Dette er en 64-bits brikke med mer enn 1 milliard transistorer. Opptil 8 ganger raskere og 72 ganger raskere på grafikk, ifølge Apple. Raskere Wifi med MIMO skal gi 2X raskere 802.11n. iPad Air kommer på markedet fra 1. november, og vil starte på 499 dollar. Tilgjengelig i svart, hvit og "space gray".

iPad Air blir tilgjengelig fra 1. november.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:09: Den nye iPad Air har blitt vesentlig lettere. Ned fra 1,4 pund (ca 635 gram) til 1 pund (ca 453 gram).

20:07: Ny iPad med helt nytt navn lanseres: iPad Air

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Navnet er endret - nye iPad heter iPad Air. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:06: Vi har nå jobbet med neste generasjon iPad, sier Cook, og inviterer Phil Schiller tilbake på scenen.

20:04: Kort skrytevideo som viser iPad brukt på ulike måter, før vi forhåpentligvis får høre om de nye iPad-ene.

20:02: iPad har ifølge Cook en andel på 81 prosent, hvis man ser på nettbrett-bruk (ikke salg). Det finnes over 475 000 apper som er laget spesielt for iPad.

Litt skrytesatistikk fra Apple. Tim Cook sier at måten å vite om produktet er godt eller ikke på, er ved å se på hvor mange som faktisk bruker det. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

20:00: Det er tre og et halvt år siden den første iPad-en ble lansert, sier Cook. Apple har nå solgt 170 millioner iPad-er.

19:58: Nå kommer Tim Cook på scenen igjen. Og nye iPad-er lanseres

Tid for iPad-nytt! Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:56: Ganske avanserte redigeringsmuligheter i web-versjonen av iWorks - og ganske stilige samarbeidsfunksjoner (samtidig redigering). Hele iLife- og iWorks-pakken blir gratis og kan lastes ned fra i dag.

19:53: Så en liten demo av iWork-appene igjen. Det er mulig å dele dokumenter med andre, og redigere dem via nettleseren. To personer kan redigere et dokument, og det er ikke nødvendig å ha iWork-appene installert for å kunne redigere dokumentene.

Apple-representantene leker seg med samarbeidsfunksjonene i nye iWork. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:51: Viser først nye Pages på iPad, som blant annet har nye funksjoner som gjør redigering av dokumenter enklere. Så regnearket Numbers: Grafer i regneark kan nå være interaktive. Keynote-presentasjonsprogrammet har også fått en del nye funksjoner, blant annet nye animasjoner og overganger. Det har blitt mulig å lage mer avanserte animasjoner på iPad.

Numbers har blitt ny, og kan oppdatere regnearkene dine måned for måned. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Presentasjonsprogramvaren Keynote har fått mange nye funksjoner og overganger. . Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:50: iLife er gratis når du kjøper en ny Mac eller iOS-enhet.

Nye iWork har blitt gratis, 64 bits, og fullt ut kompatibel med andre kontorpakker. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:48: Trommene i Drummer-funksjonen er ikke bare noe datagenererte greier - men spilles av noen av verdens beste trommeslagere, ifølge Apple. Og ramser opp en rekke navn.

19:45: Garage Band. Helt ny look i iOS 7. Nå får du opptil 32 samtidige musikkspor på iPhone eller iPad i denne appen. På Mac-en er det også ny look, med nytt lydbibliotek. Og en ny funksjon som heter Drummer, som spiller automatisk trommer samtidig med musikken din.

Nye Garage Band blir demonstrert. Her får du blant annet en virtuell trommis. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:44: Ny versjon av iMovie. Redesignet for iOS og Mac.

19:43: Det har aldri vært enklere å bla i bildene dine, takket være 64-bit, sier Cue. Og litt om iPhoto for iPad, hvor du blant annet kan lage bildebøker.

Nå skal det snakkes om apper. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:42: Eddie Cue kommer på scenen for å fortelle om blant annet iLife. Nye iMovie, iPhoto og Garageband-programmer til Mac. Integrert med iCloud.

Apples egne apper har blitt oppgradert til 64 bits versjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:40: Den nye Mac Pro-modellen vil bli satt sammen i USA. 2000 personer i 20 stater har hjulpet til med å bygge den, sier Apple.

19:38: Prisen på ny Mac Pro vil starte på 2 999 dollar med 3,7 GHz firekjernes Xeon og 12 GB RAM. Tilgjengelig i løpet av året (i USA, i hvert fall).

Nye Mac Pro skal være svært støysvak. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:36: Siterer blant annet Dean Devlin, som har jobbet med Independence Day bl.a., som sier at Mac Pro gjør det mulig med real-time videoredigering i 4K.

19:35: Mac Pro Thunderbolt 2 har ny generasjon grafikkløsning som støtter opptil tre 4K-skjermer.

Portene på Mac Pro lyser opp når du flytter på den, slik at det skal være lett å finne frem. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:32: Så var det stasjonære modeller: Mac Pro. Nå kommer det en ny generasjon med Intel Xeon E5-prosessor, med 4, 6, 8 eller 12-kjerner. Opptil 30 MB L3-cache. 1866 MHz DDR3 ECC-minne. AMD FirePro Graphics, opptil 12 GB GDDR5 VRAM. Opptil 7 teraflops.

På tide å snakke litt om Mac Pro. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:30: Nå 15-tommers MacBook Pro. Kommer med Intel Crystalwell firekjernersprosessor med Iris Pro-grafikk. Kan også fås med GeForce 750M i tillegg. Opptil 8-timers batteritid, PCIe Flash, 802.11ac og Thunderbolt 2. Prisen vil ligge på 1999 dollar i USA.

De nye MacBook-modellene har nyeste generasjon Intel-prosessorer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:29: Macbook Pro 13-tommere vil koste 1299 dollar.

Phil Schiller viser frem nye MacBook-modeller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:27: Nye MacBook Pro-maskiner lanseres. Oppdatering av både 13- og 15-tommerne med Retina. 13-tommeren er tynnere og lettere. Får Haswell-chip, opptil 90 prosent raskere ifølge Apple. 9 timer batteritid. Iris grafikk. 802.11ac wifi, Thunderbolt 2.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:26: Phil Schiller kommer for å snakke om MacBook.

19:25 OS X Mavericks skal kunne kjøres på Mac-er helt tilbake fra 2007, og den blir tilgjengelig for sluttbrukerne fra og med i dag.

19:24: – Vi skal fra i dag revolusjonere hvordan operativsystemer blir prissatt. Mavericks blir gratis!

Mac-brukere kan oppgradere fra og med i dag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:22: Kalenderen kan nå fortelle deg hvor lang tid det tar å kjøre til et møte. Vi får også se en demo av en oppdatert kart-applikasjon i Mavericks. En veldig kjapp gjennomgang av noen av funksjonene.

Demonstrasjon av Mavericks' nye kartfunksjon, med Flyover. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:22: Nå vises nye funksjoner i Safari, blant annet en ny "Top sites"-visning, en ny "Reader"-visning, delte linker, søkemuligheter, osv.

19:17: Så blir det en demo. Vi får se en demo av iBooks og Pages. Nye funksjoner i iPhoto, Pages, Numbers, Keynote.

19:15: Mavericks er optimalisert for integrerte grafikkløsninger. Kan dynamisk allokere mer eller mindre minne til grafikkprosessoren, etter behov. Andre nye funksjoner: Shared links i Safari, bedre varslinger, Finder tags for å organisere filer bedre og gjøre dem enklere å finne igjen. Og bedre støtte for flere skjermer.

Nye OS X Mavericks har spesialtilpasninger for integrerte grafikkløsninger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:14: Med funksjonen Compressed Memory kan Mavericks komprimere minnet, og frigjøre plass til programmene. Du kan få plass til 6 GB med data i 4 GB RAM, sier Federighi.

19:13: Vi startet med strømeffektivitet. Batteritiden varierer med ulike modeller, men selv med den siste MacBook Air, så får du opptil en time lenger websurfing med det nye OS-et.

19:12: Craig Federighi kommer på scenen for å snakke om OS X Mavericks.

Konkurrentene vet ikke hvor de vil, hevder Cook. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:12: Så snakker han litt om Mac.

19:11: Over en million apper i App Store, mer enn 60 milliarder nedlastinger. Utviklere har tjent mer enn 13 milliarder dollar, sier Cook.

19:08: Begge nye iPhone-modellene ble lansert med iOS 7, og har fått veldig gode anmeldelser, sier Cook. – Bare fem dager etter lansering kjørte 200 millioner enheter iOS 7, sier han.

Hele 64 prosent av iOS-brukerne har oppgradert til nyeste versjon. Det skal være historiens raskeste oppgradering, ifølge Apple-sjefen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:06: Dette var vår største iPhone-lansering noensinne, sier Cook – før vi får se en reklamevideo for de nye iPhone-modellene.

Tim Cook har dukket opp på scenen, og skryter litt av "The biggest iPhone launch ever". Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:04: Cook forteller om lanseringen av iPhone 5C og 5S tidligere i år. Walt Mossberg i Wall Street Journal kalte 5S den beste smartmobilen på markedet, sier Cook. Litt selvskryt der, som vanlig.

To busslaster med journalister er på vei inn til Apples europeiske visning av kveldens lansering. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

19:02: Da er vi igang! Tim Cook kommer på scenen.

17:35: Vi har kommet oss inn i en Taxi, og er på vei mot Kings Place hall i London, hvor det er et pressearrangement med liveoverføring fra Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco. Etter lanseringen skal det bli mulighet for å få tatt de nye produktene nærmere i øyensyn.

Her kan du lese om nye iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm »

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av noe? Lik Amobil på Facebook!

annonse