Til hovedinnhold
TestiPad mini

Slik er Apples store lille nyhet

Vi testet Apples iPad mini og lot oss overraske.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

iPad mini er som navnet tilsier, en iPad i miniatyr. Den er stor nok til å være en fullverdig iPad, men liten nok til å være langt mer hendig enn sin storebror.

Under halve vekten

En voksen iPad har 9,7-tommer skjerm. Da høres 7,9 tommer på miniversjonen kanskje ikke så veldig mye mindre ut. Men det er en betydelig forskjell mellom de to brettene. iPad mini Wi-Fi (uten 3G) veier bare 308 gram. Det er 344 gram mindre enn tilsvarende utgave av den nyeste iPad-en.

Når vi holder de to produktene i hendene oppleves forskjellen som enorm. iPad mini er liten lett og hendig, mens den vanlige iPad-en brått kjennes ut som en koloss.

iPad mini på toppen av en iPad (3. generasjon).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et lite skjermtroll

iPad mini har ikke retinaskjerm, men den samme oppløsningen som iPad 1 og iPad 2 (768 x 1024).

Siden samme antall bildepunkter er plassert på en mindre flate, blir skjermen på iPad mini skarpere (162 PPI, mot 132 PPI på iPad 1 og 2). Skjermen på Google Nexus 7 er med sine 216 PPI enda skarpere. Du ser forskjellen om du ser etter, men i det daglige er det neppe noe du vil reflektere over.

iPad mini har en skjerm som er 35 prosent større enn skjermen på Google Nexus 7, brettet Apple helst vil sammenliknes med. Den ekstra skjermflaten skyldes i hovedsak at iPad mini har et annet størrelsesforhold på skjermen. Mens iPhone gikk fra 4:3 til 16:9-format med iPhone 5, har skjermen på iPad mini samme proporsjoner som alle andre iPad-skjermer, 4:3.

4:3-formatet er godt egnet til surfing på nett, søk i kart og en rekke andre apper. Størrelsesforholdet er omtrent det samme som du har når du leser en bok, og egentlig er det først når du skal se film som er laget for breddeformat at du vil oppleve at 4:3 ikke er ideelt. Da får du et svart felt oppe og nede på skjermen.

Ny design med smalere ramme

Designen på iPad mini er litt annerledes enn på tidligere iPad-er. Glasset på fronten og betjeningstasten under skjermen er som før, og hjørnene er også rundet av på samme måte som før. Men sidene er ikke like tynne mot kanten av brettet, og det som før var en lang volumtast, er nå delt i to separate taster. Hovedstrømbryter og lydutgang sitter på toppen av brettet som før.

Volumtasten er delt. Ellers er det meste som før.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den sorte rammen på langsidene av skjermen (eventuelt hvit, om du velger det andre fargealternativet), er nå bare 6 millimeter bred. På iPad 3 er den 18 millimeter. Det gjør at det er forholdsvis mye mindre ubrukt plass på fronten av iPad mini enn på forgjengerne. Det gjør også at totalbredden på iPad mini kommer ned i 13,47 centimeter. Dermed er det mulig for de fleste å holde brettet i én hånd, slik du normalt holder en mobiltelefon.

iPad mini er bare snaut to millimeter bredere enn Samsung Galaxy 7.7 (modellnavnet viser til skjermstørrelse). Mini-en får plass i de fleste håndvesker. Den kan til nød også stikkes ned i en litt romslig jakkelomme. Vi fikk den faktisk ned i baklomma på olabuksa også, uten at det er en plassering vi vil anbefale.

Alt har sin bakside. Slik ser den ut på iPad mini.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den brede kanten på enkelte nettbrett har tidligere vært forsvart med at den gjør det lettere å holde brettet uten å komme nær glasset slik at det skjer utilsiktede ting. På iPad mini er dette løst ved at Apple har lagt til en funksjon som gjør at brettet klarer å skille mellom berøringer som skyldes at du holder i brettet, og berøringer som skyldes at du navigerer på skjermen med fingrene.

Liten utenpå - stor inni

iPad mini har de samme applikasjonene og menyene som andre nettbrett med iOS 6. Alle iOS-apper du har kjøpt tidligere kan kjøres også på iPad mini. For den som måtte frykte at skjermtastaturet på iPad mini blir for trangt til at det er hensiktsmessig å skrive på, kan vi berolige med at vi ikke opplever dette som problematisk.

Vi blir i det store og hele forbausende fort vant til skjermstørrelsen. Vi har brukt store nettbrett med 10,1 og 9,7 tommer svært mye de siste to-tre årene. Vi synes det vi mister ved å gå til en mindre skjerm stort sett kan veies opp av at iPad mini er så mye mer hendig. På mange måter minner det om å gå over fra tidligere tiders store aviser, til dagens tabloid-utgaver.

Å bytte til iPad mini er nesten som å gå fra gammelt avisformat til tabloid.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Noe for enhver smak. Fra venstre: iPad (3), Samsung Galaxy 8.9, iPad mini og Samsung Galaxy 7.7.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om hensikten er å jobbe mye med videoredigering på brett, eller å betjene apper som krever en grad av finmotorikk, som for eksempel grafisk design, så er et større nettbrett med støtte for penn langt å foretrekke. Men skal du primært konsumere innhold, er iPad mini ideell.

Fullverdig iPad

Menyene i iPad mini er altså identiske med det du finner på andre iOS6-brett. Det betyr at du har like mange ikoner på skjermen, selv om de er blitt en anelse mindre. Du har også den oppdaterte versjonen av den talestyrte assistenten «Siri», og du har mulighet for å bruke Facetime med HD-kvalitet via frontkameraet.

De viktigste forskjellene på iPad mini og den nye 4. generasjon iPad-en som ble lansert samtidig, er at mini er mindre, har et litt enklere kamera, og en litt lavere skjermoppløsning. Prosessoren i 4. generasjon iPad er også raskere, men uten at det er noe du vil legge særlig merke til ved ordinær bruk av brettet. iPad mini er nemlig heller ingen sinke.

I esken:

  • iPad mini
  • Lader
  • USB-kabel med Lightning-kontakt

Les også: Solgte tre millioner iPad-er på tre dager (Mobilen.no)

Teknologi og funksjoner

Geekbench.

Systembrikken i Apple iPad mini er identisk med den du finner i 3. generasjons iPad, A5X. Det vil si at du får en rask tokjerneprosessor, Cortex-A9, som jobber på 1 GHz. Grafikkprosessoren er nesten identisk, men ikke helt. Mini bruker PowerVR SGX543MP2 med to kjerner, mens iPad 3 bruker PowerVR SGX543MP4 med fire kjerner.

Betydningen av den litt enklere grafikkbrikken i iPad Mini er minimal. Den store versjonen har tross alt fire ganger så mange bildepunkter å holde styr på, og trenger de ekstra kreftene. iPad mini oppleves som like rask uten.

Kjappere enn iPad 3

Vi målte ytelsen i testprogrammet Geekbench 2, og oppnådde en score på 759 poeng. Dette er en del raskere enn iPad 3, hvor vi fikk en score på 662 poeng. Samtidig er det langt bak 4.generasjons iPad, som har en A6X-brikke. Denne oppnådde hele 1767 poeng i målingen. I Geekbench identifiseres for øvrig iPad mini som iPad 2,5 med ARMv7.

SIM-versjonen iPad mini støtter 3G-nedlasting på opptil 21 Mbps, mot 7,2 Mbps på iPad 2. Vårt testeksemplar var imidlertid utstyrt med kun Wi-Fi.

Kommer med LTE

Telefonen har det samme smartdekselet som sine storesøsken.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

For den som reiser til USA og enkelte andre områder vil det også være mulig å bruke SIM-versjonen av iPad mini på de nye 4G-nettene. Det finnes områder med 4G-nett (LTE) i Norge også, men foreløpig brukes frekvenser som ikke er støttet av maskinvaren i noen av iPad-ene.

Telenor har sagt at de vil tilpasse sine LTE-nett til frekvensen Apple bruker, men foreløpig er dette ikke gjennomført.

Velfungerende nettleser

Nettleseren i iPad mini støtter ikke Flash. Det gjør ingen iOS-produkter, men vi har ikke savnet det noe særlig. Det gir noen begrensninger når det gjelder nettsider som bruker Flash, men de fleste seriøse nettsteder har tatt inn over seg at store brukergrupper ikke kan lese sidene deres. Dermed har de kommet opp med alternativer for iPhone/iPad-brukere.

Vi var litt spent på hvordan nettsurfing ville ta seg ut på iPad mini, særlig fordi en del av navigasjonsikonene oppleves som små, selv på den voksne versjonen av iPad. Mens du kan zoome inn på små detaljer på nettsidene, har du ikke noen tilsvarende mulighet for å gjøre ikonene øverst til venstre for navigasjonsfeltet mer tilgjengelige.

Tungvint hjelpezoom

Det vil si – du kan aktivere «Zoom» i tilgjengelighetsinnstillingene, og deretter dobbeltaste på skjermen, skyve bildet til ikonene dukker frem, og forstørre dem mange ganger. Men da er det ikke bare symbolene som blir større. Hele skjermbildet blåses opp, og det blir vanskelig å få oversikt. Ikke er det særlig lettvint heller.

Men med litt skjerping går det likevel greit å treffe symbolene for bokmerker, iCloud-faner og deling.

Allsidig nettbrett

iPad mini har ikke uventet fått Apples nye bunnplugg.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vil du bruke iPad som mini-PC, er det nå så mange gode programmer å få kjøpt, at brettet kan overta de fleste oppgaver det tidligere var naturlig å bruke en bærbar PC til. Det gjelder vanlige kontoroppgaver som å skrive rapporter, sette opp regneark eller utarbeide presentasjoner. Her finnes det både egne Apple-apper, og flere løsninger levert av andre utviklere. Du kan også bruke brettet mot en rekke skytjenester.

Selv om tastaturet på skjermen godt kan brukes, vil du neppe angre om du kjøper et løst Bluetooth-tastatur til de større skrivejobbene. Det finnes en rekke små og lette tastaturer som kan brukes med iPad mini, og flere skreddersydde løsninger vil trolig dukke opp i tiden fremover.

Dropper NFC, ny proprietær bunnplugg

Ettersom alle iPad-er har de samme menyene og programmene, er det ikke noe nytt ved programvaren i iPad mini. Heller ikke denne versjonen har fått NFC-brikke. Det kan være flere grunner til at Apple velger å utelate dette, men vi håper Apple en vakker dag vil være villig til å bruke litt flere åpne standarder enn de gjør i dag.

Et annet eksempel på at Apple ikke er redd for å velge prorietære løsninger, er den nye bunnpluggen. Denne kalles Lightning, og isolert sett er pluggen ikke noe dårligere enn MicroUSB, som er en langt mer utbredt standard. Ny plugg betyr blant annet at tilbehøret du har med den gamle pluggen bare kan brukes med den nye om du har en adapter.

iPad mini kan spille på alle dockene vi har forsøkt ved hjelp av en adapter (den hvite dingsen på bildet).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kjøper du tilbehør til din nye iPad mini, vil det ikke være kompatibelt med tidligere generasjoner av iPhone og iPad. Men iPhone 5 og 4. generasjon iPad bruker den nye pluggen. Det gjør også de nyeste iPod-ene, med unntak av iPod Shuffle.

Klar for iCloud

Apple gir deg tilgang til skytjenesten iCloud, som lar deg spore enheten om den blir borte. Du kan også få den til å ringe for å si hvor den er, eller du kan slette innholdet etter at brettet er kommet på avveie. Dette kan du også gjøre med en 9,7-tommer iPad, eller en iPhone. iCloud lar deg også ta backup av iOS-enhetene dine, og kan sørge for å synkronisere innholdet om du har flere Apple iOS-dingser.

Multimedia

iPad mini er en underholdningsmaskin, enten du foretrekker å la deg underholde med bøker, blader, aviser, film, TV, TV-serier, musikk, spill, eller du bare vil humre litt over regnearkene du har tatt med hjem fra jobben.

Du finner det i App Store

iPad mini har ingen problemer med grafikktunge spill.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Nesten alle som produserer underholdning i en eller annen form, har innsett at iPad er et produkt som egner seg for distribusjon av den slags. Utvalget er derfor enormt.

Alle spillene i App Store lar seg spille på iPad Mini. Spill som utvikles spesielt for den nye A6X-brikken vil tilpasse seg iPad-en din, og gi deg alle funksjonene du trenger for å spille. Det du eventuelt går glipp av, er høyere grafikkoppløsning som krever mer prosessorkraft.

Det er ingen spill på iPad mini når du pakker brettet opp av esken, men fem år etter at iPhone så dagens lys, er de aller fleste fortrolige med å hente spill og andre applikasjoner fra App Store. Svært mange av spillene er gratis, og har du kjøpt spill for å spille dem på en tidligere utgave av iPad kan du laste dem ned til iPad mini uten å måtte betale på nytt.

Noen vil kanskje ønske seg en større skjerm å spille på. Vi fant ut at vi var godt fornøyd med å spille på iPad mini, særlig fordi brettet bare veier 300 gram. Det gjør at brettet kan brukes lenge uten at det blir tungt for hendene.

Enkelt men brukbart kamera

Kameraet er svært enkelt. Men det virker greit nok.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Dette bildet er fotografert med iPad mini.

iPad mini har det samme kameraet som iPad 3. Det tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og bildekvaliteten er grei nok. Men i likhet med iPad 3 mangler mini både fotolys og HDR-funksjon. Det er ellers sparsomt med innstillingsmuligheter i kameramenyene.

På frontkameraet er det ingen innstillinger i det hele tatt. I hovedkameraet er alternativene begrenset til valget mellom å ha et rutenett på skjermen, eller ikke. I begge tilfeller kan du låse fokus til et punkt ved å trykke på skjermen.

Videokameraet gir heller ingen valg av innstillinger. Du filmer med 1080p og 30 bilder i sekundet. Bildestabilisatoren står på, og ferdig med det.

I App Store finnes det et enormt utvalg av apper som lar deg etterbehandle bildene på forskjellig vis. Her er alt fra reklamefinansiert fjas, til dyrere avanserte løsninger som minner om det en profesjonell fotograf bruker. Tilsvarende finnes programvare som lar deg behandle video.

Om du kjøper et adaptersett, får du mulighet for å importere bilder og video fra minnekort eller et USB-tilkoblet kamera. Et slik sett koster rundt 300 kroner.

Som skapt for e-bøker

iPad mini er ypperlig for e-bøker.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Du kan sette boken i "nattmodus".

iPad mini er også svært godt egnet for bøker. En kan saktens diskutere om iPad mini er stor nok til å gi skikkelig utbytte av nettbrett-magasiner. Her vil en større skjerm med retinadisplay nok gjøre en bedre jobb. Men hva bøker angår er mini-en suveren. Dette brettet er på størrelse med en bok, bare mye tynnere. Og med den lave vekten blir det mindre anstrengende å holde boken mens du leser.

Utvalget av bøker i App Store er bra, og det er også kommet til en rekke nye norske bøker, for den som ikke er så fortrolig med fremmede språk. Prisene varierer litt, og de helt nye bøkene er de dyreste. Du finner likevel et enormt utvalg av bøker til under 100-lappen.

Lekker og god musikkspiller

iPad mini spiller også musikk på en utmerket måte. Musikken kan du synkronisere fra PC/MAC, eller du kan kjøpe den fra iTunes. Vil du spille trådløst til en høyttaler eller et stereoanlegg, kan du bruke Bluetooth eller AirPlay – avhengig av hva anlegget ditt støtter. Du kan også bruke dockinghøyttalere, men om du kjøpte slikt tilbehør til forrige generasjon iPad, vil du trenge en adapter. Adapteren lar deg også lade iPad mini med eldre iPad/iPhone-ladere.

Vi merker oss at adapteren har virket med alt lydtilbehør vi har testet.

NRK Nett-TV kjører som en drøm på iPad mini.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens film, video, spill og nettsurfing nok kan tjene noe på en større skjerm, er skjermstørrelse temmelig irrelevant for den som skal høre på musikk. Her er brukergrensesnittet på iPad mini vel så brukervennlig som på noe annet iOS-produkt.

Videospilleren i iPad mini er god, men vi savner støtte for en del vanlige videoformat. Nok en gang er løsningen en gratis app, så du trenger ikke å velge bort iPad mini om du vil se filmene du har laget på nettbrettet ditt.

Konklusjon

Apple iPad mini er et nettbrett det er lett å forelske seg i. Det har en skjerm som dekker mer av fronten på brettet enn det som er vanlig, noe som gjør at skjermen ikke er like krympet som resten av brettet. Skjermen måler 7,9 tommer, og har en oppløsning på 768 x 1024 punkter. Det gir god nok oppløsning til at vi ikke reagerer på synlige piksler, selv om du nok vil legge merke til dem om du ser godt etter.

Den lave vekten fører til at du kan bruke nettbrettet lenge uten å bli sliten av å holde det. Bredden på 13,5 centimeter er ikke større enn at du vil klare å holde iPad mini i én hånd.

Smartcover

iPad mini virker solid. Chassiset er i metall, og fronten har et glass som er motstandsdyktig mot riper. Er du likevel bekymret for at brettet skal se bustete ut etter en tids bruk, kan du investere i et smartcover. Dette er en beskyttelse som festes til kanten av brettet ved hjelp av magnetisme.

Når du åpner coveret som omslaget på en bok, tenner skjermen på iPad mini automatisk. Tilsvarende slår skjermen seg av når du lukker coveret.

Et fullverdig alternativ

Funksjonene i iPad mini er nøyaktig de samme som i tredjegenerasjon iPad. Foruten forskjellig størrelse skiller de to brettene seg fra hverandre ved at mini-utgaven ikke har retinaskjerm, og at den derfor klarer seg med en litt svakere grafikkprosessor.

iPad mini er nettbrettet for deg som vil bruke brettet til å konsumere innhold, snarere enn til å skape det. Du kan nok skrive like gode noveller på iPad mini som på storebrødrene, men skal du redigere video, skrive romaner eller fikse på bilder, så vil nok en større skjerm gi et bedre utgangspunkt.

For alle oss andre er iPad mini en ideell størrelse. Den er stor nok til at du kan nyte film, spille spill, surfe internett, lese bøker og e-post. Du kan pleie din tilstedeværelse på sosiale nettsteder, dele bilder og mye mer.

Med eller uten SIM-kort

Brettet vi testet har ikke SIM-kort, og kan følgelig ikke brukes direkte på 3G-nettet. Det kommer også en utgave som har SIM-kort, og som kan brukes i 3G-nett. Men vårt testbrett har Wi-Fi, og dermed kan vi surfe på mobilnettet via mobiltelefonen eller trådløse soner.

Med SIM-kort blir brettet nøyaktig 1000 kroner dyrere.

Savner ikke større skjerm

Vi har brukt brettet i snart en uke, og har latt oss overraske; ikke en eneste gang har vi tatt oss i å savne 3.generasjons iPad, som i samme periode har fått nyte freden i kontorskuffen.

Det eneste vi virkelig ikke liker ved iPad mini er at smartcoveret vi fikk med testbrettet er knall rosa. Hallo? Knall rosa? Skulle vi noen gang gå til anskaffelse av vår egen iPad mini vil den garantert få et annet cover enn dette.

Rosa, faktisk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Husets yngste datter (15) falt også pladask for brettet, som fikk betegnelsen «nusselig», og var nær ved å forsvinne inn på ungdomsværelset.

Og beskrivelsen er ikke upassende. Miniversjonen av iPad har bøttevis med sjarm, og når det i tillegg har alle funksjonene du finner i de store brettene, god skjerm og kraft nok til å kjøre alle apper smertefritt, ja da kommer brettet høyt på vår ønskeliste. Nevnte vi at batteriet holder i opptil 10 timer – like lenge som på tredjegenerasjons iPad?

Alternativer

Vi skal ikke glemme at det også finnes alternative brett i størrelsen mellom mobiltelefoner og de store nettbrettene. Google Nexus 7 er et nettbrett med Android og 7 tommer skjerm. Det er atskillig billigere og har en skjerm med høyere oppløsning enn det iPad mini kan vise til. men kameraet er atskillig dårligere, vekten er høyere og skjermen er mindre.

Et annet alternativ er Samsung Galaxy 7,7. Dette er også et Android-brett. Blant fordelene er at skjermen er større enn på de mange 7-tommerne på markedet. I tillegg støtter den minnekort.

Samsung har også et nettbrett som støtter norske 4G-nett. Det har litt større skjerm enn iPad mini (8,9 tommer). Brettet heter Galaxy 8.9. Dette brettet mangler plass for minnekort.

annonse