Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRazer Blade 15 med GTX 1070 Max-Q

Rå spillytelse og overlegen byggekvalitet sikrer anbefaling for Razers første «norske»

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er ingen overdrivelse å si at Razer har en solid «standing» innenfor spillmarkedet. Norske tilhengere har på sin side måtte se på fra utsiden i mange år mens bare de største markedene har blitt forsynt med selskapets anerkjente «Blade»-bærbare.

For et par måneder siden ble det imidlertid kjent at Razer endelig har fått øynene opp for det nordiske markedet, noe som betyr at vi i løpet av sommeren får stifte bekjentskap med hele Razers portefølje av bærbare og spillutstyr.

Og, der Razer etter vår mening ankrer opp vel sent, kunne de ikke «timet» ankomsten særlig mye bedre. Med seg over landgangen har de nemlig splitter nye Razer Blade 15 som så vidt har rullet ut av fabrikken, og vi har hatt den til test de siste ukene.

Dette er altså samme maskin vi fikk sniktitte på i april og som vi fikk et svært god inntrykk av. Det var dermed ikke med små forventninger vi tok fatt på oppgaven å bli bedre kjent med den og kjøre det faste dusinet ytelsestester, som du får se litt lenger ned i testen, for vi begynner med å ta for oss designet.

Mindre enn den forrige 14-tommere

Nye Razer Blade 15 er etterfølgeren til snertne Blade 14, som vi nordmenn aldri fikk, men kommer altså med et større panel på 15,6 tommer. Da er det lett å tenke at dette er en større maskin, men der bredden øker med marginale 10 millimeter forblir dybden den samme, og når det kommer til tykkelsen er Blade 15 faktisk tynnere enn Blade 14. Vår testmodell måler eksempelvis bare 17,3 millimeter tykkelse, ned fra 18 millimeter hos Blade 14. Riktig imponerende, og særlig når en tar i betraktning innmaten.

Til tross for størrelsen bobler nemlig Blade av krefter. Den er utstyrt med intet mindre enn Intels rykende ferske 6-kjernede «Coffee Lake»-prosessor og Nvidia-grafikk i form av GTX 1070 8GB. Grafikkbrikken er en såkalt Max-Q-versjon, som vil si at den ikke yter like godt som sitt skrivebordssøsken, men er optimalisert for høyest mulig effektivitet og et lavest mulig støynivå. En generell regel er at GTX 1070 8GB Max-Q yter en plass mellom et vanlig GTX 1060 6GB og et GTX 1070.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Gjennomført design

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Nye Blade ser langt mer moderne og minimalistisk ut enn gamle Blade 14, noe som kommer av hardere linjer og tynnere «midje» enn tidligere. Som alltid minner Blade oss litt om Apples gamle, svarte, MacBook Pro, og når vi tenker på spesifikasjonene slår det oss at nykommeren med flott design og rå spillytelse godt kunne vært resultatet av et forhold mellom Apple og Nvidia.

For, ved siden av sitt minimalistiske men like fullt røffe ytre er spillmaskinen svært slank og stilren. Den er også utrolig godt satt sammen, og det er tydelig at Razer har lagt mye kjærlighet og presisjon i alle detaljene i byggeprosessen. Det CNC-utskjærte kabinettet i sort anodisert aluminium er bare toppen av kaka, for detaljer som at den solide skjermhengselen lar seg åpne med bare én hånd er en annen, og den 4,9 millimeter tynne skjermrammen en tredje.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sammen med svarte taster, med enkle hvite tegn på som ikke skriker «gaming», kunne maskinen nesten gått for å være en helt vanlig bærbar for den uopplyste. Mens det kunne være greit å gå litt «undercover» fra tid til annen røper imidlertid den grønne logoen i front, som du kan få til å enten lyse eller pulsere, deg rimelig raskt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til tilkoblingsporter har ikke Razer spart på noe. Her får du muligheten til å koble til eksterne, høyoppløste skjermer via Thunderbolt 3 USB-C-porten eller Mini DisplayPort, og selv HDMI 2.0 er på plass.

Thunderbolt-porten støtter videre lynrask ekstern lagring eller oppkobling mot en ekstern grafikkakselerator for enda råere grafikk i spill. Sistnevnte er nok ikke noe du trenger tenke på nå, men om noen år når maskinvaren i Blade 15 begynner å eldes vil du kanskje sette pris på muligheten. Heldigvis er et par gode, gamle, USB 3.0-porter også på plass slik at du slipper unna overganger for alt du vil koble til.

Lynrask skjerm

Panelet på 15,6 tommer har som nevnt fått plass i et kabinett som har fotavtrykket til en 14-tommer. En stor del av takken for det skal de tynne rammene på knappe 4,9 millimeter ha. Og la det være sagt: det gjør mye for spillopplevelsen å se spill utfolde seg på 15,6 tommer fremfor et 14 tommer stort panel.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noen vil sikkert etterlyse høyere oppløsning enn Full HD (1080p), men vi synes Razer gjør rett i å holde seg til denne oppløsningen som etter vår mening gir en perfekt balanse mellom skarphet og bildeflyt med dagens maskinvare. Du skal også se godt på skjermen før du legger merke til de individuelle billedpunktene.

Den virkelige rosinen i pølsa er selvfølgelig oppdateringshastigheten til panelet, som stiller med vanvittige 144Hz. Dette er mer enn dobbelt så raskt som typiske paneler til bruk i bærbare, og enda et hakk raskere enn de fleste paneler som brukes i andre spillbærbare. Responstiden er også på lave 9 millisekunder slik at du kan være sikker på å få en smidig spillopplevelse.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjermen treffer altså på både oppdateringfrekvens, oppløsning og responstid, men har et par utfordringer når det kommer til lysstyrke og fargegjengivelse. For, selv om 320 nits lysstyrke er helt på det jevne kan mye omgivelseslys av og til gjøre det utfordrende å lese fra skjermen. Den matte overflaten til panelet hjelper heller ikke til da det ikke står så godt imot lyskilder. Selv om panelet støtter 100 prosent av sRGB-skalaen, og er kalibrert på fabrikken, måler vi oss også frem til at det ikke har helt korrekte farger. Sistnevnte vil være til størst ulempe for deg som arbeider med bilder eller video profesjonelt, og for nettsurfing og spilling oppleves fargene som både livlige og skarpe.

Fantastisk tastatur og pekeplate

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selvsagt kobler man til en egen mus når man spiller, og mange vil sikkert også velge å koble til et eget tastatur, men i alle fall for sistnevnte er det egentlig ingen grunn til dette. Tastaturet på Razer Blade 15 er nemlig helt perfekt.

Tastene er skikkelig spretne, leverer akkurat passe vandring og har god demping slik at de ikke støyer og gir behagelig tilbakemelding til deg. Det er neppe noen erstatter for deg som liker mekaniske taster, men vi synes Razer har funnet en god middelvei mellom et tastatur som kan brukes til både rask skriving og gaming.

Bare den øvre delen av hurtigtastene for mediekontroll og lysregulering lyser opp, noe som kan bli et problem i mørket.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som ethvert spilltastatur bør ha er støtte for «Anti Ghosting» på plass, slik at flere samtidige tastetrykk blir detektert. Razer har tonet ned spill-temaet til tastaturet noen hakk, men hver eneste tast er belyst av en dedikerte LED-pære, noe som gir lite lyslekkasje rundt tasten og sterkere, mer presis, opplysning.

Med Razer Synapse-programmet kan du dessuten fargelegge tastene i akkurat den fargen du ønsker fra en palett på over 16 millioner farger, og selvsagt spare på et vell av ulike profiler som du kan hente frem ved behov. Om du har smartbelysning fra Philips Hue-serie hjemme kan du som kronen på verket samkjøre belysningen på tvers av PC og hjemmebelysning rett fra Razers Synapse-programvare.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det eneste vi reagerer på ved tastaturet er at hurtigtastene for å regulere lysstyrke for skjerm og tastatur, eller musikkavspilling, ikke lyses opp når de aktiveres med «Fn»-tasten. Det betyr at du famler tilnærmet i blinde når du spiller i mørke og vil regulere lysstyrke eller lydvolum.

Når det kommer til pekeplaten har Razer spandert på seg en såkalt «Precision Trackpad» for Blade 15. Det betyr at den er ekstra følsom og presis, og det merkes under bruk at denne er påkostet. I tillegg støttes flere flerfingerbevegelser enn vanlige pekeplater. Som en bonus er den også svært stor, noe som kommer godt til nytte når du skal koordinere bevegelser med flere fingre på den.

Det viktigste hos en spillbærbar er selvsagt spillytelsen, og her leverer Razer Blade 15 i aller høyeste grad. Kun slått av maskiner med GTX 1080 Max-Q-brikker pumper GTX 1070 Max-Q-brikken på innsiden av Blade 15 ut lekre bilder i rask takt slik at selv nye og flotte spill som Far Cry 5 flyter som smør på høyeste innstillinger. Som vi ser av Deus Ex: MD-målingen vår er det ikke alle spill du når over 60 FPS i ved alle innstillinger på maks, men om du kan si deg fornøyd med nest høyeste grafikkalternativ bør du nærme deg 100 FPS eller mer i flere nye spill i lang tid fremover.

Vi er litt overrasket over at ikke den nye Coffee Lake-prosessoren med seks kjerner bidrar til enda et par hakk høyere ytelse i forhold til eksempelvis Acer Predator Triton og Multicom Kunshan P950 med forrige generasjons firekjernede Kaby Lake-prosessorer, men vi tar i alle fall med oss de ekstra ~5–10 prosentene.

Det må for øvrig understrekes at det er noe helt eget å spille på en rask 144Hz-skjerm, som gir bildeflyten en nesten form for «ro». Selv om du ikke når denne oppdateringsfrekvensen i alle spill gjør du det i alle fall i esport-titler som Overwatch, Fortnite og PUBG, og takket være G-Sync-modulen som er bygget inn i panelet oppleves dessuten bildeoppdateringen som svært jevn selv i de tilfellene hvor den faller under 60 FPS og du normalt ville opplevd riving eller småhakking.

Så kan en alltids diskutere om ikke Razer kunne sett seg fornøyde med et 120Hz-panel, som hadde gitt mye av de samme fordelene til en sannsynligvis bedre pris, men vi klager ikke.

Om bord i Razer Blade 15 finner vi en splitter ny Coffee Lake-prosessor fra Intel kalt i7-8750H. Denne byr på hele seks kjerner som hver er klokket til 2,2 GHz. Én av kjernene strekker seg dessuten helt til 4,1 GHz ved behov, og dersom ikke alle kjernene trenger å være i aksjon samtidig kan de aktive kjernene jobbe på en frekvens som også er høyere enn 2,2 GHz.

Testingen vår avdekker at prosessoren stort sett får jobbe uten at kjølesystemet stikker for mange kjepper i hjulene dens. Under den fler- og enkjernetesten knuser den all motstand fra tidligere generasjoners prosessorer, men under den tyngre og mer langdryge videokonverteringstesten vår ser vi at konkurrentene ikke legger seg så langt unna eller til og med matcher nykommeren. Dette tyder på at prosessoren setter ned farten noe under harde økter. Som vi så i spilltestene bidrar den sekskjernede prosessoren uansett med mellom 5 og 10 prosent høyere ytelse i spill sammenlignet mot GTX 1070 Max-Q-baserte bærbare med forrige generasjon prosessorer.

Batteritid: Holder nesten ut i tre timer

Kanskje ikke veldig overraskende tømmes den kraftige og tynne Blade for strøm relativt raskt. Omtrent 165 minutter, eller to timer og 45 minutter, er i minste laget føler vi, særlig ettersom driftstiden er målt under videovisning og ikke spilling. Sammenlignet med andre tilsvarende spillbærbare gjør den det likevel greit, og vi forstår at batteridriftstid ikke er øverst på listen over ting folk etterspør i en spillbærbar.

Maskinen som skiller seg ut her er som du ser Multicoms Kunshan P950, som er omtrent like sprek i spill. Om du vil at Blade skal holde en stund lenger kan du vurdere å senke oppdateringsfrekvensen til panelet fra 144Hz når du spiller, til eksempelvis 60Hz når du surfer på nett og lignende.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det kanskje største ankepunktet vi har mot alle spillbærbare, foruten prisen som nesten alltid er høy, er støyen de lager når du spiller.

Da vi fikk sniktitte på Blade tidligere i år fortalte Razers representant til oss at nykommerens kjølesystem hadde stått i fokus fra dag én. Blant annet skulle det være over dobbelt så stort som i forgjengeren Blade 14, og mer effektivt takket være et nytt dampkammer-design som altså erstatter det basert utelukkende på kjølerør- og kjølefinner. Med «grafitt-teknologi» skulle kjølerørene i nye Blade dessuten ta til seg varme fra prosessor- og grafikkbrikke raskere, og nye og tynnere kjølefinner bidra til at de to viftene enklere kunne sende varme ut av kabinettet.

Men, også i Razer Blades tilfelle er støyen ganske påtrengende og vi vil ikke si maskinen står positivt ut i forhold til andre tilsvarende spesifiserte maskiner med samme formfaktor. Etter vår mening er det derfor sterkt anbefalt å ha et par gode, lukkede, hodetelefoner på lur når du spiller. Et åpent headset kan ikke overvinne viftene når de spinner flere tusen runder i minuttet, og lyden over de interne høyttalerne drukner i alle fall raskt i viftesus. Det beste som kan sies om viftesusen og kjølingen er at det er av den jevne og monotone typen, ikke høyfrekvent eller stadig skiftende.

Vi målte støyen til 52 desibel under typisk spilling, mens når vi aktiverte systemets «Turbo-modus» for enda et hakk høyere ytelse nådde vi vel omtrent «liftoff» for maskinen med 54 desibel. Den ekstra ytelsen på et par FPS som turbomodusen gir deg absolutt ikke verdt den økte støyen som følger på lasset.

Blade blir varm. Under lange spilløkter så varm at du ikke kan ta på toppen at basen, over tastaturet. Ettersom basen er laget i aluminium sprer varmen seg etter hvert ned mot resten av tastaturet og plassen du hviler håndbaken på. Mens det blir «god lunk» er det ikke noe stort problem, men under kabinettet blir det på en annen side så varmt at du ikke vil holde hånden din der mer enn noen sekunder.

Konklusjon

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det var jammen på tide vi fikk smake på Razers Blade-serie i Norge også, og med Blade 15 entrer selskapet scenen med en sterk kandidat som burde gå rett hjem hos målgruppen. Blade 15 er stilsikkert designet, satt sammen med presisjon og omtanke for detaljene, og spillpreget fra forgjengeren er tonet ned et par hakk slik at maskinen aktualiseres for flere enn de aller mest hardbarkede gutteromsspillerne.

Fokus er på spillytelsen, som er steike god og ikke har særlig problem med å nå minst 60 FPS i de aller fleste titler på maks grafikkinnstillinger. GTX 1070 Max-Q-brikken på innsiden kan også diske opp med 100 FPS og over i nye spill dersom du firer et lite hakk på detaljene. Da kommer den lynraske 144Hz-skjermen til sin fulle rett, og det er utrolig hvor mye bedre spillopplevelsen blir av å legge 60 FPS-grensen bak seg.

Også prosessorytelsen er god, og sammenlignet med forrige generasjon prosessorer løfter Intels sekskjerner ytelsen med inntil flere hakk og med mellom 5- og 10 prosent i spill.

Med en prislapp som begynner å trille ved over 20 000 kroner og ikke stopper før den passerer 27 400 for vår testede toppmodell er det selvsagt de spesielt interesserte som vurderer denne maskinen. Men, det må presiseres at du altså får en svært allsidig maskin her.

Mye av grunnen til dette er det nevnte nedtonede spilluttrykket, men også det behagelige tastaturet med mulighet for fullstendig tilpasset belysning og den svært presise og store pekeplaten gjør denne til en sak du også kan bruke til annet enn spill.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har imidlertid et par ting å plukke på når det kommer til Blade 15 som gjør at den ikke går hele veien til topps. Det desidert viktigste er støy. Mens den for det meste holder helt fred under lettere oppgaver som surfing og filmtitting, er det en liten vindturbin som våkner til live når vi spiller. Målte 52 desibel er mye, og vi anbefaler et godt, lukket, hodesett for spilling på denne. Vi anbefaler deg også å styre helt klar av turbomodusen du kan aktivere gjennom Synapse-programvaren. Denne øker ytelsen marginalt, men fører også til at viftene øker turtallet og er nær til å sende maskinen opp i jordomløp.

Det andre ankepunktet er ikke så farlig, men med en batteridriftstid på snaue 2 timer og 45 minutter blir ikke maskinen noe førstevalg for deg som ferdes på steder uten fast tilgang til støpsel. Vi skulle også aller helst ha sett en enda mer lyssterk skjerm, men vi vet samtidig at spillbærbare flest ligger på omtrent samme nivå.

Kan du leve med støy og uansett spiller i litt dunkel belysning er Blade 15 likevel en skikkelig het kandidat som treffer på alle punktene som er viktigst for spilleren.

*Oppdatert 29.06: Da testen ble publisert lå det inne to avsnitt som omhandlet Nvidias G-Sync-teknologi. Avsnittene er nå tatt ut da denne Max-Q-baserte maskinen ikke har denne skjermteknologien innebygd.

Razer Blade 15" (RZ09-02386N92-R3N1)
8
Meget bra

Razer Blade 15" (RZ09-02386N92-R3N1)

8
Meget bra
sitatPerfekt, foruten støynivået.

Fordeler

  • +
    Svært god spillytelse
  • +
    Kraftig prosessorytelse
  • +
    Lynrask og responsiv skjerm
  • +
    Stilig design
  • +
    Dønn solid byggekvalitet
  • +
    Behagelig tastatur
  • +
    Stor og presis pekeplate
  • +
    Godt portutvalg
  • +
    Kompakt og lett

Ting å tenke på

  • Til dels mye støy under spilling – særlig for turbomodus
  • Noe lav batteridriftstid
  • Noe svak skjermlysstyrke
  • Ikke G-Sync
  • Blir ganske varm
annonse