Til hovedinnhold
GuideApple iOS 7 til iPhone

Nå får du «ny» iPhone

Slik oppgraderer du mobilen din til iOS 7.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple viste allerede i juni frem den første betaversjonen av iOS 7 – operativsystemet som brukes på iPhone og iPad. I forbindelse med lanseringen av iPhone 5S og 5C den 10. september annonserte Apple at iOS 7 var ferdig.

Fra og med den 18. september kan iPhone- og iPad-eiere oppgradere til den nye versjonen. Det ventes at oppgraderingen vil være tilgjengelig fra klokken 19:00. For å kunne oppgradere må du ha en iPhone 4 eller nyere, eller en iPad 2 eller nyere. Har du femte generasjon iPod Touch kan du også oppgradere til iOS 7.

Les også: Apple frir til bedriftene med iOS 7 (Mobilen.no)

Vi har brukt iOS 7 siden juni, og her er de viktigste nyhetene og en oversikt over noen av våre favorittfunksjoner:

Ny design

Etter at du har oppgradert til iOS 7 vil du få følelsen av å ha fått en helt ny telefon. Menyer, ikoner og resten av brukergrensesnittet har nemlig blitt mye mer moderne, og ser mye «freshere» ut. Imiterte metallflater, bilder av trereoler og detaljer trukket i skinn er borte vekk – nå er det rene farger og halvgjennomsiktige menyer som gjelder. iOS 7 bruker også gyroskopet i telefonen slik at bakgrunnsbildet beveger seg litt når du beveger på telefonen. Det får det til å se ut som om ikonene nærmest svever over bakgrunnen.

Også de ulike Apple-appene og -funksjonene har fått ny design. Ett eksempel er Game Center-appen, hvor den grønne filten er byttet ut med et pent og moderne grensesnitt med fargerike bobler på hvit bakgrunn.

Menyene i iOS 7 har fått en mer moderne og mer fargerik design.

Kalenderappen og e-postklienten er også ny. I kalenderen kan du nå fargekode begivenheter omtrent som i Google Calendar, og har du en avtale med en adresse i kalenderen kan du få frem kartet på mobilen. Kartapplikasjonen beregner reisetiden til møtet, og legger dette inn i kalenderen.

Nye ringetoner og bakgrunnsbilder

Samtidig med at den ferdige versjonen av iOS 7 ble lansert, kom også en rekke nye ringetoner og bakgrunnsbilder.

Du får en masse nye bakgrunner og ringetoner å boltre deg i.

Mens de gamle ringetonene stort sett var basert på virkelige instrumenter, er de nye ringetonene elektronisk genererte lyder og effekter. Det er også nye lyder for SMS-er. Hvis du foretrekker noen av de gamle ringetonene og SMS-varsellydene, ligger disse nå i en egen mappe kalt «Klassiske».

Du velger ringetone og andre lyder ved å gå inn på Innstillinger -> Lyder.

Med iOS 7 får du et stort utvalg med nye bakgrunnsbilder. Mest spennende er imidlertid det som heter «dynamiske bakgrunner». I stedet for statiske stillbilder vil en dynamisk bakgrunn bevege seg.

Du endrer bakgrunn ved å velge Innstillinger -> Bakgrunner og lysstyrke.

Nytt varslingssenter

Varslingssenteret har vært med oss siden iOS 5, men med iOS 7 har det blitt enda bedre. Du henter frem varslingssenteret ved å trekke fingeren ned fra toppen av skjermen. Varslingssenteret er nå delt inn i «I dag», «Alle» og «Uleste». Under «I dag» får du dagens og morgendagens kalenderhendelser, beskjed om hva som er neste avtale i kalenderen, samt at du får en oppdatert værmelding. Trykker du «Alle» får du opp alle varslingene fra appene dine, mens du under «Uleste» får opp varslinger du ikke har sett før.

Varslingssenteret i iOS 7.

Nytt i iOS 7 er at du nå kan hente frem varslingssenteret fra låseskjermen. Hvis du ikke vil at uvedkommende skal kunne se for eksempel kalenderoppføringene dine når telefonen er låst, kan du skru av tilgangen til dette ved å gå inn på Innstillinger -> Varslingssenter.

Enkel tilgang til innstillinger

Ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen, får du frem et helt nytt Kontrollsenter. Dette har du tilgang til også fra låseskjermen, hvis du ikke har skrudd det av under Innstillinger.

Kontrollsenteret i iOS 7 gir rask tilgang til mye brukte funksjoner.

Kontrollsenteret gir deg snarveier for de mest brukte funksjonene, som å skru av og på wifi eller Bluetooth, skru på flymodus, endre lysstyrke på skjermen, låse skjermen i portrett- eller landskapsmodus, eller skru på Ikke forstyrr-funksjonen. AirDrop-funksjonen for trådløs filoverføring mellom Apple-enheter finner du også her.

Via kontrollsenteret kan du også endre lysstyrke, kontrollere musikkspilleren, samt starte kameraappen eller kalkulatoren. Det er også en ny lommelyktfunksjon.

Bedre fleroppgavekjøring

Som tidligere kan du få opp en oversikt over alle de siste appene du har kjørt ved å trykke raskt to ganger på Hjem-knappen. Men istedet for å se kun en rad med app-ikoner, får du nå også opp en forhåndsvisning av hver app. Vil du avslutte en app, sveiper du den vekk fra skjermen med fingeren.

Fleroppgavekjøringen er nå blitt bedre, og iOS 7 vil over tid lære seg når du pleier å bruke bestemte apper. Dermed kan innhold i appen automatisk oppdatere seg på disse tidspunktene. Pleier du for eksempel å åpne Facebook rett etter at du har stått opp om morgenen, vil iOS 7 sørge for at innhold i appen er oppdatert når du åpner den.

Bedre kamerafunksjoner

Kameraappen i iOS 7 er blitt helt ny. Du kan nå sveipe sidelengs med fingeren for å veksle raskt mellom å filme, ta stillbilder, kvadratiske stillbilder, eller lage panorama. Når du filmer kan du ta stillbilder samtidig.

Alle kamerakontrollene er tilgjengelig nederst på skjermen. Helt til høyre finner du en knapp for å legge på ulike fargefiltre. Filtrene vises live på skjermen mens du tar bildet, eller du kan legge dem på i ettertid.

Kameraappen er blitt enklere å bruke, og det nye bildegalleriet gir bedre oversikt over bildene du har tatt.

Bildegalleriet har fått en ny funksjon for å organisere bildene. Du kan nå se bilder gruppert etter hvilket år bildene er tatt. Trykker du på et bestemt år får du opp en oversikt over ulike steder du har tatt bilder. Et trykk på ett av stedene bringer frem Øyeblikk-kategorien, som er en mer detaljert stedsangivelse av hvor bildene er tatt.

AirDrop

Med den nye AirDrop-funksjonen for iOS kan du dele bilder, videoer, kontakter og annen informasjon med andre via wifi eller Bluetooth.

For å bruke AirDrop trekker du opp Kontrollsenteret og velger AirDrop-ikonet. Velg om du vil være synlig for Alle, eller kun for de som ligger i kontaktregisteret ditt. Når du er synlig, kan andre sende deg filer via apper som støtter AirDrop. Du kan for eksempel gå til bildegalleriet, velge et bilde, og deretter trykke deleknappen i nederste venstre hjørne for å få opp en oversikt over brukere med AirDrop i nærheten. Velg den personen du vil sende til, og bildet overføres trådløst. Brukeren må være koblet til det samme trådløse nettverket som deg, og må ha skrudd på at hun eller han skal være synlig for andre.

Dessverre er ikke AirDrop for iOS kompatibel med AirDrop for Mac, det fungerer kun mellom iOS-enheter.

Safari-nettleseren har også fått en rekke forbedringer, blant annet en ny måte å vise fanene på.

Forbedringer i nettleseren

Standardnettleseren Safari er blitt forbedret.

Blant nyhetene er en stilig måte å arrangere åpne faner på, slik at du kan bla i dem som om du blar i kartotekkort. Fanene synkroniseres på tvers av enheter, så nettsider du ikke lukket da du surfet på en iPad, vil være tilgjengelige i faneoversikten på mobilen.

Du kan sveipe gjennom nettleserhistorikken ved å bla til høyre eller venstre med fingerstrøk.

Andre nyheter i Safari er foreldrekontroll (barnefilter), og at du enklere kan samle nettsider til senere lesing. Når du leser artikler du har samlet, plasseres disse under hverandre. Dermed kommer du videre til neste artikkel når du er i bunnen av den foregående.

Opera har lansert en ny og annerledes nettleser til iPad. Les om den her »

Ny måte å søke på

Finner du ikke søkefunksjonen etter at du har oppgradert til iOS 7? Denne funksjonen er flyttet, og befinner seg ikke lenger som et eget skjermbilde til venstre for Hjem-skjermen.

For å søke må du nå plassere fingeren et sted midt på skjermen, og så trekke fingeren nedover. Et søkefelt dukker da opp på toppen av skjermen. Du kan dessverre ikke søke både på nettet og på telefonen fra samme søkefelt, slik du kan på Android.

Her kan du se en sniktitt med video av iOS 7 »

Slik oppgraderer du

Det er lett å oppgradere til iOS 7.0.

Gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering. Hvis oppdateringen er kommet til telefonen din, vil du bli spurt om du vil laste ned og installere den. Det kan lønne seg å ha tatt en sikkerhetskopi av telefonen først. Det gjør du enten via iCloud, ved å gå til Innstillinger -> iCloud -> Lagring og Kopiering -> Sikkerhetskoper nå – eller ved å koble iPhone/iPad til PC-en og sikkerhetskopiere til PC-en via iTunes.

Les også om nye iPhone 5S og 5C »

annonse