Vi har fått prøve Apples nye nettbrett
Stikkordene er; tynnere, lettere, kraftigere.
Kveldens Apple-lansering ble preget av nye Mac-modeller, og to nye iPad-varianter. De sedvanlige superlativene var til stede, men denne gangen var også presentørene i uvanlig godt slag. Undertegnede fikk nesten litt inntrykk av at det gode gamle glimtet i øyet, fra tiden Apple ble ledet av Jobs, var tilbake. Men, nok om det – det er selvfølgelig de to nye nettbrettene vi er mest interessert i.
Det første nettbrettet vi fikk presentert var erstatteren for dagens iPad 4. Tidligere har gjerne Apples omtale av brettene vært forvirrende. Det var den ikke denne gangen. Vi fikk ikke servert en iPad 5, eller enda en "the new iPad". I stedet fikk vi iPad Air. Apple har altså lånt navnet fra sin superlette bærbare PC. En svært positiv bivirkning av det er at dagene etter salgsstart blir langt mindre forvirrende for deg som eventuelt skal kjøpe den.
Også Nokia lanserte nettbrett i dag. Les mer om Lumia 2520 her
Ryktene stemte, for det meste
Ryktebørsen har som vanlig gått på forhånd, og som vanlig var den forholdsvis treffsikker. Det første vi fikk vite var at iPad Air er utstyrt med den nye A7-brikken som også er i iPhone 5S. Dermed skal ytelsen ha blitt vesentlig forbedret. For den store iPad-en synes vi imidlertid ikke ytelsen har vært noe nevneverdig problem, så i vår kjappe gjennomgang av menyer og apper, fikk vi ikke helt inntrykk av akkurat hvor mye raskere iPad Air er, men den er definitivt et nettbrett av det spreke slaget.
Mer imponert ble vi av hvor mye lettere den har blitt, uten å forsake ytelse. iPad Air veier faktisk bare 469 gram i sin enkleste utgave, altså uten plass for SIM-kort. Det er betraktelig lettere enn forrige versjon, som veide 652 gram. Det er faktisk også lettere enn Sonys Xperia Tablet Z. Sonys brett veier 495 gram, og da det ble lansert føltes det nesten vektløst, sammenliknet med datidens store iPad-versjon. En forskjell på 150 gram kan høres liten ut, men for et produkt du skal holde oppreist i hånden over lengre perioder, utgjør det virkelig mye i praksis.
Ny design for største iPad
Det er dessuten fint at Apple har valgt en ny, og litt annerledes, design for det nye nettbrettet. Det er strengt tatt samme design som Mini-modellen har, bare i større utgave. Med tanke på hvor sulteforet Apples tilhengerskare har vært på designendringer i det siste, tror vi likevel mange vil sette pris på at iPad Air ser tydelig annerledes ut enn forgjengerne.
Der andre elektronikkprodusenter lanserer store og små endringer i programvaren sammen med hvert nytt produkt, har Apple en helt annen tilnærming. De lanserer først en ny iOS-versjon, som de først ruller ut en del senere, vanligvis sammen med en ny iPhone-modell. Over tid brettes den nye versjonen ut over hele iOS-universet, som også inkluderer iPad-variantene og iPod Touch.
iOS 7 ser enda lekrere ut på storskjerm
iPad Air og nye iPad Mini er altså de første iPad-variantene som slippes med iOS 7 ferdig installert, og det er også verdt å merke seg at når Apple snakker om at iOS har blitt et fullverdig, 64 bits operativsystem, så er det først her støtten for dette fins i maskinvaren. Over tid kan det bety langt raskere applikasjonskjøring, og apper med flere og kraftigere funksjoner.
Det har vært litt delte meninger rundt den voldsomme designendringen i iOS 7, den største siden iOS dukket opp i den første iPhone-modellen. Jeg liker iOS 7 godt på iPhone, men førsteinntrykket er at det er enda bedre på nettbrett. Den voldsomme oppløsningen og de store skjermene kler rett og slett den nye designstilen svært godt.
At alle elementene på skjermen har fått litt mer luft mellom hverandre enn på den lille iPhone-skjermen gjør faktisk ganske stor forskjell i helhetsinntrykket.
Også den aktive bakgrunnen, som beveger seg ettersom du flytter rundt på iOS-dingsen, tar seg svært godt ut på iPad Air. Den lille skjermen på iPhone 5S bryter 3D-illusjonen litt, men den store skjermen, og ikke minst, den lave vekten, på iPad Air gjør at vi i langt større grad får følelsen av å titte ut gjennom et vindu når vi vrir og vender på produktet.
Nye iPad Mini
Nye iPad Mini ser ut nesten akkurat som den gamle. En ny farge har kommet til, men ellers er designen lik. Dermed får du ikke et produkt som skiller seg sammenliknet med foregående modell her. Det er likevel ikke noen stor krise, all den stund iPad Mini er et forholdsvis nytt produkt, der Apple ikke har kunnet holde på en bestemt design like lenge som for den største modellen, eller for iPhone-modellene.
De viktigste nyhetene her er at skjermen endelig er oppgradert. Selv om Amobil-redaksjonen stort sett har tilgang på det som fins av iOS-produkter, har jeg valgt å nesten utelukkende bruke Mini-varianten siden den kom. Den er rett og slett enklere å håndtere og lettere å få med seg. Høyere oppløsning i skjermen har vært underordnet i prioriteringen. Slik er det kanskje for flere.
Wow-følelsen
Derfor tok det heller ikke lang tid å få wow-følelsen av skjermen i iPad Mini. Den er rett og slett knivskarp sammenliknet med forrige modell, og selv om det fins flere små nettbrett med full-HD-skjerm i dag, kan Apple presentasjon svært godt. Både iOS 7, iWork-appene og de mer kreative foto-, film-, og musikkappene skinner på den nye skjermen.
Vi får muligens et inntrykk av at fargemetningen er litt høyere enn den pleide å være i skjermen, men det er veldig vanskelig å si, gitt at lokalet var badet i flombelysning, og vi kun fikk kort tid med produktene.
Vesentlig raskere på appkjøring
iPad Mini har vært en definitiv lillebror blant iPad-variantene. Ikke bare har skjermen vært dårligere, men også maskinvaren som skal drive det som skjer på den. Som nevnt merket vi ikke allverdens forskjell på ytelsen for den store iPad-en, men for iPad Mini er forskjellen til å ta og føle på.
Menynavigering var aldri noe problem på iPad Mini. iOS er effektivt, og hadde ingen vansker med å kjøre på den litt eldre A5-brikken. Det er på starting av apper forskjellen gjør seg gjeldende. Den gamle minimodellen måtte tenke seg litt om ved starting av apper. Vi startet flere apper underveis, og i stedet for å ta en liten timeout, spratt appene rett opp på skjermen, klar til bruk.
Menyene er ellers kliss like på de to nye iPad-modellene. Også her er både menydesignen og den flyttbare bakgrunnen et pent, og kanskje litt mer oversiktlig skue enn på iPhone.
Superlativsalat
Alt i alt gjør de to nye iPad-ene svært gode inntrykk. Apples presentasjoner er viden kjent for å være grandiose superlativsalater, med mange opplagte poenger og kanskje ikke fullt så mange nyheter som man skulle ønske. Det gjelder også her.
iPad Air kommer til å bli godt mottatt av dem som har sansen for Apples økosystem – ikke minst på grunn av den nye designen. For den minste versjonen har Apple besvart to av de viktigste innvendingene med høyere oppløsning og raskere innmat.
Vi vil alltid ha mer
Men, som vanlig ønsker vi oss litt mer. Denne gangen slapp ikke Apple noen grensesprengende nye funksjoner i det hele tatt. Selv ikke Touch ID, fingeravtrykksensoren fra iPhone 5S, ble med i noen av modellene. Det synes vi kanskje er litt slapt, med tanke på hvor stort poeng Apple selv gjorde av funksjonen under iPhone-lanseringen, og med tanke på det voldsomt høye antallet nettbrett som hvert år blir liggende igjen på flyplasser verden rundt – ofte helt uten passord eller gode sikkerhetsløsninger.
Vi fikk med andre ord omtrent som forventet under kveldens lansering. En finjustering av kursen for iPad-serien, og svar på kritikernes viktigste innvendinger mot de forrige modellene. Selv om Apple utad tar dalende markedsandel for nettbrettene sine med knusende ro, er vi ganske sikre på at de ville satt pris på hordene av nye kunder som kunne strømmet til dersom de virkelig slo på stortromma med en rekke nye spennende funksjoner.
Se også video av de nye iPad-ene her »
Hva tror dere? Syng ut i forumtråden under.
Vil du vite mer om iOS 7 – les denne guiden
Vi gjør oppmerksom på at Apple betalte for reise og opphold til London.