Til hovedinnhold

Lær deg dette navnet: Max-Q. Det er den nye generasjon av ultraportable spillmaskiner

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
Anders er journalist i Tek.no. Her skriver han om alt fra datamaskiner og det som gir dem liv, til spill, iskremmaskiner og kaffe-gadgets. «Living the good life» der altså, og oftest med en svart kaffe i nærheten. Han har tidligere jobbet for Hardware.no og har en bachelor i datateknologi fra OsloMet.

Enkelte virker å være ganske skeptiske til spillbærbare med GeForce GTX Max-Q-design som Nvidia presenterte på sin Computex-pressekonferanse. Byr de på lavere klokkede grafikkbrikker som vil redusere ytelsen kraftig, vil kjølesystemene i de tynne spillmaskinene føre til throttling, eller vil maskinen ule som en lokomotivfløyte når de belastes, spør mange seg.

Kan utrydde gampetunge spillkasser

Acer Triton 700 viser tydelig hvor tynne maskiner med GeForce GTX Max-Q-design virkelig er.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vel, fra det undertegnede så langt har hørt her fra messegulvet har vi ikke så mye å frykte. Heller har vi mye å glede oss over for det som kan bli en ny vår for spillbærbare og design av disse, som raskt kan føre til utryddelse av de gamptunge kassene vi ellers kjenner fra entusiastdelen av det mobile spillmarkedet.

Visst blir de dyre, maskinene med Max-Q-design. Asus' svenske representant på messen anslår at deres slanke Zephyrus med GeForce GTX 1080 Max-Q-design vil ligge på nærmere 36 000 svenske kroner, altså omtrent 35 000 norske kroner. Dette er likevel ikke mye mer enn hva en rekke av selskapets eksisterende GTX 1080-maskiner koster, og disse både måler og veier omtrent det dobbelte.

– Nærmere GTX 1080 enn GTX 1070

Ingen av selskapene har ennå gått ut med eksakt informasjon om grafikkytelsen til Max-Q-brikkene, men der enkelte har spekulert i at en GTX 1080 Max-Q-brikke ikke yter bedre enn en normal GTX 1070-brikke eller deromkring, tilbakevises dette bastant på standene vi besøker. Det skal heller være snakk om «noen få prosent» redusert ytelse i forhold til vanlige Pascal-brikker.

Mistanken om svært mye dårligere ytelse møter forståelse på standene, men slås tilbake med følgende forklaring: Pascal-brikkene alle spillbæbare med Max-Q-design benytter seg av er såkalte «Golden Samples», altså de ypperste Pascal-brikkene som er perfekt produserte fra fabrikk. Kjøper du en enhet med Max-Q-grafikk har du altså garantert vunnet det berømmelige brikkelotteriet, da produsenten har testet og kassert flere uegnede brikker fra Nvidia før de installerer den beste i maskinen din.

Spesielt utvalgte brikker

Nvidia-sjef Jensen Huang annonserte GeForce GTX Max-Q under selskapets Computex-pressekonferanse. Her viser han hvor stor fysisk forskjell det er på en bærbar med og uten Max-Q-design.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Golden Sample-brikker har som mange vet ofte mulighet til å klokke høyere enn flere av sine artsfrender med flere (mikroskopiske) produksjonsfeil. Dette kommer ikke til å skje i maskiner med Max-Q-design, men brikkene egner seg i tillegg ekstra godt for stabil drift når de sultefores på antall volt, og det er noe de absolutt vil få kjenne på i en maskin med Max-Q-design hvor kravet til effektivitet er høyere enn ellers.

Spesifikasjoner sluppet av Nvidia avslører at Pascal-brikkene med Max-Q-design er klokket omtrent et par hundre megahertz lavere enn vanlige Pascal-brikker. Det er betydelig, men så skal en huske at ikke alle vanlige Pascal-brikker likevel klarer å holde full gass i dagens spillbærbare, hvor de gjerne throttler etter noen minutter belastning, når de blir varme.

I praksis bør derfor ikke forskjellen være så stor som den kan synes som ut ifra spesifikasjonene alene. Merk også at det reduserte energiforbruket er langt større enn den reduserte klokkehastigheten. Både antall CUDA-kjerner, teksturenheter, rasterenheter, minnebåndbredde, minnehastighet og andre spesifikasjoner er ellers identiske mellom vanlige Pascal- og Pascal-brikker med Max-Q-design.

Produsentene har tenkt nytt om kjøling

Asus Zephyrus åpner seg i bunn for a slippe til mer luft nar du bruker den.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til kjøling og temperatur er det tydelig at produsentene fokuserer på dette området. Smarte løsninger, som at Asus' Zephyrus fysisk åpner seg i bunn og heises opp fra bordet når du slår den opp, er bare et av eksemplene på nytenkning rundt kjøleløsningene. En av designspesifikasjonene ved Max-Q-bærbare er at de ikke skal produsere mer enn 40 dBA støy, gjerne mindre. Klarer det det er det absolutt godkjent i min bok.

Nå skal vi helt klart vente med å sette endelig dom på spillbærbare med Max-Q-design inntil vi har hatt minst en av dem på testbenken hos oss for ytelse-, støy- og temperaturtesting. Men, enn så lenge er min oppfatning at vi har all grunn til å glede oss over at langt slankere, lettere og mer effektive spillbærbare nå gjør sitt inntog.

«Ultrabærbare» spillmaskiner er fremtiden, så får det bare være at de er dyre i starten. Å putte noen ekstra tusenlapper på bordet for halvert tykkelse og vekt, om du hovedsakelig bare mister noen få prosent ytelse, bør være en enkel avgjørelse. Med dagens Pascal-grafikk er uansett ikke ytelse et veldig stort problem, og jeg vet i alle fall hva jeg ville valgt om et kraftig nytt portabelt spillvidunder først skulle handles inn. Ikke minst når en samtidig vil stå enda friere enn i dag til å bruke den spillbærbare som kontor- eller skole-PC også.

Maskiner med Nvidia GeForce Max-Q-design må oppfylle fire krav:
Les om dem her »

annonse