Til hovedinnhold

Slik er nye iWork for iPad og iPhone

Apples nye produktivitetsapper for iOS 7 er fullspekket med nyheter.

Shutterstock / 129000584

Apple lanserte nye både nye iPad-er og nye Mac-er, i tillegg til at de fornyet alle produktivitetsappene i iWork-serien og kreativitetsappene i iLife-serien. Disse appene er ifølge Apple nydesignet fra bunnen av for å dra full nytte av OS X Mavericks på Mac og iOS 7 på iPhone og iPad.

Les også: Apple lanserte tynnere og lettere iPad

Vi har ennå ikke rukket å teste de nye appene grundig, men har lekt oss litt med iWork det siste døgnet for å danne oss et førsteinntrykk. Og vi liker veldig godt det vi ser.

iWork består av tekstbehandleren Pages, regnearket Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote, mens iLife består av bildeprogrammet iPhoto, videoredigeringsprogrammet iMovie og musikkprogrammet GarageBand. Alle produktene finnes både til iPad, iPhone og som Mac-programmer.

Her er noen av nyhetene, og vårt førsteinntrykk av de tre iWork-appene:

Enklere å samarbeide om dokumenter

En av de store nyhetene i iWork er at det nå er blitt enklere å samarbeide om å jobbe på dokumenter. Alt kan lagres i Apples nettskytjeneste iCloud, slik at dokumentene er tilgjengelig fra hvor som helst, via en nettleser. Via icloud.com får du opp de samme dokumentene som på iPhone, iPad eller i iWork-programmene på Mac, og du har faktisk også mulighet til å redigere dokumentene direkte i nettleseren. Har du dokumenter lagret i Microsoft Office-format, kan du bare dra dem inn i Pages, Numbers eller Keynote i nettleseren og få dem automatisk konvertert slik at du kan fortsette redigeringen på for eksempel iPad-en senere.

I denne artikkelen har vårt søsternettsted Amobil.no sett nærmere
på de viktigste nyhetene i den nye iCloud-tjenesten »

iWork har fått et nytt filformat som ifølge Apple skal sikre kompatibilitet mellom dokumenter på tvers av Mac, iOS og iCloud, og du kan nå samarbeide i sanntid. Du kan for eksempel opprette et dokument på iPad, og så dele en lenke til dokumentet via iCloud. Alle som har lenken til dokumentet, kan redigere det, og den du samarbeider med trenger ikke å ha en iCloud-konto for å vise eller redigere dokumentet.

iWorks har fått gode samarbeidsfunksjoner. Dokumentene lagres i iCloud, og flere brukere kan redigere samme dokument på iPad, iPhone, iWork på Mac eller på iCloud.com på Mac eller Windows-PC.

Flere brukere kan redigere dokumentet via nettleseren, men da vi skulle prøve å redigere det på henholdsvis iPad og i nettleseren samtidig hadde vi håpet at vi skulle kunne redigere samtidig – slik du kan i Google Docs. Men selv om vi redigerte på ulike steder i dokumentet, fikk vi beskjed om at det var oppstått en konflikt, og vi måtte velge om det var endringen på iPad eller i iCloud vi ønsket å beholde (eventuelt begge endringene). Dette synes vi kunne vært enda mer strømlinjeformet – for eksempel med markering av hvem som redigerer hvor i dokumentet, som i Google Docs.

Ellers mener vi muligheten for samarbeid og enklere deling er et stort skritt fremover, selv om det kunne vært løst enda mer elegant.

Pages

Tekstbehandlingsprogrammet Pages har fått et mer strømlinjeformet brukergrensesnitt. Når du starter opp appen på iPad får du opp et skjermbilde med et stort utvalg med ferdige maler til alt fra forretningsdokumenter og rapporter til visittkort, flygeblader, reklamemateriell og bursdagskort. Det er totalt rundt 60 maler.

Malene inneholder eksempler på bilder, rammer og tekstbokser, og slik at det er lett å bytte ut noe ved å merke for eksempel en tekstblokk og begynne å skrive inn ny tekst. En forenklet verktøylinje øverst på skjermen gir tilgang til de viktigste funksjonene, som å endre marger og innrykk, endre formatering av teksten – for eksempel skriftstørrelse, samt sette inn elementer som for eksempel bilder eller figurer.

Tekstbehandleren Pages leveres med et stort antall ganske lekre maler. Det er enkelt å legge til tabeller og grafer i dokumentene, og redigeringen går fint selv på små skjermer.

Du kan også sette inn grafer i tekstdokumentet ditt, for eksempel et kakediagram. Måten dette er gjort på er veldig elegant. Du bare velger hva slags graf du vil ha, og trykker en gang med fingeren på grafen for å redigere dataene bak grafen. Da kommer det opp et slags regneark hvor du legger inn de ulike verdiene. En spesielt stilig funksjon er interaktive diagrammer, hvor du kan dra i en glidebryter for å se for eksempel omsetningen for ulike måneder i året – og se grafene endre seg på skjermen etter hvert.

Regnearket Numbers har i likhet med de andre iWork-appene også fått en ny og oversiktlig verktøylinje øverst, samt mulighet for interaktive diagrammer.

Numbers

Regnearkprogrammet Numbers har også fått det samme nye brukergrensesnittet, med den oversiktlige verktøylinjen øverst som gir enkel tilgang til de mest brukte funksjonene. Via denne verktøylinjen kan du endre formatering, sette inn ulike elementer – for eksempel grafer, og dele dokumentet med andre. Også Numbers har fått et ganske solid utvalg med lekre maler i mange ulike kategorier, både til privatformål og for jobb.

Numbers har fått støtte for interaktive grafer av samme type som du også kan sette inn i tekstdokumenter. Du setter inn en interaktiv graf ved å trykke plusstegnet i den nye verktøylinjen, så grafverktøyet, og deretter velge Interaktiv. Eventuelt kan du merke det området i regnearket hvor du har dataene du vil lage en graf fra, trykke en gang inne i området, og så velge Opprett diagram. Velg så Interaktiv. Du kan bla mellom en rekke ulike interaktive grafer, som stående eller liggende søylediagram, eller boblediagram. En interaktiv graf får en glidebryter nederst, som du kan dra i for å endre hvilke data som skal vises. Grafene endres med en ganske stilig animasjonseffekt.

Numbers skal ifølge Apple ha blitt raskere på utregninger. I tillegg har regnearket i likhet med de andre programmene fått støtte for AirDrop for enklere deling av dokumenter med andre. Du kan ellers dele via e-post, SMS-er eller iMessage, Twitter eller Facebook. Alle med en delt link til dokumentet kan redigere det via de nye samarbeidsfunksjonene i iCloud.

Keynote

Brukergrensesnittet i presentasjonsprogrammet Keynote er selvfølgelig også frisket opp, og har den samme verktøylinjen på toppen. I tillegg er det en rekke nye maler å velge mellom, slik at det skal være så lett som mulig å komme igang med å lage innholdet i presentasjonen – uten å måtte jobbe så veldig mye med design. Malene finnes i både 4:3 og 16:9-format.

Apple har lagt til mange nye animasjoner og effekter i den nye versjonen. En ny funksjon som heter Magisk flytting (Magic move) gjør det mulig å få et objekt til å flytte seg fra ett sted til et annet på skjermen. Du får dette til ved å lage et lysbilde, og så legge til ulike objekter på lysbildet – for eksempel et bilde, en pil, eller noe annet du vil skal bevege seg. Så velger du lysbildet i lysbildeoversikten til venstre, trykker på det én gang til, og velger så Overgang. Velg Magisk flytting som overgang. Du blir nå spurt om å duplisere lysbildet, det vil si lage en identisk kopi som kommer rett etter det lysbildet du nettopp har laget. Gjør dette, og gå så til det neste lysbildet og flytt på de objektene du vil skal bevege seg. Når du senere spiller av presentasjonen, vil de objektene som befinner seg på ulike steder på de to lysbildene flytte seg i en jevn bevegelse over skjermen.

Tekstbehandleren Pages leveres med et stort antall ganske lekre maler. Det er enkelt å legge til tabeller og grafer i dokumentene, og redigeringen går fint selv på små skjermer.

Du har selvfølgelig også de gamle mulighetene til å animere objekter, ved å trykke på et objekt og velge Animer. Så velger du hvilken animasjon som skal brukes når objektet dukker opp og hva som skal skje når det skal forsvinne igjen. Et objekt kan for eksempel komme flygende inn på skjermen, tones inn, eller dukke opp i et fyrverkeri eller bak flammer. Mulighetene er mange – men som ellers her i verden gjelder regelen om at «less is more».

Vil du legge til tabeller med data, har du mulighet til det. Og som i de to andre iWork-programmene kan du også i Keynote lage interaktive grafer med animasjoner for å illustrere for eksempel økningen i omsetningen forrige kvartal.

Bruk hjelpefunksjonen

Etter å ha prøvd ut noen av de nye funksjonene i de nye iWork-appene sitter vi igjen med et veldig godt førsteinntrykk. Keynote, Pages og Numbers er ikke bare veldig enkle å bruke, med et nytt og intuitivt brukergrensesnitt. Vi er imponert over hvor avanserte muligheter du har til å lage dokumenter med avansert formatering direkte på en iPad. Og du har de samme mulighetene selv på den bittelille skjermen på iPhone – selv om det riktignok er litt enklere å jobbe på iPad-en.

Trykk spørsmålstegnet for å få forklaringer.

Noe av det vi setter mest pris på, er at dokumentene lagres automatisk i iCloud. Det betyr at du kan begynne å lage for eksempel en presentasjon mens du sitter på Mac-en på jobben – eventuelt i en nettleser med iCloud. Når du avslutter redigeringen vil alt lagres automatisk til iCloud, og dokumentet vil dukke opp i iWork-appene på iPad eller iPhone, slik at du kan fortsette redigeringen der – for eksempel når du sitter på toget på vei hjem etter jobb.

Det finnes mange «kontorprogrammer», også til iPad og iPhone, men vi synes iWork-appene er blant de som er enklest å bruke – og som er best tilpasset betjening med fingrene.

Tips: Øverst på verktøylinjen er det et spørsmålstegn. Trykk dette for å få forklaring på hva ulike ting i brukergrensesnittet er. Når du trykker spørsmålstegnet dukker også teksten «Finn mer ut om...» opp nederst på skjermen. Her finner du en god oversikt over de fleste funksjonene, og hvordan du bruker dem.

Få også med deg vår proffguide til iOS 7 her »

annonse