Til hovedinnhold

Slik blir AMDs neste arkitektur for bærbare

«Jaguar» er bygd for fire kjerner og lavt strømforbruk.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

AMD har denne uka sluppet flere detaljer rundt Jaguar-arkitekturen, som benyttes i AMDs kommende strømgjerrige prosessorer Temash, Kabini og Richland. Disse er ment å brukes i nettbrett og små, tynne bærbare. Jaguar bygger på forgjengeren Bobcat, men det er også en del viktige forskjeller mellom disse.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Jaguar vil benyttes på prosessorer lagd med 28 nm fabrikasjonsprosess, og er designet for fire kjerner. Hver kjerne har 512 kilobyte cacheminne, som kan kombineres til én blokk på 2 megabyte for å brukes med en enkelt kjerne – kjekt når det kjøres krevende applikasjoner med få tråder.

Videre er båndbredden til FPU (Floating Point Unit)-delen av prosessoren doblet – fra 64-bit til 128-bit. Denne kan i tillegg "dobbelpumpes" til 256-bit, som blant annet betyr at den mye brukte krypteringsalgoritmen AES-256 kan akselereres.

Strømgjerrig

Jaguar vil kunne helt eller delvis slå av deler av kjernen for å spare strøm, noe som er viktig for bærbare enheter som bruker batteri. Strømforbruket vil være fra i underkant av 5 watt TDP hos den lille Temash-prosessoren, men kan nå opp til 25 watt hos de kraftigere modellene.

Klokkefrekvensen er beregnet til å komme opp i over 1,85 GHz. Til sammenligning klokker den raskeste prosessen med Bobcat-arkitekturen (E2-2000) inn på 1,75 GHz. AMD regner videre med at antallet instruksjoner per klokkesyklus (IPC) vil øke med minst 15 prosent over Bobcat.

Hva dette vil tilsvare i faktisk ytelsesøkning skal bli spennende å se, men av hva vi ble fortalt på årets CES-messe, snakker vi om opp til 50 prosent bedre prosessorytelse og 100 prosent bedre grafikkytelse.

Uansett vil AMD ha godt med konkurranse når de slipper sine Jaguar-prosessorer litt nærmere sommeren. Intel lurer i buskene, både med ekstra strømgjerrig Ivy Bridge og den kommende Haswell-arkitekturen.

Prosessorene blir mindre og mindre:
Satser på 7nm innen 2017

Kilde: SweClockers

annonse