TestAsus ROG Zephyrus GX501 med GTX 1080 Max-Q

Rå kraft i syltynn innpakning

Asus setter lista for fremtidens spillbærbare, men PR-apparatet har nok lovet litt for mye.

Introduksjon og konklusjon »

Noe av det mest spennende på sommerens Computex-messe i Taiwan var annonseringen av Nvidias Pascal-brikker med såkalt Max-Q-design, som vi fikk se i aksjon på tre lekre spillmaskiner der nede.

Maskiner med Max-Q-designede GTX 10-seriebrikker er laget rundt et prinsipp om at det ikke skal være noen motsetning mellom kraftig spillytelse, kompakt formfaktor og lavt støynivå. Ganske ulikt de typiske, tykke, spillbærbare vi har i dag, altså.

Spreke maskiner med snerten og støysvak kropp skal la seg realisere ved at Nvidia justerer sine Pascal-brikker så balansen mellom spenning og arbeidsfrekvens blir optimal med tanke på energiforbruk og ytelse.

At Pascal-brikkene holder høy kvalitet og klarer å holde ytelsen høy og stabil selv når den sultefores på strøm er spesielt viktig fordi dette lar bærbarprodusenter som Asus, Acer, MSI og andre dytte brikkene inn i svært kompakte kabinetter med ditto kompakt kjøling.

På messegulvet på årets Computex ble vi forespeilet at en typisk spillbærbar med GTX Max-Q-grafikk ville yte «et fåtall prosent lavere» enn en tradisjonell spillbærbar med en vanlig GTX-grafikkbrikke. Samtidig er det et uttalt krav til Max-Q-baserte spillbærbare at støynivået holder seg lavt, selv ved aktiv spilling.

Om dette faktisk er en realitet kan det raskt bety utryddelse av dagens tunge, nær slepbare spillbærbare, men får vi faktisk det produsentene og Nvidia lover?

For å finne fasiten på dette har vi fått Asus' ROG Zephyrus med GTX 1080 Max-Q-design inn til test. Konklusjonen og alle våre funn finner du like nedenfor, mens vi på neste side dykker grundigere ned i egenskaper som design, interaksjon og, selvfølgelig, ytelse »

Tykkelsen til Zephyrus er knappe 1,8 cm. Tidligere betød det gjerne maks GTX 1060-grafikk. Nå får du tilnærmet GTX 1080-ytelse i samme innpakning.

Konklusjon

Asus ROG Zephyrus danner spydspissen av en helt ny generasjon spillbærbare som byr på kraften til sine fetere artsfrender, men uten at alt spekket følger med. Og, i en formfaktor nesten halvparten så tykk og halvparten så tung som nåværende GTX 1080-spillbærbare er det imponerende at GTX 1080 Max-Q-brikken i Zephyrus leverer tilnærmet GTX 1080-ytelse.

Våre ytelsestester viser at GTX 1080 Max-Q yter omtrent 11,4 prosent lavere enn GTX 1080, men også omtrent 9 prosent bedre enn GTX 1070.

Det er gode resultater, tatt i betraktning at klokkefrekvensen for GTX 1080 Max-Q ligger mellom 15 og 26 prosent lavere enn hos alminnelige GTX 1080-brikker, samtidig som det maksimale strømforbruket er redusert med mellom 27 og 40 prosent.

Sammen med en ytelse som legger seg komfortabelt mellom GTX 1080 og GTX 1070 føler vi Nvidias Max-Q-design, som handler om å utnytte Pascal-arkitekturen best mulig med tanke på effektivitet, absolutt har livets rett. Vi har heller ikke mye å utsette på den nye grafikkbrikkens vert.

Kabinettet åpnes for å slippe til mer frisk luft rundt de tettpakkede komponentene når du åpner maskinen.

Asus ROG Zephyrus legger nemlig alle forholdene godt til rette for at Nvidias Max-Q-brikke skal trives. Til tross for at maskinen bare er 1,8 centimeter tykk sørger smarte løsninger, som at maskinens kabinett fysisk åpner seg opp under bruk for lettere luftgjennomstrømming. Slik unngås såkalt «throttling» av grafikkytelsen på grunn av høy temperatur.

Mens ytelsen er god må også spørsmålet om støy besvares. Under annonseringen av Max-Q og maskinene som skulle ta den i bruk, ble det blant annet gitt inntrykk av at maskinene skulle være nesten lydløse, og at du kunne spille på biblioteket uten å forstyrre sidemannen. Vi opplever maskinen som såpass støyende at bibliotekarer flest – i alle fall som de fremstilles på filmer – ville kastet deg rett ut dersom du kjørte i gang en spilløkt på deres vakt.

Suset fra den aktive kjølingen er nemlig ikke noe du kommer unna. Til forskjell fra Nvidia og Asus ville vi likevel sagt oss fornøyde med å skryte av at de har klart å slanke bort svært mye dødvekt og tatt av mange millimeter i høyden, uten at dette har slått særlig negativt ut på støyen. Det er imponerende i seg selv, og unngår samtidig å gi kundene falske forhåpninger om en tilnærmet lydløs spillbærbar. Det får de nemlig ikke med kraftig GTX 1080-grafikk, heller ikke om noen har lagt på en Max-Q-klistrelapp.

Zephyrus er uansett blant de mest støysvake GTX 1080-maskinene på markedet, og dersom du er allergisk mot støy kan du alltids prøve ut Nvidias nye WhisperMode, som alle grafikkbrikker i GTX 10-serien støtter. Da veksler du inn bildeflyt og grafikkdetaljer mot mindre støy.

Gjennomført kvalitet

At maskinen er kledd i slitesterk og tøff aluminium sørger for at den både tåler en trøkk og tar seg godt ut. Full HD-skjermen støtter G-Sync, og ettersom oppløsningen ikke er veldig høy kan grafikkreftene heller brukes til å fylle den med inntil 120 FPS fremfor flere piksler som du uansett ikke ville sett fra normal sitteavstand. Vi savner litt kvassere lysstyrke, dog.

Selv om tastaturet har en merkelig plassering, og krever at du bruker den medfølgende skumputa for ergonomisk støtte, er tastene i seg selv veldig gode og ikke minst støysvake. Pekeplaten er presis og jevn, og fungerer til nøds, men plasseringen helt til høyre gjør det ekstra tungvint å navigere på maskinen uten en spillmus koblet til. Men hvem bruker egentlig en spillbærbar uten en skikkelig spillmus? En helt ok en følger med, men vi anbefaler at du ser deg om etter alternativer.

Koker ned til et spørsmål om vekt og størrelse

Solid aluminium pryder utsiden av Zephyrus, en maskin som med enkle og nedtonede spilldetaljer både ser og føles litt eksklusiv ut.

Når alt kommer til alt demonstrerer Zephyrus at Max-Q virkelig har noe for seg. Per i dag må du betale godt – kanskje i overkant mye – for kombinasjonen av høy ytelse og kompakt form, men dette er uansett starten på slutten for gampesvære spillbærbare.

Vil du «tyvstarte» på den nye generasjonen blar du opp for et godt produkt som du vil nye godt av i lang tid fremover, for GTX 1080 vil garantert kunne drive store trippel-A-spill med mer enn 60 FPS i mange år i Full HD-oppløsning.

Til slutt koker alt egentlig ned i et spørsmål om vekt og størrelse. Du kan spare mange tusenlapper på å velge en tradisjonell tykk spillbærbar, men velger du en bærbar med Max-Q-, som Asus ROG Zephyrus, får du tilnærmet samme ytelse, støy og funksjone i en langt mer portabel pakke.

Asus ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T
8
Meget bra

Asus ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T

sitat"En lovende start for kraftige og tynne bærbare, men prisen er vond."

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Svært lett og tynn
 • Krysse av
  Solid bygget og flott design
 • Krysse av
  Lynrask SSD
 • Krysse av
  Rask G-Sync-skjerm
 • Krysse av
  Mus medfølger
 • Krysse av
  Svært godt tastatur
 • Krysse av
  Throttler ikke

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vanskelig plassering av pekeplate for venstrehendte
 • Bytt
  Støyer noe mer enn forventet
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Svak batteridriftstid
 • Bytt
  Noe lyssvak skjerm