Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad mini

Slik er Apples store lille nyhet

Vi testet Apples iPad mini og lot oss overraske.

Skjerm, design og menyer

iPad mini er som navnet tilsier, en iPad i miniatyr. Den er stor nok til å være en fullverdig iPad, men liten nok til å være langt mer hendig enn sin storebror.

Under halve vekten

En voksen iPad har 9,7-tommer skjerm. Da høres 7,9 tommer på miniversjonen kanskje ikke så veldig mye mindre ut. Men det er en betydelig forskjell mellom de to brettene. iPad mini Wi-Fi (uten 3G) veier bare 308 gram. Det er 344 gram mindre enn tilsvarende utgave av den nyeste iPad-en.

Når vi holder de to produktene i hendene oppleves forskjellen som enorm. iPad mini er liten lett og hendig, mens den vanlige iPad-en brått kjennes ut som en koloss.

iPad mini på toppen av en iPad (3. generasjon).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et lite skjermtroll

iPad mini har ikke retinaskjerm, men den samme oppløsningen som iPad 1 og iPad 2 (768 x 1024).

Siden samme antall bildepunkter er plassert på en mindre flate, blir skjermen på iPad mini skarpere (162 PPI, mot 132 PPI på iPad 1 og 2). Skjermen på Google Nexus 7 er med sine 216 PPI enda skarpere. Du ser forskjellen om du ser etter, men i det daglige er det neppe noe du vil reflektere over.

iPad mini har en skjerm som er 35 prosent større enn skjermen på Google Nexus 7, brettet Apple helst vil sammenliknes med. Den ekstra skjermflaten skyldes i hovedsak at iPad mini har et annet størrelsesforhold på skjermen. Mens iPhone gikk fra 4:3 til 16:9-format med iPhone 5, har skjermen på iPad mini samme proporsjoner som alle andre iPad-skjermer, 4:3.

4:3-formatet er godt egnet til surfing på nett, søk i kart og en rekke andre apper. Størrelsesforholdet er omtrent det samme som du har når du leser en bok, og egentlig er det først når du skal se film som er laget for breddeformat at du vil oppleve at 4:3 ikke er ideelt. Da får du et svart felt oppe og nede på skjermen.

Ny design med smalere ramme

Designen på iPad mini er litt annerledes enn på tidligere iPad-er. Glasset på fronten og betjeningstasten under skjermen er som før, og hjørnene er også rundet av på samme måte som før. Men sidene er ikke like tynne mot kanten av brettet, og det som før var en lang volumtast, er nå delt i to separate taster. Hovedstrømbryter og lydutgang sitter på toppen av brettet som før.

Volumtasten er delt. Ellers er det meste som før.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den sorte rammen på langsidene av skjermen (eventuelt hvit, om du velger det andre fargealternativet), er nå bare 6 millimeter bred. På iPad 3 er den 18 millimeter. Det gjør at det er forholdsvis mye mindre ubrukt plass på fronten av iPad mini enn på forgjengerne. Det gjør også at totalbredden på iPad mini kommer ned i 13,47 centimeter. Dermed er det mulig for de fleste å holde brettet i én hånd, slik du normalt holder en mobiltelefon.

iPad mini er bare snaut to millimeter bredere enn Samsung Galaxy 7.7 (modellnavnet viser til skjermstørrelse). Mini-en får plass i de fleste håndvesker. Den kan til nød også stikkes ned i en litt romslig jakkelomme. Vi fikk den faktisk ned i baklomma på olabuksa også, uten at det er en plassering vi vil anbefale.

Alt har sin bakside. Slik ser den ut på iPad mini.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den brede kanten på enkelte nettbrett har tidligere vært forsvart med at den gjør det lettere å holde brettet uten å komme nær glasset slik at det skjer utilsiktede ting. På iPad mini er dette løst ved at Apple har lagt til en funksjon som gjør at brettet klarer å skille mellom berøringer som skyldes at du holder i brettet, og berøringer som skyldes at du navigerer på skjermen med fingrene.

Liten utenpå - stor inni

iPad mini har de samme applikasjonene og menyene som andre nettbrett med iOS 6. Alle iOS-apper du har kjøpt tidligere kan kjøres også på iPad mini. For den som måtte frykte at skjermtastaturet på iPad mini blir for trangt til at det er hensiktsmessig å skrive på, kan vi berolige med at vi ikke opplever dette som problematisk.

Vi blir i det store og hele forbausende fort vant til skjermstørrelsen. Vi har brukt store nettbrett med 10,1 og 9,7 tommer svært mye de siste to-tre årene. Vi synes det vi mister ved å gå til en mindre skjerm stort sett kan veies opp av at iPad mini er så mye mer hendig. På mange måter minner det om å gå over fra tidligere tiders store aviser, til dagens tabloid-utgaver.

Å bytte til iPad mini er nesten som å gå fra gammelt avisformat til tabloid.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Noe for enhver smak. Fra venstre: iPad (3), Samsung Galaxy 8.9, iPad mini og Samsung Galaxy 7.7.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om hensikten er å jobbe mye med videoredigering på brett, eller å betjene apper som krever en grad av finmotorikk, som for eksempel grafisk design, så er et større nettbrett med støtte for penn langt å foretrekke. Men skal du primært konsumere innhold, er iPad mini ideell.

Fullverdig iPad

Menyene i iPad mini er altså identiske med det du finner på andre iOS6-brett. Det betyr at du har like mange ikoner på skjermen, selv om de er blitt en anelse mindre. Du har også den oppdaterte versjonen av den talestyrte assistenten «Siri», og du har mulighet for å bruke Facetime med HD-kvalitet via frontkameraet.

De viktigste forskjellene på iPad mini og den nye 4. generasjon iPad-en som ble lansert samtidig, er at mini er mindre, har et litt enklere kamera, og en litt lavere skjermoppløsning. Prosessoren i 4. generasjon iPad er også raskere, men uten at det er noe du vil legge særlig merke til ved ordinær bruk av brettet. iPad mini er nemlig heller ingen sinke.

I esken:

  • iPad mini
  • Lader
  • USB-kabel med Lightning-kontakt

Les også: Solgte tre millioner iPad-er på tre dager (Mobilen.no)