Til hovedinnhold

Wikipedia vil blanke ut sidene sine i protest mot SOPA

Grunnleggeren håper å sende et kraftig varsel.

Grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales, er som mange andre sterkt i mot det nye lovforslaget kjent som SOPA. Som et skudd for baugen for den noe spesielle lovforslaget har Wales et ønske om midlertidig å slette alt innhold på Wikipedia.

Hvis lovforslaget blir vedtatt vil innholdsleverandørene, med loven i hånd, kunne få en rettslig kjennelse som vil tvinge internettleverandører, søkemotorer, betalingsløsninger og annonsenettverk til å blokkere og fjerne alle bånd med den aktuelle nettsiden.

Wales mener at SOPA vil være sterkt ødeleggende for dagens internett, og at man ikke er tjent med en slik lov. Forkjemperne for SOPA mener på sin side at loven er helt nødvendig for å verne om opphavsretten.

Tanken om en slik egensensur skal ifølge Wales stamme fra det som skjedde i Italia litt tidligere i år, der de italienske Wikipedia-sidene ble holdt skjult for brukerne. Grunnen til at gratistjenesten ikke lengre vil bidra med informasjon, var for å protestere mot et nytt lovforslag i Italia.

På Wikipedia kan man nå lese at Wales trolig skal til et møte i det Hvite hus på mandag, sammen med en rekke andre sentrale IT-skikkelser. Og i den anledning etterspør Wales hva brukerne av Wikipedia mener. Tilbakemeldingene har så langt stort sett vært positive, selv om en del brukere mener Wikipedia bør holde seg langt unna politikken.

Hva mener du? Er en slik selvsensur et godt virkemiddel i kampen mot SOPA? Diskuter gjerne på forumet.

Les også
ACTA møter massiv motstand
Les også
EU taler amerikansk piratlov midt imot
Les også
Wikipedia-redigering blir enklere
Les også
Wikipedia har en plan
Les også
Wikipedia fyller år
annonse