Til hovedinnhold

Denne loven kan være enda verre enn SOPA

ACTA blir stemt over i EU om få dager.

Mens SOPA- og PIPA-stormen i USA er i ferd med å legge seg, er EU i ferd med å signere papirene til et svært likt lovforslag, kalt ACTA. Nå blusser internettdemonstrantene opp igjen, polske sider blir utsatt for DDOS-angrep og nettsteder prøver å flytte søkelyset fra USA over til problemene i Europa.

Vurderes i EU denne uken

ACTA-loven, Anti-Counterfeting Trade Agreement, ble opprinnelig skapt i 2007 for å stoppe forfalskning av fysiske goder, slik som medisiner. Etter en drøssevis av endringer og diskusjoner hvor ting har blitt lagt til og fjernet, ble en ferdig utgave klar i 2011. Loven vil nå diskuteres i en rekke land, slik som USA, Canada, Japan og Sør Korea. I tillegg ble det avslørt at loven vil bli tatt opp til vurdering her i Europa den 26. januar, av den Europeiske Unionen.

Så hvorfor har loven skapt så mye furore på internett? Ifølge Electronic Frontier Foundation dreier loven seg om langt mer enn bare forfalskning av fysiske goder. Loven har nemlig flere avsnitt om hvordan internettdistribusjon og informasjonsteknologi bør kontrolleres og overvåkes. Blant annet vil loven gi rom for å påtvinge internettdistributører å fungere som vakthunder for rettighetshavere, for å passe på at ingen driver med aktiv forfalskning, også kjent som fildeling.

Hemmeligholdt

En annen ting som får EFF til å heve på øyebrynene er mangelen på åpenhet rundt saken, og hvordan den ser ut til å bli dyttet gjennom rettsystemet for å få en endelig godkjennelse:

– ACTA blir forhandlet frem av en utvalgt gruppe av industrialiserte land, på utsiden av eksisterende, internasjonale samlinger som driver med lignende lover, slik som World Intellectual Property Organization og World Trade Organization, skriver EFF.

Hvis ACTA blir godkjent den 26. januar i EU, vil det fortsatt bli nødt til å bli godkjent av EU-parlamentet, samt hvert individuelle land. Blir det imidlertid ikke ratifisert i første instans den 26. januar, vil loven legges død i hele EU. Norge er for ordens skyld verken med på listen over land som vil signere avtalen, og vil heller ikke direkte påvirkes av EU-avgjørelsen. Internett vil imidlertid kunne påvirkes drastisk, og nettsider vi bruker i dag vil raskt kunne forsvinne.

Lær deg mer

Ikke overraskende har det dukket opp haugevis av informasjonsvideoer om ACTA på YouTube og andre steder på nettet, for å øke bevisstheten til internettbrukere, og vise dem konsekvensene av loven. Under kan du se en liten video fra aktivistgruppen Anonymous, som viser hva de synes om lovforslaget:

Du kan også gå til nettstedet StopACTA, eller Wikipedia for mer informasjon.

I tillegg kan du lese om ACTA-loven på EUs egne nettsider.

annonse