Til hovedinnhold

Dagen Internett gikk i svart

18. januar var et eksempel på hvor mørkt nettet kan bli.

Den 18. januar 2012 protesterte tusenvis av nettsteder mot de amerikanske lovforslagene SOPA og PIPA ved å "gå i svart". Dette for at brukerne skulle få et inntrykk av hvordan Internett kan bli dersom disse lovforslagene blir banket igjennom.

Så i stedet for sin vanlige tralt brukte disse nettstedene timene til å informere sine brukere om overgrepet det frie og åpne Internettet står overfor.

Med tanke på alle verdens nettsteder er noen skarve tusen relativt få. Men heldigvis ble også noen av de større aktørene med på moroa, så budskapet har fått god eksponering. Hvis du likevel er en av dem som klarte å glipp av alle protestsidene den 18. januar, har vi her samlet noen av synene som møtte nettsurfere fra hele verden den datoen.

I denne artikkelen tar vi ikke for oss problemstillingen. Er du helt blank på emnet kan du begynne med dette på Wikipedia, eller lese vår kommentar: – SOPA kan skade Internett for alltid

At Wikipedia var utilgjengelig var det naturligvis en del som merket.

Reddit var blant de første "store" nettstedene som klarte å bestemme seg for en dato, og var nede i 12 timer den 18. januar.

Wordpress var også tydelig på hvor de stod.

Minecraft.net, hjemmesiden til bygge/utforskningsspillet med samme navn, var også nede. Om enn i rød farge.

Cheezburger-nettstedene, kanskje mest kjent for morsomme katter, hadde en diger popup. Noen direkte sperre var det dog ikke.

Google hadde heller ikke noen sperrer, men slik så siden ut i USA. Klikket du på sladden eller lenken under søkefeltet kom du til denne siden.

Mozilla demonstrerte også, men kun på de amerikanske sidene.

BoingBoing.net lot seg også gå ned for telling.

Greenpeace gikk for denne, og urokråka Michael Moore hadde en som nesten var helt lik.

Mange mindre nettsteder videresendte deg ganske enkelt til denne nettsiden hos sopastrike.com.

TwitPic var riktignok oppe, men hev på litt støtte i form av grafikk. På Flickr kunne folk velge å symbolsk "sensurere" sine egne bilder.

Tok du noen skjermbilder som vi burde hatt med? Send oss da gjerne en e-post, eller bruk forumtråden.

annonse