Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 5C

Bedre og billigere enn iPhone 5

Vi tror Apple kommer til å selge mange av denne.

Skjerm, design og menyer

Da Apple nylig lanserte nye iPhone-modeller, var det naturlig nok toppmodellen iPhone 5S som fikk størst oppmerksomhet. Vi kommer med en test av den om ikke lenge. Men mange hadde også store forventninger til iPhone 5C, som ifølge ryktene skulle bli Apples nye billigmobil.

Les alt om iPhone-lanseringen her »

I stedet for å lansere en modell som konkurrerer i det typiske billigsegmentet, kom Apple med en telefon som i bunn og grunn er en iPhone 5 i ny innpakning – men med enkelte mindre forskjeller. Den er ikke spesielt billig, men vil antagelig likevel bli en god del billigere enn Apples nye toppmodell 5S. Selv om de som sto i kø for å kjøpe iPhone da salget åpnet var mest interessert i 5S, har vi en mistanke om at også 5C kommer til å selge godt. Kanskje lavere pris og det spreke fargeutvalget gjør den til en slager blant ungdom som på død og liv ha iPhone?

Tidligere har Apple pleid å beholde fjorårets modell og solgt den til nedsatt pris, og så har denne blitt selskapets «billigmodell» ved siden av toppmodellen. Med lanseringen av iPhone 5C kutter Apple ut fjorårsmodellen, og pakker i stedet inn denne på en ny måte. I tillegg beholdes den to år gamle iPhone 4S-modellen for de som ønsker en enda rimeligere mobil fra Apple. Ved å bytte ut aluminium med plast tror vi Apple først og fremst har klart å redusere produksjonskostnadene – og dermed vil tjene mer penger på 5C i forhold til om de hadde videreført tradisjonen og solgt iPhone 5 som budsjettmodell.

Dette er de viktigste forskjellene mellom iPhone 5 og iPhone 5C:

 • Bakdekselet er i plast i stedet for aluminium.
 • iPhone 5C har støtte for 4G på alle frekvensbåndene som brukes i Norge, iPhone 5 støttet kun ett av båndene.
 • Frontkameraet skal være bedre.
 • Batterikapasiteten er noe bedre.
 • iPhone 5C kommer med iOS 7 fra start. iPhone 5 kan oppgraderes.

Fargerik

Mens iPhone 5 er laget i aluminium, har Apple som sagt kuttet litt ned på produksjonskostnadene ved å bruke et bakdeksel i plast på iPhone 5C. Dekselet fås i fem ulike farger: hvit, rosa, gul, blå eller grønn. Vi har testet den blå varianten. Dekselet er ikke avtagbart, så med andre ord er det ikke mulig å ta ut batteriet på telefonen.

Telefonen har omtrent samme størrelse som iPhone 5, men plastdekselet bygger litt ekstra – derfor er iPhone 5C rundt 1,4 millimeter tykkere. Høydemessig skiller det imidlertid ikke mer enn 0,6 millimeter – altså neppe merkbart. Vekten er økt med 20 gram – fra 112 til 132 gram. Det er omtrent på nivå med andre telefoner i samme størrelse.

iPhone 5C (til venstre) er litt tykkere enn iPhone 5. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På høyre side av telefonen finner du SIM-kortluken, med plass til et nano-SIM-kort. Volumknappene befinner seg på venstre side, sammen med den vanlige Apple-vippebryteren for å sette telefonen i stillemodus. Selv om det vanligvis er kjappe snarveier for stillemodus også på andre telefoner, setter vi pris på Apples løsning hvor det er veldig raskt å skru av ringelyden når du for eksempel sitter i et møte.

Ladepluggen er den samme Lightning-kontakten du finner på iPhone 5 og nyere versjoner av iPad og iPod Touch. Apple har fått kritikk for å ha valgt en proprietær ladeløsning i stedet for Micro-USB som alle andre benytter, men Lightning-pluggen virker likevel som en mer robust løsning – og det at kontakten passer begge veier er også et pluss. Men vi anbefaler at du kjøper en ekstra kabel hos nærmeste epleforhandler – slike kabler blir nemlig fort borte. Har du flere epleprodukter i huset, har du kanskje allerede mer enn én.

Skjermen er lyssterk og har svært god bildekvalitet. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Super skjerm

Den såkalte Retina-skjermen har samme størrelse som iPhone 5, det vil si fire tommer. Oppløsningen er også den samme; 640 x 1136. Det gir en punkttetthet på 326 punkter per tomme, som er veldig bra – selv om Apple for lengst er blitt forbigått av konkurrentene i Android-verdenen på punkttetthet. Sonys flaggskip Xperia Z1 har for eksempel en punkttetthet på 441 punkter per tomme. I praksis spiller det neppe noen rolle. Punktene på iPhone 5C-skjermen er så små, at det knapt er mulig å skille dem fra hverandre med det blotte øye.

Skjermen er helt fantastisk å se på, med en pikseltetthet som gjør at bildet fremstår som helt skarpt. Men er du først vant med 4,3 tommer skjermer eller større, vil skjermen på iPhone 5c virke liten.

Vi sjekket bildekvaliteten på iPhone 5 og 5C ved siden av hverandre med en rekke ulike fotografier på skjermen, og vi klarte ikke å se nevneverdige forskjeller på de to skjermene verken på bilder eller i menyene. Enkelte utenlandske nettsteder mener å ha kunnet måle litt bedre bilde på iPhone 5C enn på den nye 5S-toppmodellen, men siden skjermene i utgangspunktet skal være like regner vi med dette kommer av at skjermpaneler i mobiltelefoner ofte kan være produsert av flere produsenter, eller at det av andre årsaker kan være mindre variasjoner.

Nytt og pent brukergrensesnitt

iPhone 5C kommer med Apples nyeste operativsystem, iOS 7. Dette operativsystemet ble først vist i juni, og kom i ferdig versjon samtidig med at iPhone 5C og 5S ble lansert. Den 18. september kunne også eiere av iPhone 4 eller nyere oppgradere til den nyeste versjonen, men har du en telefon eldre enn iPhone 5 får du ikke alle de nye funksjonene.

Menyer, ikoner og resten av brukergrensesnittet har blitt mye mer moderne og ser mye «freshere» ut. Imiterte metallflater, bilder av trereoler og detaljer trukket i skinn er borte vekk – nå er det rene farger og halvgjennomsiktige menyer som gjelder. iOS 7 bruker også gyroskopet i telefonen slik at bakgrunnsbildet beveger seg litt når du beveger på telefonen. Det får det til å se ut som om ikonene nærmest svever over bakgrunnen.

Apple har til og med passet på å få laget bakgrunner med fargetemaer som passer perfekt til dekselet på telefonen. En ny funksjon i det nye operativsystemet iOS 7, som ligger på iPhone 5C, er det som heter «dynamiske bakgrunner». I stedet for statiske stillbilder vil en dynamisk bakgrunn bevege seg, og bevegelsene påvirkes når du beveger telefonen.

iPhone 5C (til venstre) og iPhone 5. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Et forbedret varslingssenter gir deg rask tilgang til varslinger ved å dra fingeren fra toppen av skjermen. Nytt i iOS 7 er at du nå kan hente frem varslingssenteret fra låseskjermen. Hvis du ikke vil at uvedkommende skal kunne se for eksempel kalenderoppføringene dine når telefonen er låst, kan du skru av tilgangen til dette.

En annen ny funksjon er kontrollsenteret, som du får frem ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen. Kontrollsenteret gir deg snarveier for de mest brukte funksjonene, som å skru av og på wifi eller Bluetooth, skru på flymodus, endre lysstyrke på skjermen, låse skjermen i portrett- eller landskapsmodus, eller skru på Ikke forstyrr-funksjonen.

Via kontrollsenteret kan du også endre lysstyrke, kontrollere musikkspilleren, samt starte kameraappen eller kalkulatoren. Det er også en ny lommelyktfunksjon.

Brukergrensesnittet er virkelig bra, og det reagerer lynraskt på alt vi gjør. Du har ikke like mange muligheter for tilpasninger som i Android-verdenen, og kan for eksempel ikke bruke «widgets». Men mange vil nok synes iOS 7 er enklere å bruke enn mange Android-mobiler. Og med den nye versjonen har du også fått noen velkomne funksjoner, som muligheten til å ha ubegrenset med apper i mapper du oppretter på hjemmeskjermene.

Her kan du lese en mer omfattende gjennomgang av de nye funksjonene i iOS 7 »

Innhold i esken:

 • iPhone 5C
 • Lader
 • Ladekabel
 • Earpods øreplugger
 • Verktøy for SIM-kortbytte
 • Dokumentasjon