Til hovedinnhold

Her marsjerer de mot ACTA-loven

Demonstrasjoner blusset opp over hele Europa.

Forrige uke skrev vi at anti-forfalskningsloven ACTA var i ferd med å bli signert av EU, og på torsdag ble saken en realitet. Nå har det blitt gjennomført demonstrasjoner over hele kontinentet, og flere politikere har blitt med på motstandernes sak.

22 EU-land skrev under

ACTA-loven ble signert av en rekke land den 1. oktober i fjor, som blant annet USA, Canada, Australia, Japan, Marokko, New Zealand, Singapore og Sør-Korea. På torsdag 26. januar fulgte 22 EU-land etter, og signerte den omstridte loven. Det betyr imidlertid ikke at loven er klar for å iverksettes, da den fortsatt på godkjennes av EU-parlamentet og hvert enkelt medlemsland i EU.

Det stoppet likevel ikke motstandere av loven å demonstrere over hele Europa.

Massive demonstrasjoner

Det begynte i Polen onsdag den 25. januar, dagen før loven skulle diskuteres av EU-landene. Store folkemengder samlet seg på gatene, med plakater, slagord, fakler, Guy Fawkes-masker og alt man kan tenke seg, og demonstrerte høylytt mot lovforslaget. Som om det ikke var nok bidro det venstreorienterte Palikot-partiet dagen etterpå, ved å møte opp på nasjonalforsamlingen iført hjemmelagde Guy Fawkes-masker. Slike masker har blitt hyppig brukt av aktivister de siste årene for å representere det anonyme individ, og blir brukt av blant annet Anonymous-gruppen.

Det polske Palikot-partiet møtte opp på nasjonalforsamlingen iført hjemmelagde Guy Fawkes-masker. (Faksimile: Washington Post)

I helgen hadde demonstrasjonene spredd seg til Frankrike, hvor det ble organisert demonstrasjoner i hele 44 ulike byer. I tillegg var det flere demonstrasjoner i Tsjekkia, Portugal, Slovenia, Sveits, Malta, Irland og Belgia, og det vil bli organisert ytterligere demonstrasjoner i Irland den fjerde februar.

I Sverige vil det bli flere demonstrasjoner i løpet av februar: Stochkolm den fjerde februar, Helsingborg den 11. februar og Gøteborg den 25. februar.

Kader Arif sa opp jobben sin som ACTA-rapportør.

Politiker trakk seg

I tillegg til demonstrasjonene, valgte den franske EU-parlamentsmedlemmet Kader Arif å trekke seg fra arbeidet sitt med ACTA:

Jeg ønsker på det sterkeste å fordømme hele prosessen som har ført til signeringen av denne avtalen, skriver Arif.

- Som rapportør av denne avtalen har jeg sett hvordan høyrefløyen i Parlamentet har tvunget igjennom en dato for signering før offentligheten kunne bli informert, og har på den måten berøvet Parlamentet både retten til å uttale seg og redskapene til å formidle borgernes rettmessige krav, skriver Arif.

Gjenganger

ACTA-loven har tidligere møtt lignende kritikk fra blant annet Electronic Frontier Foundation, som mente diskusjonen rundt loven hadde blitt hemmeligholdt og direkte unngått diskusjon med andre relevante parter:

– ACTA blir forhandlet frem av en utvalgt gruppe av industrialiserte land, på utsiden av eksisterende, internasjonale samlinger som driver med lignende lover, slik som World Intellectual Property Organization og World Trade Organization, skrev EFF i sitt skriv om ACTA .

Åpner opp for skremmende tolkninger

Loven er som sagt ikke innført i noen land enda, selv om den nå har blitt skrevet under av 22 av EUs medlemsland. En godkjennelse fra EU-parlamentet er fortsatt påkrevd, samt en godkjenning fra hvert medlemsland. Sistnevnte del åpner også opp for egen tolkning av loven for hvert land, slik at hvert land velger hvordan avtalen skal håndheves. Mange kritikere av loven mener dette åpner opp for skremmende vilkårlighet, som i verste fall kan resultere i situasjoner hvor tollere på flyplassen kan sjekke alt fra PC-en til mobiltelefonen din for piratkopiert materiale.

EU har sagt at dette ikke vil skje i realiteten, men at det engang er mulighet for slik tolkning av loven er det som skremmer mange.

Norge har fortsatt ikke skrevet under avtalen, og vil heller ikke være nødt til å gjøre dette. Dette er en handelsavtale som blir gjort med EU-landene, og ettersom ACTA ikke omfatter EØS, slipper Norge unna. Norske ACTA-motstandere frykter imidlertid at Norge før eller senere vil bli nødt til å skrive under på selvstendig grunnlag, etter press fra USA og EU.

Under kan du se en kort video fra demonstrasjonene i Polen.

Les også: Denne loven kan være enda verre enn SOPA

(Kilder: International Business Times, EFF, Wired, Washington Post, ITavisen, Neowin)

annonse