Til hovedinnhold

Dette er maskinvaren til PlayStation 4

Tar i bruk fremtidig spesialløsning fra AMD.

Niklas Plikk

Sony blåste i trompetene og lanserte PlayStation 4 i natt – uten at de faktisk viste frem selve konsollen. Men utseendet er egentlig ikke så veldig viktig for oss nerder, vi tenker jo uansett mer på hva slags godsaker som sitter inni.

Fra før visste vi at AMD skulle stå for både prosessor og grafikk i Sonys kommende spillkonsoll, noe som trolig er grunnen til at de har sakket akterut i skjermkort-racet. Og nå er altså spesifikasjonene offisielle. Spillmaskineriet skal drives av følgende:

  • 8-kjernet 64-bit x86-prosessor, bygd på AMDs Jaguar-arkitektur
  • Grafikkløsning bygd på "neste generasjon" AMD Radeon, ytelse på 1,84 TFLOPS
  • 8 GB GDDR5 minne
  • Innebygd harddisk

Får spesialløsning

Foto: Sony

Det er som nevnt AMD som leverer selve motoren. PlayStation 4 får en spesialløsning med prosessordel og grafikkdel på samme brikke, også kjent som en APU. De åtte prosessorkjernene skal drives av Jaguar-arkitekturen, som i hovedsak er myntet på bærbare datamaskiner.

I tillegg til kraften fra de åtte Jaguar-kjernene, vil ytelsen løftes ytterligere ved hjelp av grafikkløsningen. Neste generasjon Radeon er nemlig et såkalt GCN (Graphics Core Next)-produkt, som skal kunne kverne vanlige prosessoroppgaver like godt som den sysler med selve grafikken. Den skal ha 18 dataprosesseringsenheter med en total ytelse på anstendige 1,84 teraFLOPS (flyttallsoperasjoner per sekund).

Til sammenligning klarer ekstremprosessoren Intel Core i7-3960X med maksimum turbo (3,9 GHz) 187 gigaFLOPS på én kjerne, mens skjermkortet GeForce GTX 660 fra Nvidia er oppgitt med en ytelse på 1,88 teraFLOPS.

Deler på minnet

Sony vil putte inn åtte gigabyte med GDDR5-minne i PlayStation 4, som da skal brukes av både APU-ens prosessor- og grafikkdel. GDDR5 står for Graphics Double Data Rate versjon 5, og er en type minne vi vanligvis finner på grafikkort. Minnet slekter på DDR3 SDRAM, men har høyere båndbredde – det skal ifølge Sony gi 176 GB/s.

Lagringsplassen er det en tradisjonell harddisk som står for, ettersom det er en langt rimeligere løsning enn SSD. Men det kan jo tenkes at den kan byttes ut i ettertid, dersom raskere lastetider er et ønske.

Ved siden av det vi har nevnt, vil PS4 også utstyres med et optisk drev for spill, Blu-ray og DVD – men kun for lesing, ikke brenning. Ellers får maskinen USB 3.0, HDMI, analog TV-utgang og digital (optisk) lydutgang.

Savner bedre trådløst

Spillboksen – hvordan den nå enn vil bli seende ut – vil ha gigabit kablet nett, Bluetooth 2.1 og 802.11b/g/n trådløst nettverk. Vi stusser litt over det siste, ettersom den nye trådløse standarden 802.11ac er på full fart inn i de tusen hjem. 802.11ac har en teoretisk ytelse på over en gigabit i sekundet, og kunne vært godt å ha med tanke på at vi flytter og strømmer stadig mer materiale trådløst.

Men det skal nevnes at Sony i pressemeldingen tar høyde for at spesifikasjonene kan forandre seg underveis, samtidig som 802.11ac heller ikke har fått endelig godkjennelse. Vi får derfor bare se hva som skjer når PlayStation 4 nærmer seg slippdatoen mot slutten av året.

Mer om PS4 finner du hos vår søsterside Gamer:
Alt om PlayStation 4 »

Kilde: Pressemelding

annonse