Nyhet

AMD tjener mer på Playstation 4 enn hva Sony gjør

Analysebyrå har sett nærmere på prisene på komponentene.

Playstation 4 er lansert i USA, og som vårt søsternettsted Gamer rapporterte har salget av den nye konsollen hittil gått radig unna på det amerikanske markedet.

Når det gjelder fortjenesten på selve maskinvaren kan det imidlertid se ut til at det er AMD som stikker av med mesteparten, og ikke selve produsenten Sony.

Studerte komponent-prisene

Som nettstedene ZDNet og The Inquirer nå melder har analysebyrået IHS studert innmaten til spillkonsollen nærmere og kommet opp med de estimerte prisene på de ulike komponentene i maskinen.

Ifølge IHS ligger maskinvaren til Playstation 4 på en samlet amerikansk BOM-pris («bill of materials») på 381 dollar medregnet produksjonskostnader. Med utgangspunkt i en amerikansk utsalgspris på 399 dollar betyr det at Sony tjener rundt 18 dollar per solgte konsoll.

Denne gangen er konsollen altså i det minste profitabel for Sony, noe som ikke var tilfellet med forgjengeren Playstation 3, som var dyrere å produsere enn det den kostet i butikkene.

AMD med dyrest komponent

Likevel er det nok altså AMD som er den økonomiske vinneren når det gjelder makinvaren. IHS kom nemlig frem til at AMDs komponent, altså den spesialdesignede APU-løsningen Jaguar, er den desidert dyreste delen i konsollen.

Selskapet regner med at denne brikken alene koster rundt 100 dollar, noe som altså skulle tilsi en vesentlig større fortjeneste for AMD enn for Sony fra salget av Playstation 4.

Videre kunne IHS opplyse at minnet er den nest dyreste komponenten, med en pris på rundt 88 dollar. Ellers beregnet selskapet at den optiske disken ligger på 28 dollar, under halvparten av hva den kostet på Playstation 3. På tross av mye høyere lagringsplass er også harddisken billigere enn forgjengerens, grunnet det store fallet i prisene.

Lurer på hvilken konsoll du skal velge? Her er likhetene og forskjellene mellom PS4 og Xbox One »

(Kilder: IHS, via ZDNet, The Inquirer)

Les også
Dette er innsiden av Playstation 4
Les også
Bør du velge PlayStation 4 eller Xbox One?
Les også
Dette er maskinvaren til Xbox One
Les også
PlayStation 4 får 4K-filmtjeneste
Les også
PlayStation 4 takler 4K
Les også
Dette er maskinvaren til PlayStation 4
annonse