Til hovedinnhold

Nå har fildeling blitt en offisiell religion

Flere tusen svensker har allerede omfavnet kopimismen.

En religiøs bevegelse i Sverige kalt Kopimismen har nå blitt anerkjent av de svenske myndighetene som en offisiell religion. Kopimistene dyrker den frie informasjon, mener fildeling er en menneskerett, og anser CTRL+C og CTRL+V som hellige symboler.

Den svenske trosretningen håper at den nye statusen som en offisiell kirke vil hjelpe til å fjerne stigmaet rundt fildeling:

Isak Gerson er Kopimismens åndelige leder.

– Jeg tror flere mennesker vil tørre å stå frem som Kopimister. Kanskje ikke offentlig, men i hvert fall til sine nærmeste. Det er et legalt stigma rundt kopiering for mange, og mange er redde for å havne i fengsel hvis de kopierer eller remixer innhold. Dette håper jeg Kopimi vil forandre, forteller den tidligere filosofistudenten Isak Gerson, Kopimismens åndelige leder.

Kopimismen ble startet i 2010, og har søkt om offisiell anerkjennelse tre ganger. Etter to feilede forsøk, hvor kirken ble bedt om å formalisere en måte å be og meditere på, ble de organisasjonen endelig anerkjent som en offisiell religion.

Religionens tre grunnpillarer består av følgende setninger:

  • Kopier og spre
  • All kunnskap til alle
  • Det som teknologiens naturlover muliggjør skal vi ikke begrense med verdslige lover.

Religionen har omtrent 3000 medlemmer fordelt på et titalls land, men dette antallet regnes med å øke kraftig nå som de har blitt godkjent som en offisiell religion.

Kopimismens offisielle hjemmeside er å finne på kopimistsamfundet.se, selv om den i skrivende stund er nede for telling. Flere større nettsteder har plukket opp nyheten, og ført til at kopimistenes servere har knelt.

Hva synes du om en fildelingsreligion? Er det noe som kommer til å spre seg til Norge? Del gjerne med deg i kommentarfeltet nedenfor.

(Kilder: Kopimistsamfundet, TorrentFreak, Cnet)

annonse