Til hovedinnhold

Dette er maskinvaren til Xbox One

Har åtte x86-64-kjerner og støtter 4K.

Microsoft

Microsoft kunngjorde sin nye spillkonsoll i går, og navnet ble ikke Xbox 720 som mange kanskje hadde tippet i forkant, men Xbox One. Spill er selvsagt ikke det eneste maskinen kan skryte av – film, TV, musikk og nettsurfing er også andre klekkelige egenskaper vi kan vente oss.

Men hva lurer under panseret? Vi oppsummerer det verden har fått vite hittil.

Endelig Blu-ray

Xbox One bytter ut Xenon-prosessoren fra Xbox 360, pumper opp minnet betraktelig og skyter endelig inn en Blu-ray-spiller i det hele. I tillegg blir det mer lagringsplass, større nettskyfokus og, ikke minst, kommer boksen innebygd med bevegelsessensoren Kinect.

Her er en kjapp liste over de tekniske spesifikasjonene som er kjent foreløpig:

  • AMD-prosessor med åtte x86-64-kjerner
  • 8 GB DDR3-RAM (mot 512 MB GDDR3-RAM hos Xbox 360)
  • 500 GB harddisk (mot 250 GB hos Xbox 360)
  • Blu-ray-spiller
  • Kinect 2.0 med 1080p-kamera
  • 2 x USB 3.0-porter
  • 1 x HDMI 1.4-port
  • Støtte for 4K-oppløsning (3840 × 2160 piksler) og 7.1-surroundlyd
  • Innebygd 802.11n (trådløst nettverk)

Ingen bakoverkompatibilitet

Xbox One.Foto: Microsoft

På grunn av den nye kjernearkitekturen, vil Xbox One ikke være bakoverkompatibel med Xbox 360-spill. Har du derimot kjøpt film og musikk på Xbox Live, vil du fortsatt få tilgang på dette dersom du bytter din Xbox 360 med en Xbox One.

Xbox Live vil for øvrig kjøre på 300 000 servere verden rundt når konsollen lanseres. En ny konto er ikke nødvendig, og du kan fortsette å bruke din samme, gamle.

Oppgraderingen av antallet servere er voldsom. Pocket-lint skriver at Xbox Live gikk fra 500 servere fra tjenesten ble lansert i 2002, til dagens 15 000. 300 000 er et heftig byks, og Xbox Live vil følgelig gjøre det mulig å lagre musikk, filmer og spill i nettskyen.

4K-spilling

Xbox One støtter altså 4K, og ifølge Forbes er det ingen tekniske hindere for å spille i den skyhøye oppløsningen.

Om 4K-Blu-ray skulle dukke opp i framtiden, er Xbox One med andre ord rustet til å takle dette formatet.

– Mange «buzzwords»

Nettstedet Ars Technica påpeker at Microsoft egentlig har vært rimelig sparsommelige med de tekniske detaljene om Xbox One hittil. De kritiserer også Microsofts bruk av det de kaller store og flotte begreper som «fem milliarder transistorer» og «native 64-bit-arkitektur» – som egentlig ikke forteller så mye uten den fulle konteksten.

Det som imidlertid er kjent, er at Xbox One benytter seg av en spesiallagd og AMD-basert APU (accelerated processing unit). Denne APU-en skal visstnok føre sammen prosessorkjernene, skjermprosessoren, minnet og andre brikker i én enkel SoC (system on a chip) på 40 nanometer.

Selv om Ars Technica forsøker så godt de kan å finne ut den faktiske ytelsen til Xbox One, må vi nok fremdeles vente på flere offisielle detaljer fra Microsoft før det kan stadfestes.

Lanseres i år

Xbox One vil bli lansert «rundt om i verden» i 2013. Noen mer konkret lanseringsdato er foreløpig ikke kjent, men mer informasjon er ventet under E3-messen i Los Angeles, som foregår mellom 11. og 13. juni.

Vil du vite mer om spill, nettskytjenester og annen funksjonalitet ved Xbox One? Da kan du besøke vårt søsternettsted Gamer.no.

Hvordan stiller rivalen fra Sony i forhold?
Dette er maskinvaren til PlayStation 4 »

Nedenfor kan du se lanseringsvideoen til den nye Microsoft-konsollen:

(Kilder: Xbox.com, Forbes, Ars Technica (1), Ars Technica (2), Pocket-lint (1), Pocket-lint (2))

annonse