Megaupload stengt av amerikanske myndigheter

Populært fildelingssted mistenkes for organisert kriminalitet.

Syv mennesker har blitt siktet, tre er arrestert, to selskaper har blitt tiltalt og 18 domener har blitt beslaglagt i tre land. Dette er resultatet av at det populære fildelingsstedet Megaupload har blitt stengt på ordre fra det amerikanske justisdepartementet og den føderale påtalemyndigheten i delstaten Virginia.

Ifølge amerikanske myndigheter er Megaupload og bakmennene mistenkt for å stå bak en "organisert kriminell virksomhet" – som gjennom Megaupload.com og andre tilknyttede sider skal "ha tjent mer enn 175 millioner dollar på kriminelle handlinger" og ha forårsaket mer enn "en halv milliard dollar i skade for rettighetsinnehavere."

– Bryter med opphavsrett i stort omfang

Megaupload er en av de mest populære såkalte "digitale skap"-tjenestene på Internett, som lar brukere overføre store filer som filmer og musikk anonymt. Flere selskaper har lenge anklaget tjenesten for å bryte opphavsretten i stor skala, og nå har myndigheter reagert.

Megauploads grunnlegger Kim Dotcom og tre andre ble arrestert av politiet i New Zealand etter forespørsel fra amerikanske myndigheter. I tillegg til stengingen av Megaupload har også tjenesten Megavideo og totalt 18 domener knyttet til selskapet blitt beslaglagt i tre politiaksjoner i tre land.

Strenge straffer

Aksjonen mot Megaupload kommer dagen etter at siden deltok i aksjonen sammen med tusenvis av andre nettsteder om å "gå i svart" som en protest mot de amerikanske lovforslagene SOPA og PIPA.

Hvis de siktede blir dømt for de alvorlige anklagene, kan de få opptil 20 år i fengsel for å bedrive organisert svindel, fem år for å bryte med opphavsrett og 20 år for hvitvasking av penger.

Hevn fra Anonymous

Det løst sammensatte cracker-kollektivet Anonymous har angrepet en rekke nettsider som svar på stengingen av Megaupload – deriblant nettsidene til det amerikanske justisdepartementet og flere store underholdningsselskaper.

Den juridiske handlingen mot Megaupload kan få ringvirkninger for andre nettskybaserte lagringstjenester, som for eksempel Dropbox. Utfallet kan få konsekvenser for videre drift av den type tjenester, og det gjenstår å se hva som skjer i den kommende rettssaken.

Les hele den 72 sider lange tiltalen på Scribd.com.

(Kilder: Gizmodo, The New York Times, TorrentFreak, The United States Department of Justice)

Les også
Megaupload-nedleggelse økte filmsalget
Les også
ACTA møter massiv motstand
Les også
Slik reklamerer de for SOPA
Les også
Dagen Internett gikk i svart
Les også
– SOPA kan skade Internett for alltid
Les også
- 24 prosent av internettrafikken er ulovlig
annonse