Til hovedinnhold

AMD oppretter «elite-enhet» som skal lage spesialbrikker

Ny avdeling skal fokusere på unike spesialløsninger for kunder.

iStockphoto/23270639

Som vi nylig rapporterte sleper AMD seg fremdeles oppover en økonomisk motbakke, og et PC-salg i fritt fall bidrar også til å gjøre fremtidsutsiktene usikre for prosessorprodusenten.

Ny avdeling for spesialbrikker

For å få et ekstra bein å stå på i konkurransen har AMD begynt å satse tungt på mer spesialiserte APU-løsninger, slik som Temash-prosessoren for nettbrett, og ikke minst selskapets spesialløsning for Playstation 4-konsollen.

Ifølge en fersk pressemelding vil AMD nå formalisere denne satsingen på andre områder enn det tradisjonelle PC-markedet. Det skjer ved at selskapet oppretter en egen avdeling som skal konsentrere seg full og helt om utvikling av spesialiserte løsninger på oppdrag fra andre tredjeparter. Playstation 4-oppdraget fra Sony blir altså kun det første i det som nå vil bli en fast praksis hos AMD.

Den nye avdelingen har fått navnet «Semi-Custom Business Unit» og vil bestå av selskapets mest erfarne ingeniører under ledelse av AMD-nestsjefene Saeid Moshkelani og Lisa Su. Avdelingen vil bruke både AMDs egne løsninger og teknologier fra kundene, og lage unike, skreddersydde brikkeløsninger som er tilpasset de spesifikke behovene til hver enkelt kunde.

Mange bruksområder

Målet med dette er å erobre nye markeder, sier selskapet. Fleksibiliteten som avdelingen gir skal ifølge AMD legge grunnlaget for utviklingen av SoC-løsninger («system on a chip») med ekstra høy ytelse, som vil få en rekke ulike bruksområder. Eksempler er spillkonsoller, TV-bokser, smart-TV-er, nettbrett, servere og maskiner for diverse oppgaver som krever mye datakraft.

Når det gjelder hvor lang tid det tar å utvikle de skreddersydde løsningene, vil dette variere etter graden av kompleksitet. AMDs Saeid Moshkelani sa til The Inquirer at utviklingstiden sannsynligvis vil ligge på mellom 6 og 18 måneder. Han sa også at den nye avdelingen kan spesialdesigne både x86 -og ARM-brikker, uten å spå hvilken som vil bli mest populær.

Avdelingen er allerede åpen for kunder som er interessert i å benytte seg av AMDs konsept. Hvorvidt Microsoft velger å benytte den i arbeidet med Xbox 360-oppfølgeren gjenstår å se.

AMD satser selvsagt også på tradisjonelle produkter: Selskapets nye prosessor gir mye for pengene »

(Kilder: AMD, via The Inquirer, Computerworld)

annonse