Til hovedinnhold

ACTA møter massiv motstand

Tusenvis tar til gatene verden over i protest mot loven.

I helgen protesterte titusenvis av mennesker rundt omkring i Europa mot den nye og kontroversielle loven ACTA. De trosset bitende kulde for å vise sin avsky mot det mange kaller et angrep mot ytringsfriheten.

ACTA møter ikke bare kritikk fra mannen i gata, men også fra høyere hold. Presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz, kritiserer loven. Han hevder at den mangler balanse og at han ikke syns den er god i sin nåværende form.

– Ikke lenger trygge

Protestene mot ACTA har pågått over hele Europa, deriblant i byene Warsawa, Praha, Bucuresti, Vilnius, Paris, Brüssel og Dublin. I tyske byer deltok flere enn 25 000 demonstranter, mens 4000 marsjerte i den bulgarske hovedstaden Sofia.

– Vi føler oss ikke trygge lenger. Internett var et av få steder hvor vi kunne være frie, sier Monica Tepelus, en 26 år gammel programmerer som demonstrerte sammen med 300 andre i Romanias hovedstad Bucuresti.

– Nødvendig for å beskytte opphavsretten

Oversikt over demonstrasjoner. Klikk på bildet for større utgave.

Europaparlament-presidenten sier at den nødvendige balansen mellom beskyttelse av opphavsrett og individuelle rettigheter er utilstrekkelig i den nåværende utgaven av ACTA.

Tilhengere av loven hevder derimot at det er nødvendig å skape en internasjonal standard for å beskytte rettighetene til de som produserer musikk, filmer, legemidler og andre produkter som er lett bytte for pirater.

Motstandere frykter at ACTA vil føre til sensur, redusert personvern og økt overvåkning av privatpersoner på nettet. Motstanden er spesielt sterk i Øst-Europa, og den sprer seg raskt.

(Kilder: BBC News, The Guardian, TechSpot News, TorrentFreak)

annonse