Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 5C

Bedre og billigere enn iPhone 5

Vi tror Apple kommer til å selge mange av denne.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Da Apple nylig lanserte nye iPhone-modeller, var det naturlig nok toppmodellen iPhone 5S som fikk størst oppmerksomhet. Vi kommer med en test av den om ikke lenge. Men mange hadde også store forventninger til iPhone 5C, som ifølge ryktene skulle bli Apples nye billigmobil.

Les alt om iPhone-lanseringen her »

I stedet for å lansere en modell som konkurrerer i det typiske billigsegmentet, kom Apple med en telefon som i bunn og grunn er en iPhone 5 i ny innpakning – men med enkelte mindre forskjeller. Den er ikke spesielt billig, men vil antagelig likevel bli en god del billigere enn Apples nye toppmodell 5S. Selv om de som sto i kø for å kjøpe iPhone da salget åpnet var mest interessert i 5S, har vi en mistanke om at også 5C kommer til å selge godt. Kanskje lavere pris og det spreke fargeutvalget gjør den til en slager blant ungdom som på død og liv ha iPhone?

Tidligere har Apple pleid å beholde fjorårets modell og solgt den til nedsatt pris, og så har denne blitt selskapets «billigmodell» ved siden av toppmodellen. Med lanseringen av iPhone 5C kutter Apple ut fjorårsmodellen, og pakker i stedet inn denne på en ny måte. I tillegg beholdes den to år gamle iPhone 4S-modellen for de som ønsker en enda rimeligere mobil fra Apple. Ved å bytte ut aluminium med plast tror vi Apple først og fremst har klart å redusere produksjonskostnadene – og dermed vil tjene mer penger på 5C i forhold til om de hadde videreført tradisjonen og solgt iPhone 5 som budsjettmodell.

Dette er de viktigste forskjellene mellom iPhone 5 og iPhone 5C:

 • Bakdekselet er i plast i stedet for aluminium.
 • iPhone 5C har støtte for 4G på alle frekvensbåndene som brukes i Norge, iPhone 5 støttet kun ett av båndene.
 • Frontkameraet skal være bedre.
 • Batterikapasiteten er noe bedre.
 • iPhone 5C kommer med iOS 7 fra start. iPhone 5 kan oppgraderes.

Fargerik

Mens iPhone 5 er laget i aluminium, har Apple som sagt kuttet litt ned på produksjonskostnadene ved å bruke et bakdeksel i plast på iPhone 5C. Dekselet fås i fem ulike farger: hvit, rosa, gul, blå eller grønn. Vi har testet den blå varianten. Dekselet er ikke avtagbart, så med andre ord er det ikke mulig å ta ut batteriet på telefonen.

Telefonen har omtrent samme størrelse som iPhone 5, men plastdekselet bygger litt ekstra – derfor er iPhone 5C rundt 1,4 millimeter tykkere. Høydemessig skiller det imidlertid ikke mer enn 0,6 millimeter – altså neppe merkbart. Vekten er økt med 20 gram – fra 112 til 132 gram. Det er omtrent på nivå med andre telefoner i samme størrelse.

iPhone 5C (til venstre) er litt tykkere enn iPhone 5. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På høyre side av telefonen finner du SIM-kortluken, med plass til et nano-SIM-kort. Volumknappene befinner seg på venstre side, sammen med den vanlige Apple-vippebryteren for å sette telefonen i stillemodus. Selv om det vanligvis er kjappe snarveier for stillemodus også på andre telefoner, setter vi pris på Apples løsning hvor det er veldig raskt å skru av ringelyden når du for eksempel sitter i et møte.

Ladepluggen er den samme Lightning-kontakten du finner på iPhone 5 og nyere versjoner av iPad og iPod Touch. Apple har fått kritikk for å ha valgt en proprietær ladeløsning i stedet for Micro-USB som alle andre benytter, men Lightning-pluggen virker likevel som en mer robust løsning – og det at kontakten passer begge veier er også et pluss. Men vi anbefaler at du kjøper en ekstra kabel hos nærmeste epleforhandler – slike kabler blir nemlig fort borte. Har du flere epleprodukter i huset, har du kanskje allerede mer enn én.

Skjermen er lyssterk og har svært god bildekvalitet. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Super skjerm

Den såkalte Retina-skjermen har samme størrelse som iPhone 5, det vil si fire tommer. Oppløsningen er også den samme; 640 x 1136. Det gir en punkttetthet på 326 punkter per tomme, som er veldig bra – selv om Apple for lengst er blitt forbigått av konkurrentene i Android-verdenen på punkttetthet. Sonys flaggskip Xperia Z1 har for eksempel en punkttetthet på 441 punkter per tomme. I praksis spiller det neppe noen rolle. Punktene på iPhone 5C-skjermen er så små, at det knapt er mulig å skille dem fra hverandre med det blotte øye.

Skjermen er helt fantastisk å se på, med en pikseltetthet som gjør at bildet fremstår som helt skarpt. Men er du først vant med 4,3 tommer skjermer eller større, vil skjermen på iPhone 5c virke liten.

Vi sjekket bildekvaliteten på iPhone 5 og 5C ved siden av hverandre med en rekke ulike fotografier på skjermen, og vi klarte ikke å se nevneverdige forskjeller på de to skjermene verken på bilder eller i menyene. Enkelte utenlandske nettsteder mener å ha kunnet måle litt bedre bilde på iPhone 5C enn på den nye 5S-toppmodellen, men siden skjermene i utgangspunktet skal være like regner vi med dette kommer av at skjermpaneler i mobiltelefoner ofte kan være produsert av flere produsenter, eller at det av andre årsaker kan være mindre variasjoner.

Nytt og pent brukergrensesnitt

iPhone 5C kommer med Apples nyeste operativsystem, iOS 7. Dette operativsystemet ble først vist i juni, og kom i ferdig versjon samtidig med at iPhone 5C og 5S ble lansert. Den 18. september kunne også eiere av iPhone 4 eller nyere oppgradere til den nyeste versjonen, men har du en telefon eldre enn iPhone 5 får du ikke alle de nye funksjonene.

Menyer, ikoner og resten av brukergrensesnittet har blitt mye mer moderne og ser mye «freshere» ut. Imiterte metallflater, bilder av trereoler og detaljer trukket i skinn er borte vekk – nå er det rene farger og halvgjennomsiktige menyer som gjelder. iOS 7 bruker også gyroskopet i telefonen slik at bakgrunnsbildet beveger seg litt når du beveger på telefonen. Det får det til å se ut som om ikonene nærmest svever over bakgrunnen.

Apple har til og med passet på å få laget bakgrunner med fargetemaer som passer perfekt til dekselet på telefonen. En ny funksjon i det nye operativsystemet iOS 7, som ligger på iPhone 5C, er det som heter «dynamiske bakgrunner». I stedet for statiske stillbilder vil en dynamisk bakgrunn bevege seg, og bevegelsene påvirkes når du beveger telefonen.

iPhone 5C (til venstre) og iPhone 5. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Et forbedret varslingssenter gir deg rask tilgang til varslinger ved å dra fingeren fra toppen av skjermen. Nytt i iOS 7 er at du nå kan hente frem varslingssenteret fra låseskjermen. Hvis du ikke vil at uvedkommende skal kunne se for eksempel kalenderoppføringene dine når telefonen er låst, kan du skru av tilgangen til dette.

En annen ny funksjon er kontrollsenteret, som du får frem ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen. Kontrollsenteret gir deg snarveier for de mest brukte funksjonene, som å skru av og på wifi eller Bluetooth, skru på flymodus, endre lysstyrke på skjermen, låse skjermen i portrett- eller landskapsmodus, eller skru på Ikke forstyrr-funksjonen.

Via kontrollsenteret kan du også endre lysstyrke, kontrollere musikkspilleren, samt starte kameraappen eller kalkulatoren. Det er også en ny lommelyktfunksjon.

Brukergrensesnittet er virkelig bra, og det reagerer lynraskt på alt vi gjør. Du har ikke like mange muligheter for tilpasninger som i Android-verdenen, og kan for eksempel ikke bruke «widgets». Men mange vil nok synes iOS 7 er enklere å bruke enn mange Android-mobiler. Og med den nye versjonen har du også fått noen velkomne funksjoner, som muligheten til å ha ubegrenset med apper i mapper du oppretter på hjemmeskjermene.

Her kan du lese en mer omfattende gjennomgang av de nye funksjonene i iOS 7 »

Innhold i esken:

 • iPhone 5C
 • Lader
 • Ladekabel
 • Earpods øreplugger
 • Verktøy for SIM-kortbytte
 • Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner

iPhone 5C deler de fleste tekniske spesifikasjonene med fjorårets iPhone 5-modell. Men det er noen forskjeller, og spesielt én ting er viktig for oss her i Norge:

iPhone 5C støtter endelig alle 4G-frekvensene vi bruker her til lands.

Mens iPhone 5 støtter 4G kun på 1 800 MHz, fungerer 5C på både 1 800 og 2 600 MHz, i tillegg til 800 MHz-frekvensen som vil bli tatt i bruk en gang rundt årsskiftet. Det er 2 600 MHz som er bygget ut mest i Norge, og det er årsaken til at de som har iPhone 5 vil oppleve å være mye sjeldnere på 4G enn de som har 4G-mobiler fra Android-verdenen. Det at telefonen støtter 800 MHz også er viktig, siden 4G på 800 MHz er det som skal gi 4G-dekning også i mer grisgrendte strøk etter hvert. Med 800 MHz vil signalene rekke lenger, og det er ikke nødvendig med like stor tetthet med basestasjoner som på 1 800 og 2 600 MHz. iPhone 5C støtter også flere andre 4G-frekvenser, blant annet 900 MHz som brukes i vårt naboland Sverige.

God ytelse

Selv om iPhone 5C har samme prosessor som fjorårsmodellen iPhone 5, en Apple A6-brikke produsert av Apples erkerival Samsung, er telefonen langt fra noen sinke. iOS-operativsystemet oppleves som veldig raskt, og det er aldri antydning til venting på noe som helst. Vår erfaring med iPhone 5 er også at telefonen ikke blir merkbart tregere over tid, slik vi av og til opplever med mange Android-mobiler. Vi har brukt en 64 GB iPhone 5 daglig i over ett år, med 30-40 GB med apper og andre ting installert til enhver tid, og telefonen oppleves fortsatt som svært rask.

Når det er sagt, så har konkurrentene telefoner med enda kraftigere maskinvare – og ikke minst har Apple selv en vesentlig kraftigere modell med sin iPhone 5S. Vi skal derfor ikke se bort ifra at du vil merke en ytelsesbedring i de mest krevende spillene om du velger en annen telefon. Men de spillene som finnes til iOS er godt optimalisert for den maskinvaren som er vanlig i dag.

Telefonen har Bluetooth 4, og kan i likhet med iPhone 4S bruke tilbehør som baserer seg på denne standarden. Dette gjelder særlig sensorer som skal kreve lite strøm, for eksempel pulsbelter. Ikke alle Android-enheter støtter dette ennå, selv om de oppgir å ha Bluetooth 4.

Apple har fortsatt ikke fått på plass NFC i sine mobiltelefoner, og vi har en mistanke om at de heller ikke har noen planer om å innføre denne standarden i sine telefoner. Det er synd, ikke bare fordi det kan brukes i fremtidige betalingsløsninger, men også fordi det begynner å komme en del tilbehør nå som bruker NFC. Mange nye Bluetooth-høyttalere og annet tilbehør lar deg for eksempel koble sammen telefonen og tilbehøret ved bare å holde mobilen inntil. Men som kjent promoterer Apple AirPlay som sin løsning for enkel trådløs musikkavspilling – ikke Bluetooth, selv om også sistnevnte fungerer fint på en iPhone. Og kanskje Apple har planer om sine egne betalingsløsninger?

Batteritiden er økt fra 225 timer standby til 250 timer, og taletiden skal også være økt fra 8 til 10 timer. I løpet av de få dagene vi har brukt telefonen opplever vi batteritiden som helt ok – men du må fortsatt lade hver natt.

Kartene

Kartene på iPhone 5C er et samarbeid mellom Apple og TomTom. Da Apple i fjor skrotet Googles kart til fordel for sine egne, fikk de mye kritikk for at det var svært mange feil og mangler i kartene. Dette har heldigvis blitt en del bedre, men kartene er fortsatt på langt nær like gode som Googles. Men foretrekker du Google-kartene, ligger denne som gratis nedlasting i App Store.

Kartappen på iPhone er blitt bedre, men er ennå ikke på høyde med Googles.

Apple-kartene er enkle å bruke, og de har også en ganske god navigeringsfunksjon. Kartene har også en ganske stilig 3D-funksjon, som lar deg fly over nesten fotorealistiske modeller av byer. Men dette fungerer bare på de største byene, i Oslo får du for eksempel bare vanlige kart eller satellittbilder.

Telefonen har for øvrig i likhet med de fleste andre nyere telefoner støtte for både det amerikanske GPS-systemet og det russiske Glonass-systemet, noe som skal gi enda bedre presisjon – og større sjanse for at telefonen klarer å posisjonere deg riktig.

Ny og bedre nettleser

Nettleseren på iPhone 5C er Apples egen Safari, og selv om det er mulig å laste ned andre nettlesere – for eksempel Google Chrome – er det ikke mulig å endre hva som er standard nettleser. Du kan selvfølgelig legge Chrome-ikonet der hvor Safari-ikonet normalt ligger, men du får likevel ikke endret hvilken nettleser som åpnes som standard når du for eksempel klikker en lenke i en e-post.

Men Safari er en god nettleser, og i iOS 7 har den også blitt forbedret på noen områder. En kjekk, ny funksjon lar deg bla i åpne faner som om de var kartotekkort, og du kan nå bla raskt frem og tilbake ved å sveipe med fingeren fra høyre eller venstre. Klikker du for eksempel på en artikkel på Amobil.no og vil gå tilbake til forsiden igjen etter å ha lest artikkelen, sveiper du bare med fingeren mot høyre fra ytterste venstre skjermkant.

Som før har Apple synkronisering av faner på tvers av ulike enheter, slik at du kan begynne å lese en nettside på en iPad eller en Mac, og så fortsette på iPhone. Apple har imidlertid sluttet å lage Safari for Windows, så har du en Windows-PC og vil ha synkronisering av faner, anbefaler vi at du laster ned Google Chrome i stedet til både Windows PC-en og alle eple-dingsene dine.

iCloud

Med Apples iCloud-tjeneste tas det automatisk sikkerhetskopi av alt innholdet på telefonen til Apples servere «i skyen». Når du skal sette opp en ny iPhone, iPod Touch eller iPad senere, logger du deg bare inn med brukernavn og passord (Apple ID), og alt settes opp nøyaktig slik du hadde det. Alt tas vare på – inkludert SMS-er, ringetoneoppsett, hvilke bakgrunner du har valgt, og så videre.

iCloud kan også lagre e-post, kalender og kontaktpersoner på ett sted, og det kan tas sikkerhetskopi av alle bildene dine. Det er også en funksjon for å finne igjen iPhone-en din hvis den skulle bli borte, og har telefonen blitt stjålet kan du fjernslette den. Via nettstedet iCloud.com kan du få tilgang til informasjon som telefonen din laster opp til iCloud – og med appene Pages (tekstbehandling), Numbers (regneark) eller Keynote (presentasjon) kan du lagre dokumenter til iCloud, og få tilgang til dem fra andre enheter. Ved å gå inn på iCloud.com kan du også redigere dokumentene rett i nettleseren.

Brukergrensesnittet på iOS 7 er ganske lekkert – selv om vi har hørt enkelte mene det er for mye farger.

Office-pakken følger endelig med

Vi nevnte at du kunne lagre dokumenter til iCloud via Pages, Numbers og Keynote. Dette er en del av Apples iWork-pakke, som også finnes til Mac. Tidligere fulgte ikke disse med, men fra og med iOS 7 vil du få disse med på kjøpet når du kjøper en ny telefon. iWork-programmene er virkelig bra, og via nettstedet iCloud.com på PC-en kan du bare dra og slippe inn dokumenter i Microsofts Office-formater, så konverteres de automatisk – og blir tilgjengelig på telefonen.

Kalenderen i iOS 7 gir deg god oversikt over år, måned eller dag – og det er støtte for mange samtidige kalendere.

Selv om iPhone 5C med sitt fargerike ytre kan se ut som først og fremst et forbrukerprodukt, fungerer den i likhet med iPhone 5 utmerket som jobbmobil også. Apples egen e-postklient og kalender er veldig god. Du kan samle flere innbokser i samme mappevisning, og kalenderen støtter at du har kalendere både fra Exchange og Google. Har du mange kalendere, kan du velge hvilke som skal vises – og hver kalender vises i ulike farger. Kalenderen i iOS 7 er for øvrig blitt enda mer oversiktlig og bedre enn tidligere.

Enkel deling

Den nye AirDrop-funksjonen er ganske kjekk. Den lar deg dele innhold med andre Apple-enheter i nærheten. Du skrur på AirDrop ved å trekke opp kontrollsenteret fra bunnen av skjermen, og velger om telefonen din skal være synlig for alle, eller kun for de i kontaktregisteret ditt. Deling via AirDrop er tilgjengelig mange steder i operativsystemet, for eksempel kan du dele bilder fra bildegalleriet eller kontakter fra kontaktregisteret.

iPhone 5C og iOS 7 er godt integrert med sosiale tjenester som Facebook og Twitter, og innloggingsinformasjonen legges inn i innstillingene til telefonen. Den tette integrasjonen mot Facebook omfatter også oppdaterte kontaktbilder i Kontakter, og mulighet for å like det vennene dine liker i App Store og iTunes Store.

Ytelsen i Geekbench er identisk med iPhone 5.

Apple har fått mye oppmerksomhet for sin taleassistent Siri, som skal kunne hjelpe deg med alt fra å finne ut hvordan været blir til å gi deg informasjon om sport, film eller mat. Taleassistenten i iOS 7 skal ha blitt enda bedre, men dessverre er den ikke tilgjengelig på norsk.

På neste side skal vi gå gjennom underholdningsfunksjonene på iPhone 5C, samt se om kameraet holder mål.

Multimedia

I likhet med iPhone 5, er 5C en veldig god underholdningsmobil. Men skal du lagre mye musikk og video, bør du antagelig kjøpe 32 GB-modellen i stedet for den med bare 16 GB. Det er nemlig ikke mulig å utvide lagringskapasiteten med minnekort. Noen modell med 64 GB finnes ikke.

Musikkspilleren er omtrent som musikkspilleren i iOS 6, men designen er tilpasset så det står i stil med resten av iOS 7-operativsystemet. Vi synes musikkspilleren er god, og den er enkel å bruke. Men du mangler noen funksjoner som ville vært nyttige, for eksempel kan du ikke døpe om en sang uten å gå veien om iTunes.

Med iOS 7 ble det også lansert en ny iTunes Radio-funksjon, hvor du kan strømme musikk basert på hvilken musikkstil du foretrekker. Denne funksjonen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Håndfrisettet/ørepluggene som følger med er de samme som fulgte med iPhone 5; Apple EarPods. Disse er en del bedre enn de som fulgte med tidligere iPhone-modeller, og pluggene har en utforming som gjør at de fleste som har prøvd dem sier at de sitter bedre på plass i ørene. Men for undertegnedes del sitter pluggene fortsatt veldig løst, og faller fort ut. Det gjør også at bassgjengivelsen ikke blir på langt nær så god som med øreplugger som går skikkelig inn i ørene.

Er du vant til formstøpte kvalitetsplugger vil du neppe bli imponert over EarPods. Men om du heller vil bruke pengene på andre ting er disse pluggene greie nok.

De nye ørepluggene gir også mulighet for å spille litt høyere enn med de gamle. Nå blir du også advart med røde farger på volumindikatoren om du spiller for høyt. Det irriterer oss for øvrig litt at hodetelefonutgangen befinner seg i bunnen av telefonen i stedet for på toppen. Vi som liker å trene med iPhone på armen må nemlig ha telefonen opp ned i treningsarmbåndet – hvis man ikke har et spesielt armbånd tilpasset iPhone, med hull i bunnen til hodetelefonpluggen.

Kamera

Kameraet skal være det samme som sitter i iPhone 5, og vår test tyder på at det ikke er særlig forskjell. For deg som vurderer å oppgradere fra iPhone 4S, er det verdt å være oppmerksom på at kameraet i iPhone 5C (og 5) er byttet ut, og at det i det store og hele er blitt ganske mye bedre.

Bildene vi tar med iPhone 5C blir veldig bra – og i likhet med iPhone 5 er dette blant de beste mobilkameraene på markedet, selv om det i likhet med de fleste andre mobilkameraer har sine begrensninger under vanskelige lysforhold.

Den nye kameraappen i iOS 7 er blitt bedre enn før, og enklere å bruke. Du kan nå sveipe sidelengs med fingeren for å veksle raskt mellom å filme, ta stillbilder, kvadratiske stillbilder, eller lage panorama. Når du filmer kan du ta stillbilder samtidig. Alle kamerakontrollene er tilgjengelig nederst på skjermen. Helt til høyre finner du en knapp for å legge på ulike fargefiltre. Filtrene vises live på skjermen mens du tar bildet, eller du kan legge dem på i ettertid.

Også videokvaliteten blir god, og kameraet er god på å håndtere brå endringer i lysforhold, som for eksempel under et konsertopptak. Du kan filme i 1080p Full HD-kvalitet med 30 bilder i sekundet.

Bedre frontkamera

Nytt i iPhone 5C er at frontkameraet («iSight») skal ha blitt bedre. Det er samme oppløsning som på iPhone 5, men bildebrikken er nå «bakbelyst», som kort fortalt betyr at den er mer lysfølsom. I vanlig kontorbelysning klarte vi ikke å se særlig forskjell på bildene fra frontkameraet til iPhone 5 og 5C, men når vi tok bilder i veldig dårlig belysning var det noe mer detaljer og litt mindre bildestøy. Frontkameraet kan brukes med Facetime-appen, som er en Apples medfølgende app for videosamtaler.

Bildestrøm er en veldig praktisk funksjon, som du finner på alle nyere Apple-mobiler. Du kan velge hvilke kontakter du vil dele bildestrømmer med, og de kan se dine bilder på sin telefon, i iPhoto eller på sin Apple-TV. Delingen er enkel å sette opp, og når det først er satt opp går alt helt automatisk. Så fort du har tatt et bilde med telefonen, dukker bildet opp på for eksempel Apple TV eller i iPhoto på Mac-en.

Kamerafunksjonen i iOS 7 har fått mange forbedringer, og bildegalleriet (helt til høyre) gir mye bedre oversikt over bildene dine enn før.

Oversiktlig bildegalleri

Bildegalleriet har fått en ny funksjon for å organisere bildene. Du kan nå se bilder gruppert etter hvilket år bildene er tatt. Trykker du på et bestemt år får du opp en oversikt over ulike steder du har tatt bilder. Et trykk på ett av stedene bringer frem Øyeblikk-kategorien, som er en mer detaljert stedsangivelse av hvor bildene er tatt.

I iTunes Store (til venstre) kan du kjøpe film, musikk og lydbøker. Musikkspilleren (til høyre) er enkel i bruk.

Dårlig formatstøtte

Filmer, musikk og annet innhold overføres til telefonen via iTunes, et program man enten elsker eller hater. Veldig mye er lagt opp til at ting skal skje automatisk, men du kan selvfølgelig velge å synkronisere bare noe av musikken eller filmarkivet ditt over til telefonen. Filmer du kjøper eller leier via Apples egen iTunes-tjeneste spiller selvfølgelig helt automatisk og problemfritt, men har du videofiler i andre formater må de konverteres og legges over i iTunes, før de synkroniseres over til PC-en. Det finnes programvare for dette, for eksempel kan vi anbefale Smart Converter Pro til Mac og Windows – et program som automatisk konverterer filene slik at de fungerer optimalt til ulike typer Apple-enheter.

Er du vant til Android, vil du antagelig savne muligheten til å få opp iPhone 5C som en vanlig «disk» på PC-en, som du kan dra og slippe filer til. iPhone gir deg normalt ikke tilgang til filsystemet, hvis du ikke laster ned uoffisiell programvare for dette – som for eksempel den utmerkede iExplorer-filbehandleren.

Suveren på spill

Apples App Store er nærmest et overflødighetshorn hvis du er glad i apper. Her finner du også et imponerende utvalg med spill i alle mulige kategorier. Selv om iPhone 5C ikke er toppmodellen til Apple, har telefonen mer enn nok krefter til å dra rundt ganske så imponerende spill.

Det følger ikke med noen spill når du kjøper telefonen, men i App Store finner du også veldig mange gode gratisspill.

Her er noen bilder vi tok med telefonen. Mot slutten kan du også se et frontkamera-sammenligningsbilde mellom iPhone 5C og 5:

Konklusjon

Selv om det er Apples iPhone 5S som har fått aller mest oppmerksomhet, tror vi den noe rimeligere iPhone 5C-modellen også vil kunne få sin tilhengerskare blant de som ikke vil betale det toppmodellen koster.

iPhone 5C kommer i fem ulike farger, og i praksis snakker vi om fjorårets iPhone 5-modell i en ny innpakning. De aller fleste tekniske spesifikasjonene er identiske med iPhone 5 – men i stedet for aluminium er altså baksiden av telefonen nå i plast. Likevel virker telefonen så solid bygget og godt gjennomført at vi ikke sitter igjen med inntrykk av at dette er noen middelmådig telefon.

Middelmådig er den så langt ifra også. Maskinvaren er riktignok den samme som i iPhone 5, som er ett år gammel, og du får Android-telefoner med kraftigere maskinvare til den samme prisen. Likevel, det er brukeropplevelsen som teller – og i daglig bruk virker telefonen lynrask, akkurat som iPhone 5. Det nye iOS 7-operativsystemet gjør også at menyene på telefonen virker mye mer moderne enn tidligere. Med iOS 7, som du kan installere på eldre iPhone-modeller også, har mange av appene blitt forbedret og du har fått en del nyttige funksjoner. Spesielt det nye kontrollsenteret og det forbedrede varslingssenteret er nyttig – selv om dette riktignok ikke er noe nytt og revolusjonerende for de som er vant til å bruke Android-mobiler. Men er det én ting Apple kan, så er det å sørge for at alt er elegant gjennomført – og at alt unødvendig dill er tatt vekk slik at telefonen blir så enkel å bruke som mulig.

Endelig skikkelig 4G-støtte i Norge

Den virkelig store nyheten er at iPhone 5C nå støtter alle 4G-frekvensene som brukes her til lands. De som har en iPhone 5 vil oppleve at 4G fungerer på mange færre steder enn på en typisk Android-mobil med 4G. Med iPhone 5C og 5S er endelig støtte for alle aktuelle frekvenser på plass.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Mens andre produsenter har begynt å gjøre telefonene stadig større, med skjermer opp mot 5 tommer som den nye «normalen», har Apple holdt fast ved en skjermstørrelse på 4 tommer også i iPhone 5C og 5S. Noen mener iPhone har for liten skjerm, mens andre mener konkurrentenes telefoner er for store. Det er selvfølgelig smak og behag. Det som er mulig å si noe om rent objektivt, er at skjermen på iPhone 5C er svært god. Skjermen er ikke bare sylskarp, den har også veldig god bildekvalitet og høy nok lysstyrke til at den fungerer bra også utendørs.

iPhone 5C er for det meste godt utstyrt, men vi skulle gjerne sett at det hadde vært mulig å utvide den innebygde lagringsplassen. Velger du den minste modellen med 16 GB lagringsplass, skal du ikke lagre mye bilder, musikk og apper før du har fylt opp lagringsplassen. Vi anbefaler derfor at du velger 32 GB-modellen, som er den største.

iPhone 5C fås i fem ulike farger.Foto: Apple

En annen ting vi savner, er NFC-støtte. Ikke bare for at telefonen skal være forberedt på betalingsløsninger som snart kommer, men også for enklere sammenkobling med nytt Bluetooth-ekstrautstyr som støtter NFC – for eksempel høyttalere.

Konklusjon og alternativer

Apples nye budsjettalternativ er uten tvil en veldig god mobiltelefon, og vil du ha en iPhone som er billigere enn toppmodellen er iPhone 5C et veldig godt valg. Når det er sagt, så kan du ikke forvente å få mye for pengene når du kjøper et produkt fra Apple. Du får kraftigere Android-mobiler til en rimeligere penge, men liker du brukeropplevelsen i iOS kommer du naturligvis ikke utenom Apple. På den annen side: I iOS har du ikke de samme mulighetene til å tilpasse brukergrensesnittet som du har i Android, og en del brukere vil nok savne de mer avanserte mulighetene i dette operativsystemet.

Norsk pris for 16 GB-versjonen ventes å bli på rundt 4000 kroner. Er dette for dyrt for deg, er det beste alternativet å velge en telefon fra en annen produsent. Apple selger riktignok iPhone 4S til 3290 kroner, men denne har kun 8 GB lagringsplass – og det er strengt tatt helt ubrukelig når det ikke er mulig å utvide lagringsplassen.

Vi gjør også oppmerksom på at de norske butikkene som selger iPhone 5C via gråimport nå i perioden før den blir offisielt tilgjengelig beregner seg veldig god fortjeneste. Venter du til telefonen kommer offisielt til Norge, kan du spare mye penger. Endelig dato for lansering i Norge er imidlertid ikke kjent ennå.

Vil du ha iOS og ønsker å gå opp et hakk, er det iPhone 5S du skal ha. Denne er vesentlig kraftigere, og kommer med fingeravtrykksleser. En test av denne kommer senere.

I prisklassen rundt 4 000 kroner er det mange alternativer å velge mellom. Vårt førstevalg er Samsung Galaxy S4 som koster 4000-4500 kroner, eventuelt den vanntette varianten S4 Active. En litt rimeligere modell er ZTE Nubia Z5 med 5-tommers skjerm og en kraftig firekjerners prosessor. Et annet alternativ i samme prisklasse er Windows-mobilen Nokia Lumia 925.

Vi har også store forventninger til LG G2, som vi riktignok ikke har testet ferdig ennå.

annonse